spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

RUSINE: Sindicalistul-sef al lui Bichinet a pus pumnul în gurã salariatilor de la DGASPC!

- Advertisement -

JENANT… Doar 50 de angajati ai Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului de la Vaslui au iesit, ieri, la proteste în Piata Civicã a municipiului resedintã, din totalul de 2.500 de salariati care nu si-au primit lefurile de trei sãptãmâni. Culmea, desi toatã lumea se astepta ca sindicatul din DGASPC, condus de fostul sofer al lui Bichinet, Gicã Cretu, sã iasã în stradã si sã protesteze, nu s-a întâmplat acest lucru. „Ar fi vrut sã iasã în stradã si o parte din personalul Directiei, însã au fost împiedicati de sindicat si conducere, au spus cã nu e frumos sã iasã la proteste, sã facã institutia de râs. Desi noi luptãm si pentru salariile celor de la Directie, iatã cã nu au venit la protest si colegii nostri, nu au fost lãsati”, au acuzat cele 50 de asistente maternale ale sindicatului Nova Vita, care au îndrãznit sã iasã la proteste. Primitã la Consiliul Judetean, de cãtre vicepresedintii Trifan si Mariciuc, delegatia protestatarilor a acuzat modul în care s-au majorat salariile la Protectia Copilului, în timp ce asistentele maternale au acelasi salarii din decembrie 2016. În timp ce asistentele maternale au salarii de 14-17 milioane lei vechi, liderul de sindicat de la DGASPC a ajuns la un salariu de aproape 50 milioane lei vechi.

Gicã Cretu este, conform sursele noastre, pionul pe care Bichinet l-a angajat în Directie, atunci când actualul deputat era presedintele Consiliului Judetean, tocmai pentru a controla situatia de acolo. Ajuns acum pe postul de lider de sindicat, Cretu se dovedeste un tip usor de întors cu cheita si care ascultã de ceea ce i se porunceste de la judet. Nu pe bani putini, pentru cã sindicalistul-sef Cretu câstigã în jur de 50 milioane lei pe lunã – unele voci din directie vorbesc cã ar câstiga în jur de 80 milioane! – atât din postul de sef de centru, lider al sindicatului judetean si vicepresedinte al Sindicatului „Columna”. Om descurcãret, nu vorbã, fostul bodyguard al lui Bichinet… Probabil asta l-a fãcut, ieri, sã nu scoatã în stradã membrii de sindicat din Directie, alãturi de cele 50 de asistente maternale care au protestat zgomotos la adresa conducerii Consiliului Judetean si a DGASPC. „Vrem respect”. „Vrem salariile plãtite”, „Dati-ne banii, e dreptul nostru”, „Unde ne sunt salariile?” – au fost câteva din mesajele pe care asistentele maternale le-au afisat în centrul orasului, în timp ce sefii Consiliului Judetean stãteau baricadati în birouri. „Ne aflãm aici pentru cã salariile noastre sunt neplãtite de trei sãptãmâni de zile. Pentru asta am decis sã pichetãm Consiliul Judetean, sã spunem cã am ajuns la capãtul rãbdãrii. S-a tot scris cã avem salarii foarte mari la Directie, cã s-au dublat în ultimele luni. Dar, oamenii trebuie sã stie adevãrul: cei de la Directie si-au fãcut salarii mari, de pânã la 100 de milioane lei, în timp ce noi avem 14-15 milioane. Multe dintre asistentele maternale au nevoie acum de bani de lemne, pentru hranã, pentru îmbrãcãminte. Ne pare rãu cã nu sunt alãturi de noi si colegii nostri de la directie, am aflat cã li s-a interzis sã iasã la proteste, pe motiv cã fac Directia de rusine”, a spus Teodora Roiu, lider de sindicat Nova Vita, în cadrul Directiei de protectia copilului de la Vaslui. Sunt 1.500 de asistenti maternali în judet, din care doar 50 au iesit ieri sã protesteze, în timp ce restul colegilor, inclusiv cei de la sediul judetean, au stat în birouri si au bârfit.

Zvon sau realitate: vor fi dati afarã 750 de asistenti maternali, pentru a se încadra în buget conducerea DGASPC?

În rândul asistentilor maternali circulã în ultimele zile un zvon, potrivit cãruia, pentru a face fatã cheltuielilor de personal, se intentioneazã disponibilizarea a jumãtate dintre asistenti, urmând ca aceia rãmasi sã aibã grijã de câte doi copii, fatã de unul, în prezent. Mãsuri disperate, cu care asistentii maternali nu sunt de acord. „Se aude cã dau jumãtate din asistenti afarã si ne mai dau în plus 15% la salariu, pentru al doilea copil. E bãtaie de joc, asta”, au strigat asistentele adunate în Centrul Civic. „Cum se poate ca un paznic, care nu face nimic, sã ia 28 de milioane, iar noi care avem în grijã copiii pe care statul ni i-a încredintat sã câstigãm 14-15 milioane? Dacã tot vor sã dea afarã, sã umble si la personalul de la Directie, sã vadã ce treabã au pe acolo, nu sã se uite numai la noi”, au cerut femeile. Însotitã de jandarmi, o delegatie a protestatarilor a mers la discutii cu conducerea Consiliului Judetean. Initial, li s-a spus cã nu mai este nimeni în institutie, însã ulterior, dupã câteva telefoane date de ofiterul de serviciu, oamenii au fost poftiti la o discutie cu cei doi vicepresedinti. „Se fac toate diligentele pentru a se achita salariile angajatilor de la DGASPC. Cunoastem problemele dumneavoastrã, stim cã au fost majorãri de salarii care au condus la aceastã sincopã. Vor veni bani de salarii la echilibrarea bugetarã”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean, Ciprian Trifan.

