spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Veveritele din Parcul Copou, omorâte de vasluieni cu plante otrãvitoare

- Advertisement -

INCONSTIENTI… Încercarea municipalitãtii vasluiene de a da un aer european Parcului Copou, prin popularea lui cu o familie de veverite, s-a dovedit a fi un esec. Animalele au murit dupã ce câtiva tineri le-au hrãnit cu plante otrãvitoare. În tarcul special amenajat mai este o singurã veveritã, care abia mai stã în picioare. “La autopsie, veveritele aveau ficatul pãtat si intestinele umflate, semn cã au fost otrãvite. Noi facem demersuri ca în cel mai scurt timp sã repopulãm Parcul Copou cu o familie de veverite”, ne-a declarat Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscom Vaslui.

În ultimii zece ani, Parcul Copou din Vaslui a beneficiat de investitii masive, fiind transformat într-una dintre cele mai frumoase grãdine publice din tarã. Pe lângã arborii, arbustii si florile de o frumusete iesitã din comun, parcul a fost populat, în anul 2012, cu mai multe perechi de veverite. Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, declara, la acea vreme presei locale, cã rozãtoarele au fost achizitionate la cererea vasluienilor. “Cred cã grãdina Copou trebuie sã fie dotatã si cu câteva perechi de veverite pentru cã au fost efectiv solicitate, nu m-am trezit eu acum sã fac acest lucru. În întâlnirile pe care le-am avut cu foarte multi copii si pãrinti care merg în Copou mi-au dat aceastã idee. Sper ca al nostru comportament sã fie cel adecvat, sã le ocrotim, sã avem grijã de ele pentru cã aceste animãlute reprezintã un lucru frumos pentru copii si pentru parcul nostru”, afirma edilul în 2012. Iar ideea autoritãtilor locale, care au dat parcului un aer european, a fost foarte apreciatã de vasluieni, veveritele devenind principala atractie a Copoului.

Otrãvite de câtiva tineri inconstienti

Doar cinci ani au rezistat veveritele în Parcul Copou din Vaslui. La sfârsitul lunii septembrie, sapte din cele opt rozãtoare au fost gãsite moarte în tarc de cãtre angajatii Goscom, dupã ce câtiva tineri le-au dat sã mãnânce plante otrãvitoare. “Din pãcate, asta este realitatea. Din vizitatori, s-au gãsit niste “binevoitori” sã hrãneascã veveritele cu niste plante care sunt otrãvitoare. Am avut, la vremea respectivã, un medic veterinar, care a fãcut autopsie. Ne-a arãtat cum veveritele aveau ficatul pãtat, intestinele umflate si alte semne care denotã clar cã au fost otrãvite. Acolo avem pus un afis, prin care se precizeazã foarte clar ca veveritele sã nu fie hrãnite. În plus, avem pusã si o bandã care ar fi trebuit sã tinã vizitatorii la o distantã considerabilã de tarc”, ne-a declarat Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscom. Potrivit acestuia, autoritãtile locale au început deja demersurile ca în scurt timp, în Parcul Copou din Vaslui sã fie adusã o nouã familie de veverite.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.