LIBERTATE…De opt ani de zile, la poligonul de la Paiu se adunã, în fiecare varã, mii de vasluieni, si nu numai, pentru a se distra, a bea o bere rece într-un hamac si a simti mirosul libertãtii amestecat cu mirosul de mâncare fãcutã la ceaun. Dar anul acesta cu totii au simtit cã ceva e diferit. Pe lângã faimoasele petreceri din camping-ul festivalului si uralele publicului la concerte, au vãzut cu totii puterea unui astfel de proiect. Au mers în Copou si au stat pe iarbã în cele trei seri dedicate filmului, cei tineri au putut vedea orasul Vaslui asa cum era când pãrintii lor erau copii, au vãzut Penitenciarul transformat într-o galerie de artã, iar cu bicicletele la purtãtor au parcurs dealurile vasluiene si s-au bucurat de surprize. În acest an, alãturi de vasluieni au fost oameni din toatã tara care au rãmas cu amintiri frumoase si au legat prietenii cu cei care au pasiuni si vise comune. Cetãteni din Iasi, Bacãu, Galati, Cluj, Suceava, Neamt si Constanta au lãudat festivalul si au spus un singur lucru: „Open Camp este festivalul unde te simti cu adevãrat liber!”
Dupã cinci zile de Open Camp, putem spune cã judetul Vaslui îsi meritã locul pe harta festivalurilor din România. Primele trei zile ale festivalului au avut loc în Parcul Copou, acolo unde organizatorii si voluntarii au prezentat publicului trei filme de exceptie: Afacerea Est, 6,9 pe scara Richter si Planeta Petrila. În fiecare searã puteai vedea câteva sute de vasluieni alãturi de prieteni si familii, cu zâmbetul pe buze, participând la o activitate culturalã chiar, ce nu implicã zgomot si miros de mici. Nu numai ei s-au bucurat de proiectiile de film. Organizatorii au scos din monotonie o sutã de detinuti din Penitenciarul Vaslui si au vizionat alãturi de ei cele trei pelicule. Iar actiunile la penitenciar nu s-au terminat aici. Pentru a aduce putinã culoare în vietile celor care îsi ispãsesc pedepsele în institutia vasluianã, o mânã de artisti, anul trecut au umplut peretii gri cu opere de artã urbanã, iar anul acesta s-au putut admira fotografiile creatiilor. Iubitorii de astronomie au fost tratati cu o noapte de neuitat în cadrul Taberei de Astronomie, organizatã pe pârtia de la Bahnari. În ultima zi a festivalului, peste 100 de biciclisti au parcurs un traseu de 60 de kilometri, cu un popas la o stânã din zonã. Aici, acestia s-au distrat de minune, organizatorii evenimentului tratându-i cu doi berbecuti la protap pentru a-si recupera fortele.
Concerte, bere rece si o altã lume!
Nu poti vorbi despre un festival de muzicã fãrã sã pomenesti mãcar o datã de cei care urcã pe scenã. Si dupã cele trei nopti de concerte, putem spune cã vasluienii se distreazã cel mai bine pe o pajiste înconjurati de oameni liberi. Poate e ceva în gena noastrã, sã ne placã în aer liber, mai ales cã suntem urmasi ai rãzesilor lui Stefan cel Mare. Fiecare searã a adunat câteva mii de oameni, sâmbãtã fiind cei mai multi. Vineri a fost seara iubitorilor de muzicã urbanã, unde peste 2500 de oameni s-au bucurat de flow-ul celor de la CTC, Fratii Grime si multi altii. „Hip-hop-ul si Rap-ul nu sunt doar sunete si versuri, ci sunt un mod de viatã. Versurile pe care le ascultãm noi, de multe ori, ne ating la suflet. Ne aduc aminte de momente amare si momente bune. Te cuprind stilurile astea douã”, ne-a povestit Bogdan, venit tocmai din Timisoara pentru a-i asculta pe Fratii Grime. Nicio rimã nu a rãmas nefredonatã iar artistii au creat o atmosferã incendiarã. Sâmbãta, peste 3500 de iubitori de muzicã rock au cutremurat zona din fata scenei si au fãcut o gãlãgie formidabilã. Multi