spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

AVEM SUMELE LA RECTIFICARE: Vasluiul, pe locul I în tarã, ca sume primite la rectificarea bugetarã!

- Advertisement -

Dumitru Buzatu, seful Consiliului Judetean, dã lovitura la rectificarea bugetarã din septembrie 2017 si aduce în judetul Vaslui în jur de 400 miliarde lei vechi, pentru salariile primarilor si cheltuielile acestor unitãti administrativ teritoriale, dar si pentru plata sumelor la DGASPC. În anexa 3 din Monitorul Oficial din 13 septembrie a.c., judetul Vaslui apare cu suma de 30 milioane lei, ca punct distinct care prevede „sume rezervate care se repartizeazã pe judete prin hotãrâri ale Guvernului”. pentru cheltuielile primãriilor. „Da, este vorba de solicitãri ale administratiei publice locale, în baza unor hotãrâri care urmeazã sã fie repartizate prin decizii ale primãriilor. Este adevãrat cã judetul Vaslui a primit aceastã sumã în mod distinct, însã nu toate judetele au fãcut solicitãri fundamentate pentru alocarea de fonduri suplimentare, mai ales cã este nevoie de sume care sã echilibreze bugetele, dupã intrarea în vigoare a legii salarizãrii unitare”, a explicat Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. Important este cã rectificarea publicatã ieri în Monitorul Oficial aduce o gurã de oxigen pentru miile de beneficiari de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, unitate care nu mai avea bani de salarii si era într-o situatie criticã.

DGASPC Vaslui primeste, la aceastã rectificare, suma de 4 milioane lei (40 miliarde lei vechi), pentru „sustinerea sistemului de protectie a copilului”, bani care rezolvã criza prin care trecea unitatea, mai ales cã nu mai avea nici bani de salrii. La suma respectivã se mai adaugã, tot pentru judetul Vaslui, 2,652 milioane lei, pentru „sustinerea centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap” si 1,704 milioane lei pentru „Programul pentru scoli al României”.

Rectificare cu suprize, pentru administratia judetului Vaslui, dupã luni de zile de suspans si nemultumiri. Presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, un apropiat al liderului Liviu Dragnea, reuseste sã aducã la Vaslui suma de 30 milioane lei (300 miliarde lei vechi), pentru a asigura plata salariilor la primãrii si achitarea datoriilor la unitãtile administrativ teritoriale. Buzatu a spus cã toate primãriile vasluiene au trimis la Consiliul Judetean date fundamentate despre nevoile salariale si cheltuielile cu utilitãtile, pânã la finele anului, astfel cã Guvernul a putut aproba plata unei sume suplimentare de 300 miliarde lei vechi pentru judetul Vaslui. Probabil, aceastã alocare suplimentarã va trezi multe discutii în tarã, însã un lucru este sigur: Vasluiul este un judet cu multe probleme economice si sociale, iar o rectificare cu sume în plus pentru administratia localã din zonã linisteste situatia din primãrii, în conditiile în care multe UAT-uri nu mai aveau bani de salarii, dupã cresterile salariale din august. „Guvernul a aprobat solicitãrile administratiei locale de la Vaslui, alocând o sumã de 30 milioane lei pentru plata cheltuielilor din administratie si cele legate de învãtãmânt, dupã cresterea salariior în administratie. Era nevoie de bani care sã acopere plata salariilor în administratie, judetul nostru nu are resurse suficiente, fatã de alte judete. Au fost solicitãri perfect fundamentate”, explicã presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

DGASPC Vaslui este salvatã în ultimul moment

Cea mai mare unitate din judet, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, care are în jur de 2.000 de salariati, era într-o situatie criticã, nemaiavând bani de salarii. Guvernul a alocat DGASPC, la rectificare, suma de 40 miliarde lei vechi, pentru plata salariilor pânã la sfârsitul anului. Pentru sustinerea centrelor persoanelor cu handicap s-a alocat suma de 2,652 milioane lei, în timp ce pentru drepturile salariatilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare s-a alocat judetului Vaslui suma de 2,050 milioane lei. S-au dat bani si pentru plata stimulentelor educationale acordate copiilor din familii defavorizate, în scopul stimulãrii la învãtãmântul prescolar, în sumã de 320.000 lei (3,2 miliarde lei vechi). Adunând toate sumele, se vede cã Vasluiul primeste o sumã de aproape 400 miliarde lei vechi la aceastã rectificare bugetarã, probabil cea mai importantã din tarã. „Este o rectificare la sase luni, iar executia bugetarã este solutia de completare a bugetelor pe diverse segmente si de repartizare a banilor încasati în plus fatã de sumele preconizate initial. Probabil cã aceastã rectificare va fi urmatã de o alta, la finele lunii decembrie, ceea ce ne va da o imagine exactã a nevoilor si a potentialului judetului Vaslui pentru anul viitor. Trebuie sã ne încadrãm în aceste limite si, în functie de sumele care vor rezulta în plus, vom trimite la Bucuresti si alte solicitãri ale unitãtilor administrativ-teritoriale”, a spus presedintele Consiliului Judetean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.