CONCEDIU… Odatã cu ultimele zile ale lunii iulie si primele zile din luna august, mii de vasluieni se întorc acasã dupã un an de muncã peste hotare, în concediu sau pentru a-si rezolva unele probleme. Strãzile se aglomereazã de la primele ore ale diminetii, iar cozile la institutiile publice devin „kilometrice” din cauza persoanelor care se grãbesc sã-si facã pasapoarte si permise de conducere noi. Supãrãrile mari încep când „musafirii” uitã cã nu sunt singuri în trafic, cã parcãrile nu se fac pe trotuar sau cã manelele nu sunt gustate de toatã lumea. Printre masinile cele mai avertizate de Politia Localã Vaslui în aceastã perioadã sunt cele cu numere de Italia sau Anglia, semn cã nu întotdeuna Occidentul te civilizeazã.
Se spune cã nicãieri nu-i ca acasã, iar vasluienii plecati peste hotare se pare cã o stiu cel mai bine. Aproape un sfert dintre locuitorii acestui judet muncesc în strãinãtate, dar zi de zi gândul le zboarã tot la plaiurile mioritice. Si de douã ori pe an, în mijlocul verii si de sãrbãtorile de iarnã, zboarã si ei spre meleagurile natale. Sã-si vadã rudele, prietenii, sã vadã cum merg lucrãrile la casele ridicate cu bani din strãinãtate, sã facã nuntã sau sã îsi refacã dantura. Cum influenteazã acestia mersul judetului, cititi în rândurile de mai jos.
Cresc vânzãrile în supermarket-uri si în magazinele de bijuterii
Prezenta vasluienilor care lucreazã în strãinãtate, si care în aceastã perioadã îsi petrec concediile acasã, se simte nu doar în trafic, ci si în marile magazine din Vaslui. Parcãrile se aglomereazã de la primele ore ale zile, iar cozile de la casele de marcat pun la grea încercare rãbdarea cumpãrãtorilor. Printre cele mai cumpãrate produse în aceastã perioadã sunt cele vestimentare, materialele folosite în constructii, dar si bijuteriile. „În lunile iulie si august foarte multi „stranieri” vor sã se cãsãtoreascã, iar lucrul ãsta se vede si în încasãrile noastre. Am vândut mai multe inele si verighete decât de obicei”, a declarat o vânzãtoare de bijuterii din centrul Vasluiului.
Dentistii vasluieni, în continuare, la mare cãutare
Vasluienii care îsi cîstigã existenta departe de tarã vin, de regula, la medic pentru tratamente importante si lucrãri complexe. „Am venit acasã ca sã îmi fac niste analize la inimã, dar si sã îmi repar câteva mãsele. În Italia, serviciile medicale sunt mult mai scumpe decât aici. În urmã cu vreo doi ani, am dat aproape 60 euro doar ca sã scot o mãsea, vã dati seama cât de scump este sã o plombezi. Spun scump în comparatie cu preturile din România. Dacã aici dai în jur de 100-150 lei sã plombezi o mãsea, în Italia te ajunge si la o sutã de euro. Mi se pare cã ies mult mai avantajatã dacã aleg sã îmi rezolv problemele medicale în România, pentru cã îmbin mai multe lucruri deodatã. În acelasi timp reusesc sã îmi vãd si rudele, prietenii, sã mai particip si la câte un eveniment al celor dragi, cum ar fi o nuntã sau un botez”, ne-a declarat Mioara, o vasluiancã plecatã de peste sapte ani în Italia. Sunt si vasluieni care vin în tarã pentru lucrãri mai complexe precum implanturile. Dacã în România costã între 500 si 1500 de euro, în locurile în care muncesc, acestea ajung sã coste chiar si de 3-4 ori mai mult. „Zilele trecute a venit cineva care munceste în Anglia si mi-a spus cã vrea sã aibã lucrarea cât mai repede, iar dintii sã fie estetici. Ceea ce respectivul a refuzat sã înteleagã e cã, pentru a avea dinti sãnãtosi, si gingiile trebuie sã fie la fel”, ne-a declarat un medic stomatolog din Vaslui. De aceea, multi medici stomatologi din Vaslui preferã sã nu mai lucreze cu stranierii. „Sunt multi care cer foarte multe, au asteptãri cu mult peste ce se poate face în timpul scurt pe care îl au ei la dispozitie”, a mai adãugat acesta.