spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
02-iun.-2024

Spitalul din Bârlad se conformeazã: au venit containerele pentru birouri, bucãtãria se internalizeazã!

- Advertisement -

NOUTÃTI… Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” se redreseazã încet, dar sigur, scãpând de spectrul declasificãrii. Planul de conformare merge bine, au sosit deja primele containere în care se vor muta toate birourile administrative. Pânã pe 31 decembrie va fi internalizatã si bucãtãria spitalului, spãlãtoria este deja reinternalizatã, imagistica (Computerul Tomograf) se face la spital, astfel cã, încet, dar sigur, spitalul a scãpat de „jugul” numit externalizarea serviciilor pe bani multi … pentru unele buzunare.

Ieri, desi era mare sãrbãtoare, fiind ziua îngerilor Mihail si Gavriil, la spitalul din Bârlad se lucra de zor pe platoul unde se va instala partea de birouri. Au fost aduse opt containere, din cele 24 câte au fost cumpãrate cu peste 447 000, pentru Pavilionul Administrativ. Potrivit Planului Cadru de Conformare 2017-2020, aprobat de consilierii locali în luna martie si în baza cãruia conducerea Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui a acordat autorizatie de functionare spitalului din Bârlad, pânã la sfârsitul acestui an, Pavilionul Administrativ va fi amenajat pentru a deservi spitalizarea de zi. Este o conditie esentialã, mai ales cã, la semnarea contractului de finantare cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, s-a stabilit ca un anumit numãr de pacienti sã fie tratati în regim de spitalizare de zi. Planul Cadru de Conformare prevede ca organizarea spatiilor si amplasarea spitalizãrii de zi pe actuala locatie a Pavilionului Administrativ sã se realizeze pânã pe 31 decembrie. Cum respectivul spatiu era ocupat de personalul TESA, adicã în jur de 40 de salariati, autoritãtile locale au cãutat o solutie cât mai rapidã si putin costisitoare pentru a-i muta. Într-un final, s-a decis achizitionarea unor containere speciale în care vor fi amenajate birouri, municipalitatea alocând în acest sens suma de 500 000 lei, cu tot cu TVA. Au fost achizitionate pe SEAP 24 de containere, care vor contine 14 birouri, în care vor încãpea 39 de persoane. Acest bloc administrativ va fi amplasat pe locul unde era o parcare, între spitalul vechi si spitalul nou. Acolo s-a turnat o platformã betonatã, iar acolo existã apã, canalizare, tot, numai cã trebuie fãcute racordurile. „Au început sã vinã containerele. Astãzi vin opt, mâine si poimâine restul. Le vom pune pe pozitii, vom începe racordarea la utilitãti si, pânã la sfârsitul anului, ne vom muta în noul Pavilion Administrativ”, a declarat Daniel Bors, managerul spitalului bârlãdean.

Vesti bune: bucãtãria la un pas de reinternalizare!

Asa cum am mai precizat, serviciile externalizate care au generat datorii de milioane de lei, timp de peste 12 ani, spãlãtoria, bucãtãria si imagistica (CT) sunt deja aproape istorie. Omul de afaceri Dan Dobrovolschi, care a cãpusat cu firmele lui bugetul spitalului bârlãdean, a pierdut deja partea de imagisticã (CT), spitalul fiind dotat de primãrie cu un CT (proiect la care au pus umãrul atât PSD, cât si PNL). A urmat apoi partea de spãlãtorie, relatatã de cotidianul nostru pe larg, firma Axa Serv apartinând lui Dobrovolschi reziliind contractul cu spitalul din data de 9 octombrie. Acum, cu banii alocati de la bugetul local pentru investitii, în jur de 250 000 de lei, s-a scos pe SEAP achizitionarea de masini de spãlat perfomante (industriale), ofertele fiind deja deschise de ieri. Sunt patru firme care au aplicat pentru a vinde spitalului masinile cerute pentru spãlãtorie, însã nu s-a anuntat încã cine a câstigat licitatia, fiind solicitate caracteristicile tehnice ale masinilor de la fiecare ofertant. Oricum, lenjeria spitalului este acum spãlatã la o firmã din Iasi, la jumãtate de pret fatã de cât cerea Dobrovolschi pe kilogramul de lenjerie (peste 7 lei/kg cu tot cu TVA). Urmeazã acum sã fie reinternalizatã activitatea de pregãtire si servire a mesei, conducerea spitalului primind de la firma lui Dobrovolschi o notificare prin care cere achitarea datoriilor de aproape un milion de euro, altfel urmând sã rezilizieze contractul de prestare servicii la bucãtãrie. Lucru cu care conducerea spitalului a fost de acord, iar acum se achizitioneazã toate utilajele de gãtit (noi), veselã nouã si tot ce este necesar pentru ca bucãtãria sã revinã la spital. În ultima sedintã a CLM Bârlad, din octombrie, s-a aprobat si noua organigramã a spitalului, care contine si functiile necesare pentru Blocul Alimentar, astfel cã pânã la sfârsitul anului, conform precizãrilor conducerii spitalului, bucãtãria va fi si ea reinternalizatã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.