spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Vesti bune pentru miile de vasluieni care au de recuperat taxele auto!

- Advertisement -

RESTITUIRI… Venim cu o veste foarte bunã pentru cei care au de recuperat bani de la stat. Senatul a adoptat, sãptamâna aceasta, o Ordonantã prin care s-a clarificat cadrul legal necesar restituirii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei de poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule. Acest cadru legal a fost asteptat de vasluieni, încã de la eliminarea taxelor de mediu si de înmatriculare, de la începutul acestui an. „Era si timpul sã ne dea banii. Am de recuperat vreo 40 de milioane de la stat. Sper cã o sã reusesc sã îi primesc pânã la varã, dar cum merg treburile în România sigur o sã se tãrãgãneascã treburile”, ne-a explicat Marius, 30 de ani. Cu toate astea, soferii vasluieni au termen, pentru a depune cererile de restituiere, pâna la 1 septembrie 2018.

Proiectul de lege care completeazã vechea Ordonantã de Guvern privind restituirea sumelor de bani formate din taxa specialã pe autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost adoptat în aceastã sãptãmânã de Senat. În prezent, OUG 52/2017 prevede cã: la cererea de restituire se anexeazã, în original sau în copie, documentul doveditor al plãtii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscalã/ordinul de platã si extrasul de cont, dupã caz, care sã ateste efectuarea plãtii acesteia, precum si copiile cãrtii de identitate a vehiculului si a certificatului de înmatriculare.

Ce modificãri aduce noul proiect de lege!

Potrivit proiectului de lege care modificã OUG 52/2017, în lipsa actului doveditor al plãtii pe care trebuie sã-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central (n.r. Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui) efectueazã verificarea existentei acestuia în baza de date. De asemenea, dacã autovehiculul pentru care s-a plãtit taxa nu a fost înmatriculat de cãtre plãtitor, contribuabilul nu mai trebuie sã anexeze copiile cãrtii de identitate a vehiculului si a certificatului de înmatriculare. „În acest caz, cererea de restituire este însotitã de documentul de platã, în original, care confirmã plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnatã din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere si înmatriculãri vehicule înscrie mentiunea „taxã neutilizatã” si care este semnat si stampilat de cãtre aceasta”, aratã textul legislativ. Noua Ordonantã prevede si termenele în care se restituie sumele stabilite prin hotãrâri judecãtoresti definitive, atât în cazul taxelor, cât si în cazul timbrului de mediu. Sumele stabilite prin hotãrârile judecãtoresti vor fi restituite de organele competente, în urmãtoarele moduri: taxa specialã pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi restituite în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu va fi restituit de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.