TOLERANTÃ…Vineri, 9 iunie 2017, s-a desfãsurat la Grãdinita cu P.N. Nr. 14 Vaslui Sesiunea Nationalã de Referate si Comunicãri metodice „GRÃDINITA MILENIULUI III” – editia a VIII-a, cu tema „Diversitatea culturalã în activitãtile cu prescolarii”. Aceasta a fost realizatã în cadrul proiectului national „Copilãria, basmul cel mai minunat” – înscris în calendarul activitãtilor educative national. Sesiunea are drept grup tintã cadrele didactice din grãdinite si scoli din tarã. O parte a activitãtii a fost dedicatã referatelor si comunicãrilor metodice, însã vedetele au fost prescolarii care au sustinut un frumos program artistic, un amalgam de culoare, voie bunã, cântec si dans.
„Educatorul de astãzi trebuie sã fie un mediator cultural, un adevãrat purtãtor de valori naționale si europene,deoarece istoria si cultura sunt certificatul de existentã si identitate al fiecãrui popor, reprezintã partea sa de nemurire. Nu se poate vorbi de o culturã diferitã decât cunoscând-o. Iar cel mai bun mod de a face aceasta este sã cunosti oamenii din aceastã culturã, sã împãrtãsesti gândurile lor, trãirile, conflictele care ar putea sã aparã dintr-un motiv sau altul. Toleranta si capacitatea de detasare de propriile idei si valori sunt esențiale în acest sens.”- acesta este argumentul coordonatorilor (prof. Zoica Popescu-inspector scolar pentru educatie timpurie, prof. Bejan Cristina – director Grãdinita cu P.P. Nr. 8 Vaslui, prof. Popica Elena- coordonator structurã – Grãdinita cu P.N. Nr.14 Vaslui, prof. Pavel Rodica – prof. înv.presc. Grãdinita cu P.P. Nr. 8 Vaslui) care a stat la baza celei de-a VIII-a editii a sesiunii nationale. Programul a fost deschis de directorul grãdinitei cu P.P. nr.8, Cristina Bejan. „Este o mare onoare pentru noi, colectivul Grãdinitei nr. 8 si numãrul 14 – structurã, sã fim gazdele acestei manifestãri. Tema activitãtii de astãzi, ‘Diversitatea culturalã’, este o realitate care trebuie fructificatã si în mediul prescolar. Pentru a promova interculturalitatea în rândul copiilor trebuie sã pornim de la cunoasterea propriei culturi. De aceea astãzi, copiii grãdinitei noastre v-au pregãtit un mic program artistic, în care se reflectã aspecte din cultura tãrii noastre, a zonei în care locuim, dar si a altor culturi cu care au venit în contact”, a spus directorul unitãtii de învãtãmânt. Acest proiect are ca si parteneri Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, grãdinite din judetele Bacãu, Brãila, Iasi, Suceava, Timisoara, Galati, din municipiul Bucuresti, iar ca si colaboratori grãdinitele din judetul Vaslui.
Program artistic deosebit
Cei mai talentati prescolari au sustinut un frumos program artistic. Pãrintii si cadrele didactice s-au bucurat de un spectaculos dans popular moldovenesc, coordonat de ed. Popica Elena. A urmat cântecul Katiusa, interpretat de Ecaterina Bulumac, coordonatã de ed. Smegovei Aura. Copiii de la grupa mijlocie, îndrumati de ed. Buhãescu Vasilica, au interpretat douã cântece populare. De mare efect a fost si un dans tigãnesc, plin de energie si culoare, pregãtit de ed. Smegovei Aura. Colajul de cântece populare al grupului de copii acompaniat de ed. Macovei Elena a fãcut deliciul celor prezenti. Micii artisti din grupa mijlocie B, coordonati de ed. Balan Culita, au prezentat un dans al popoarelor, care a impresionat audienta. Spectatorii au fost purtati pe aripile valsului de copiii grupei mari, îndrumati de ed. Vãtãmanu Gabriela si ed. Stoleru Lucia. Mariana Stoica, o fostã elevã a grãdinitei, s-a evidentiat cu un cântec popular moldovenesc. Cultura portughezã a fost prezentã la eveniment prin Martin, unul din prescolarii din grupa mare.