spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Din 2 octombrie profesorii încep protestele

- Advertisement -

Cadrele didactice, nemultumite de cuantumul mic al cresterii salariilor nete în anul 2018, dar si de faptul cã sporurile se calculeazã prin raportare la salariile de bazã de anul trecut, amenintã cã vor declansa actiunile de protest începând cu data de 2 octombrie. Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI), întrunit în sedintã în data de 4 septembrie 2017, a decis cã, în cazul în care Guvernul nu acceptã încheierea unui acord scris, prin care se angajeazã sã solutioneze mai multe probleme cu care se confruntã salariatii din învãtãmânt, vor începe protestele.

Membrii de sindicat reclamã faptul cã sporurile salariale se calculeazã prin raportare la salariile de bazã de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajatii din învãtãmânt pierd, în medie, peste 3 la sutã din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacã au mai multe sporuri. „Totodatã suntem nemultumiti de faptul cã Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentintelor judecãtoresti, în conformitate cu prevederile legale de esalonare a plãtii acestor sentinte. În medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sã recupereze aproximativ 5.000 de lei.”, au transmis sindicalistii. O altã problemã, pe care au fãcut-o deja cunoscutã premierului la sfârsitul lunii trecute, este cea a cresterilor salariale. „Suntem nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu cresterile salariilor brute, consecintã a majorãrii contributiilor angajatilor cãtre stat. În urma calculelor fãcute de FSLI si recunoscute ulterior de ministrul Finantelor Publice, precum si de ministrul Muncii, dacã nivelul brut al salariilor creste cu 50 la sutã, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învãtãmânt este de maximum 25%.”, se mai precizeazã în comunicatul de presã emis de FSLI.

Cerintele profesorilor

„În acest context, FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor si încheierea unui acord scris pânã la data de 25 septembrie 2017, prin care sã fie solutionate aceste solicitãri, respectând urmãtorul calendar: începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale sã se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bazã; la rectificarea bugetatã care se va face pânã la sfârsitul anului 2017, sã fie cuprinsã suma necesarã pentru plata sentintelor judecãtoresti; pânã la sfârsitul acestei luni sã se gãseascã o solutie, astfel încât salariile nete din învãtãmânt, în anul 2018 sã creascã într-un procent mai mare decât cel anuntat de Executiv.”, se aratã în comunicatul de presã. Sindicalistii au informat Guvernul României cã dacã va ignora solicitarea FSLI, vor începe actiunile de protest. Debutul acestora va fi pe data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00. Vor fi pichetate toate prefecturile din resedintele de judet. Apoi, în zilele de 4 si 5 octombrie 2017, va fi pichetat sediul Guvernului. FSLI asteaptã ca si celelalte federatii din educatie se sã alãture acestui demers.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.