spot_img
spot_imgspot_img
18.6 C
Vaslui
04-iun.-2024

O cãlãtorie în America Latinã la lansarea lucrãrii “Unde zboarã condorii”

- Advertisement -

LANSARE…Profesoara de istorie Oltea Rãscanu Gramaticu, presedintele Societãtii de Stiinte Istorice – filiala Bârlad, a lansat ieri, la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui, a noua carte de cãlãtorie, “Unde zboarã condorii”, o lucrare impresionantã care se referã la cãlãtoria pe care autoarea a realizat-o în America Latinã. La eveniment au participat, pe lângã prof. Gelu Bichinet, gazdã si director al bibliotecii, prof. univ. dr Nicolae Cretu, prof. dr. Laurentiu Chiriac si prof. Elena Popoiu.

‘’Unde zboarã condorii’’ trezeste interesul cititorilor prin zonele exotice, dar si prin noutãtile de ordin istoric, de ordin etnografic, arheologic si, de ce nu, cotidianul care este deosebit în zona Americii Latine. ‘’Referindu-ne la zona aceasta a Americii Latine, este a doua oarã când ajung si, categoric, acest cumul de cunostinte este mult mai bine sintetizat, pentru faptul cã am vizitat toate tãrile Americii Latine, dar în diferite etape. Am început cu Brazilia, cu Argentina, apoi am trecut în partea de nord, adicã Venezuela, Columbia, Ecuador, am sãrit undeva si în Pacific, la arhipelagul Galapagos. Apoi am reluat partea aceasta, care înseamnã Peru, Bolivia, Chile. Sigur cã la o primã vedere lucrurile par interesante si pot sã rãmânã numai la acest nivel. Problema este cã, stimati prieteni, cunoscând niste lucruri, trebuie undeva sã te transpui în situatia respectivã, în epoca respectivã, pentru cã altfel ti se par cã sunt doar niste situri arheologice, cã sunt niste lucruri interesante în anumite muzee, cã aspectul arhitectural al unor orase aratã asa cum stim, epoca colonialã, epoca, sã spunem noi, modernã sau contemporanã, cã librãriile nu prezintã o serie de lucrãri într-o anumitã limbã sau în mai multe limbi de circulatie mondialã. Poate sã ajungi la un colocviu, la o dezbatere, si asta sã rãmânã undeva, sã spunem noi, periferic. Nu e posibil asa ceva. Ca sã întelegi cultura, tara si neamul acela pe care tu vrei sã-l cunosti, trebuie sã stii mai multe lucruri, sã stii cum a evoluat, care este situatia si mai ales sã nu pornesti niciodatã cu prejudecãti”, a spus prof. Oltea Rãscanu Gramaticu.

‘’Prin ochii domniei sale, reusim si noi sã cãlãtorim’’

Despre cãlãtoriile întreprinse de autoare, dar si despre generozitatea acesteia de a împãrtãsi experientele trãite pasionatilor de lecturã a vorbit si prof. Gelu Bichinet. ‘’Mã gândeam la câti oameni potenti financiar existã în judetul nostru, la câte cãlãtorii au fãcut si cu ce bagaj de cunostinte s-au întors de acolo. Nu este tot una sã mergi, sã vezi, sã te înnobilezi spiritual, sã te întorci acasã si sã încerci din ceea ce ai vãzut, din ceea ce ai învãtat, din ceea ce ti s-a pãrut extraordinar de interesant ca experientã de viatã sã împãrtãsesti celorlalti. Egoismul celor care cãlãtoresc doar pentru ei îi este strãin doamnei Oltea Rãscanu si totdeauna, întorcându-se acasã, gândurile cele mai frumoase le-a împãrtãsit cu semenii. Pentru toate aceste eforturi eu vreau sã îi multumesc. Nu am ajuns în America de Sud, nu am vãzut Australia, nu am vãzut zona aceea îndepãrtatã, dar citindu-i cãrtile parcã esti acolo si mãcar prin ochii domniei sale, reusim si noi sã cãlãtorim. Poate peste ani si ani ne vom permite si noi sã mergem. Cum este si firesc nu pleci legat la ochi în altã tarã, ci te documentezi. La baza acelei documentatii, dacã va sta si o carte scrisã de Oltea Rãscanu Gramaticu, cred cã s-ar bucura”, a spus prof. Gelu Bichinet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.