„Un director de la DGASPC ia salariu cât sapte asistenti maternali”

Protestatarii au dorit sã afle cine este vinovat pentru situatia în care salariile la personalul de la DGASPC au crescut atât de mult, încât s-a ajuns în aceastã crizã fãrã precedent („e o situatie gravã, pentru cã un director a ajuns sã ia salarii cât sapte asistenti maternali”. au acuzat protestatarii). „Nu e vorba de vinovãtia cuiva. Dereglãrile cu salariile de la DGASPC au apãrut atunci când s-a aplicat dispozitia Curtii Constitutionale a României si la Vaslui, atunci au crescut salariile foarte mult. Vom rezolva problema salariilor la rectificarea bugetarã, care poate veni cel mai târziu la 30 noiembrie, însã eu cred cã va veni mult mai repede. Dacã am fi putut si am fi avut resursele financiare, am fi intervenit noi, Consiliul Judetean. Ori, noi avem în rezervã doar 2 milioane de lei, în conditiile în care este nevoie de 30 de milioane, pentru plata salariilor pânã la finele anului. Nu avem acei bani”, a fost replica vicepresedintelui CJ. Auzind cã vor sta si în noiembrie fãrã bani, asistentii maternali au explodat. Au lemne de cumpãrat, facturi de plãtit, rate la bãnci, e nevoie de alimente. De unde se vor împrumuta angajatii DGASPC încã o lunã de zile? „Dacã nu ar fi fost aplicatã acea dispozitie a CCR, ar fi fost bani pentru 9 luni de zile, ori s-a ajuns sã avem bani doar pentru 7 luni. Am cerut bani de la Ministerul Muncii, însã nu am primit, dl. presedinte Buzatu este la discutii, la Guvern, pentru a se cãuta o solutie la problemele dvs”, a explicat Trifan. S-a spus cã sunt directii în tarã, la Cluj, de exemplu, cu 1.500 de angajati, care au bani de salarii pânã la finele anului, plus prime, în timp ce Vasluiul pare blocat în aceastã crizã. Concluzia vicepresedintelui CJ? La discutiile pe bugetul de anul viitor, se va face o analizã la sânge a tuturor posturilor si a salariilor care se plãtesc, urmând sã se discute inclusiv despre scãderea unor salarii sau disponibilizãri de personal, acolo unde va fi cazul.

Cum îi duce cu zãhãrelul pe sindicalisti omul lui Bichinet: „Am promisiuni cã vin banii pânã pe 7 noiembrie”

Am fost curiosi de ce angajatii DGASPC nu au iesit si ei la proteste, asa cum au fãcut asistentii maternali, care au cerut plata salariilor pentru toti salariatii institutiei. „Nu ne-am alãturat protestului de astãzi, pentru cã nu a fost organizat de noi. A fost organizat de un sindicat de la Iasi, sindicat cu care noi nu avem nici o treabã. În momentul de fatã mã ocup de strângerea de semnãturi si vom organiza un protest, cât mai curând posibil. Noi nu am interzis niciodatã oamenilor sã iasã în stradã. Sunt anumiti pasi care trebuiesc îndepliniti pentru a organiza un protest la nivel de sindicat, pe care trebuie sã le respectãm. Dacã angajatii DGASPC voiau sã facã un protest spontan, am fi fost alãturi de ei. Le-am spus: „Dacã iesiti în stradã, eu mã alãtur vouã tot timpul”. Dar, sã iasã oamenii pe care îi reprezint. Cei care au iesit astãzi, au iesit cu cine i-a reprezentat. Eu de o lunã si jumãtate trag semnale de alarmã. De o lunã si jumãtate convoc comisii de dialog social si am spus problemele cu care se confruntã institutia noastrã. Bineînteles cã se aruncã cu noroi, dar nu este adevãrat ce se spune. Am fãcut cereri la minister si la primul-ministru. Peste tot am fãcut adrese, hârtii si înstiintãri. Si ca sã rãspund celor care m-au acuzat cã am un salariu de 8 mii de lei, vreau sã le spun cã eu am un salariu de 4.500 de lei”, spune liderul Gicã Cretu. „Eu în momentul de fatã strâng semnãturile, am asigurare cã pânã în data de 7 noiembrie vom primi sumele alocate necesare. Va fi rectificarea bugetarã si dupã vor fi urmati pasii necesari urmeazã sã ne primim banii”, spune Cretu. În timp ce vicepresedintele CJ Vaslui spune cã rectificarea se va face pânã în 30 noiembrie, liderul de sindicat spune cã banii vin pânã pe 7 noiembrie. E mai tare Cretu decât Buzatu si Trifan, la un loc? Vom afla în câteva zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.