România este o ţară de mâna a doua, iar acest lucru se vede inclusiv în calitatea produselor pe care le cumpărăm din magazine! Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor arată că pe rafturile din ţara noastră ajung produse cu acelaşi ambalaj, dar de o calitate inferioară!
În primul exemplu, specialiştii au analizat o băutură carbogazoasă de portocale şi au fost sesizate diferenţe cu privire la conţinutul de suc de fructe!
Sticlele din România au cea mai mică concentraţie de suc de portocale, 5%, faţă de 8% în Spania şi 5,4 în Marea Britanie! Diferenţe sunt şi în ceea ce priveşte numărul de aditivi alimentari! În produsele din România se regăsesc cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt aditivi şi zece în Spania.
Şi ciocolata a intrat în atenţia specialiştilor! La noi, conţine un număr mai mare de aditivi alimentari faţă de produsul pus la vânzare în Spania! Pe lângă lecitina din soia, a fost adăugat aditivul Poliglicerol (E476), cu rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor şi anume „untul de cacao”.
Asta înseamnă că deşi cumpărăm aceleaşi produse, în ambalaje identice, calitatea lor este mai proastă la noi! Asta chiar dacă românii formează cozi în fiecare zi la hipermarketuri, iar modelul de creştere economică al României se bazează în principal pe consum.
La începutul acestui an, o anchetă a Asociaţiei slovace a consumatorilor a arătat că o serie de produse alimentare sunt comercializate de marile companii internaţionale, la o calitate mai proastă în România şi în alte ţări est europene, faţă de cele din vestul Europei.