au rãmas surprinsi de numãrul mare de oameni care au venit cu copii mici, semn cã, desi sunt oarecum blamati pentru gusturile lor, iubitorii de rock nu au vârstã. „Ascultãm muzicã rock încã din facultate, când dãdeam blugi pe albume. Am venit cu nepotelul nostru de 5 ani care a deprins gusturile noastre. E bine sã vezi atâtia tineri cã se distreazã. Îi vezi în oras cum stau în grupuri si sunt distanti fatã de restul. Aici sunt chiar liberi”, ne-a povestit un cuplu de bunici, al cãror nepotel tinea semnul pãcii sus de pe umerii bunicului sãu. Trooper, Hãrmãsar, Riot Monk, Relative, Zdob si Zdub au aprins publicul. Adrenalina si energia publicului au fost atât de infectioase, încât multi dintre cei care au cântat pe scenã au rãmas alãturi de spectatori, în fata scenei. În a treia searã de concerte, muzica cu tâlc a fost atractia principalã. Desi putini au fost cei care au împins gardurile scenei, toatã pajistea a fost plinã de vasluieni care, pe pãturi, cu o bere sau un suc în mânã, au ascultat Alexandra Usurelu, Fãrã Zahãr, Ada Milea si Tapinarii. „E relaxant. Dupã douã nopti de zbenguieli si tipat, e bine sã stai chill si sã asculti muzicã bunã. Pot spune cã anul ãsta a fost mai bine ca în toti anii”, ne-a povesti Cosmin. Din pãcate, vremea nu a tinut cu publicul. O furtunã puternicã a oprit concertul, dar nimeni nu poate opri muzica bunã. Cei de la Fãrã Zahãr si Tapinarii au mutat concertul pe terasa festivalului si au continuat show-ul de exceptie.
„Nu poti spune cã ai fost la un festival dacã nu ai dormit o noapte la cort”
Despre camping-ul festivalului Open Camp poti spune cã este o comunitate în sine. Un mic sãtuc în care cu totii sunt cunostinte, iar dacã nu, devin repede de-ai casei. Acestia sunt fanii înfocati ai festivalului, cei care vin an de an pentru a trãi, timp de trei zile, departe de monotonia din oras. Aici se leagã prietenii pe viatã cu oameni din toatã tara. Dan este unul dintre cei care coordoneazã voluntarii si mândrul proprietar a douã corturi pe care le-a împãrtit cu vãrul sãu. De patru ani ajutã la organizarea festivalului si spune, cu mâna pe suflet, cã anul acesta a fost cel mai reusit. „S-au schimbat multe. Am reusit sã aducem toalete ecologice, am creat zone cu hamace, am umplut saci de cânepã cu fân, am fãcut scaune din cauciucuri, doar ca sã creem un spatiu mai frumos pentru cei care vin la Camp”, ne-a povestit acesta. E adevãrat cã acolo distractia nu se terminã decât când nu mai poti tine ochii deschisi. Cu totii se culcã pe la patru dimineata, iar cei mai multi dorm pânã la prânz. Dacã nu esti obisnuit, risti sã nu ai o noapte foarte confortabilã, dar dacã esti un veteran al festivalurilor, poti dormi linistit si în hamac. Cu o tigarã aprinsã în mânã, un bârlãdean ne-a explicat cum e viata la corturi. ”Te trezesti dimineata si fugi la cisternã sã te speli, apa e numai bunã. Dupã, recomand mâncarea celor de la cazane pentru cã au un gulas si niste murãturi care te scapã de orice durere de cap. Si apoi stai la catericã cu lumea, te plimbi si asculti chitarele din alte corturi. Am vãzut cã o fatã cânta la flaut, ceea ce mi s-a pãrut super. Ce sã mai spun decât cã nu poti spune cã ai fost la un festival dacã nu ai dormit o noapte în cort, pãrerea mea”, ne-a explicat acesta. Este clar cã mâncarea la ceaun a fost preferata celor care au înnoptat acolo, pentru cã la câteva corturi distantã se simtea un miros puternic de porumb fiert fãcut la ceaun. O mare de prietenie, gãlãgie si ocazionala farsã, toate astea i-au fãcut pe cei prezenti sã se simtã ca într-o mare familie. (Andrei Manolachi)