SEMNAL DE ALARMÃ… Un tatã din Vaslui îi sfãtuieste pe toti pãrintii sã-si vaccineze copiii împotriva rotavirusului. Boala se transmite pe cale oralã în orice mediu posibil si implicã complicatii grave, de la deshidratare severã pânã la convulsii febrile si moarte. „Ne-a luat prin surprindere pe toti, pentru cã al nostru copil, de un an si nouã luni, nu prea a stat în colectivitate. Cred cã l-a contactat pe calea aerului. Vinerea trecutã, deodatã, a început sã se simtã rãu. Vãrsãturi în jet, la interval de 30 de minute (în prima zi), multiple scaune diareice, lipsa poftei de mâncare, stare generalã proastã! Oribil”, povesteste tatãl. Copilul a fost internat pentru o zi la Spitalul Judetean Vaslui, iar acum urmeazã tratamentul acasã. „Se recomandã hidratare si regim alimentar. Abia azi (n.r. ieri), în a cincea zi, a început sã pape douã sticksuri si trei linguri de ciorbitã. Are o evolutie greoaie si ameliorarea se lasã mult asteptatã. Noi nu i-am fãcut vaccinul, tocmai de aceea îi rog pe toti pãrintii sã-si vaccineze copiii împotriva virsului cu pricina. E cumplit! Pentru noi, au fost cinci zile de cosmar”, a mai adãugat pãrintele.
Nu este singurul caz. Si alti pãrinti din Vaslui povestesc cã ai lor copii au luat virusul din parc, chiar dacã erau vaccinati. „Noi avem vaccinul fãcut, însã tot a contactat virusul de la locurile de joacã. A fãcut o formã mai usoarã: douã zile de vomã, vreo patru zile de diaree, febrã o zi. Ce ne-a ajutat foarte mult pe noi a fost „baby’s jarro dopshilus”. De la prima utilizare s-a vãzut o îmbunãtãtire”, spune o mãmicã din Vaslui. Despre complicatiile acestei boli, o altã mãmica povesteste: „tot în urma unui rotavirus, copilul meu (la 3 ani), desi vaccinat, a fãcut enterocolitã. I s-a administrat antibiotic – Gentamicinã, care este nefrotoxicã – în urma cãruia a dobândit o intolerantã la lactozã”.
Rotavirusul poate cauza moartea
Rotavirus este un virus care afecteazã intestinul subtire, distrugând enterocitele (celule cu rol în digestie si în absorbtia intestinalã). Infectia se manifestã prin vãrsãturi si diaree, mai mult sau mai putin severe, de la caz la caz. Existã si forme severe ale bolii, când copilul are febrã ridicatã, se deshidrateazã rapid, iar viata sa este pusã în pericol. Statisticile aratã cã un copil din 10 moare în urma infectiei cu rotavirus, concluzii care au dus la includerea vaccinului contra virusului în programele nationale de imunizare în peste 45 de tãri din lume. Din pãcate, România nu se aflã pe lista acestor tãri, iar situatia financiarã a pãrintilor nu le permite multora dintre ei sã achizitioneze vaccinul necesar în valoare de aproximativ 300 de lei.