spot_img
spot_img
27.9 C
Vaslui
16-iul.-2025

Corpul de Control al ministrului Agriculturii, anchetã la Trans Oil!

- Advertisement -

INVESTIGATII… A fost nevoie de o rãbufnire a sãtenilor din Suletea, atunci când au fost vizitati de ministrul Agriculturii, la Ziua Recoltei, pentru ca Guvernul României sã înceapã investigatiile în jurul afacerilor dubioase derulate de grupul moldovenesc Trans Oil. Afaceri care au pus pe jar mii de proprietari de terenuri din judetul Vaslui, care nu si-au primit arenda mai bine de trei ani de zile, în timp ce altii acuzã falsurile si fãrãdelegile la care se dedau moldovenii. De aproape douã sãptãmâni, Corpul de Control al ministrului Agriculturii stã de vorbã cu toate institutiile implicate, inclusiv cu APIA, de unde Trans Oil încaseazã sume de ordinul milioanelor de euro, desi nu lucreazã terenurile asa cum ar trebui. Conform unor surse, în urmã cu douã zile, cei din Corpul de Control de la Guvern au mers la Agentia de Plãti în Agriculturã, au solicitat documentele pe care le-a prezentat grupul de firme Trans Oil la decontare, drept subventii, dupã care au stat de vorbã si cu reprezentantii grupului moldovenesc. Se anuntã o anchetã incendiarã în judetul Vaslui, întrucât sunt semnale cã rezultatele Corpului de Control vor merge la DNA si Inspectoratul General al Politiei Române, pentru a ancheta posibile fapte de coruptie si evaziune fiscalã.

La începutul lunii octombrie, atunci când a mers la Suletea, la Ziua Recoltei, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost înconjurat de zeci de sãteni nemultumiti, care au reclamat abuzurile si bãtaia de joc la care sunt supusi de grupul de firme Trans Oil, cel care a cumpãrat societãtile agricole din fostul grup Racova. S-a reclamat atunci cã existã contracte pe numele unor persoane decedate, pentru care Trans Oil încaseazã subventii, cã nu s-a dat arenda conform contractelor timp de mai multi ani, iar altii au spus cã semnãturile de pe contractele de arendã pe care le prezintã Trans Oil nu le apartin. Ministrul Daea a promis cã va trimite Corpul de Control sã investigheze aceste situatii, ceea ce s-a si întâmplat. În aproape douã sãptãmâni, inspectorii veniti de la Bucuresti au audiat zeci de persoane, au verificat foarte multe contracte de arendã detinute de Trans Oil si au verificat la APIA sumele pe care grupul moldovenesc le primeste în contul subventiei, mai ales cã oamenii spun cã Trans Oil primeste subventie, nu lucreazã terenurile la capacitate si anuntã productii scãzute la cereale, fãrã a se plãti arenda cãtre proprietari. Surse din cadrul anchetei sustin cã se pregãtesc deja documente cãtre IGPR si Directia Nationalã Anticoruptie, dat fiind cã se contureazã elementele unei evaziuni fiscale de proportii, plus alte fapte care trebuie investigate de Politie.

„Pe unde trec moldovenii ãstia fac prãpãd, asa am auzit”

Aceleasi surse sustin cã se investigheazã modul în care 300 de contracte ale unor oameni din Suletea au fost înregistrate în aceeasi zi, lucru aproape imposibil. Unii proprietari, cum este cazul lui Pavel Focsa, din satul Rãscani, au repetat de 4-5 ori în fata Corpului de Control semnãtura folositã în documentele oficiale, însã niciuna din semnãturi nu a semãnat cu ceea ce scrie în contract. Tita Caraiane este o proprietarã de teren si locuieste acum în Galati. „Am un hectar la Suletea si a fost lucrat bine, pe timpul dlui Porumboiu, îmi primeam tot timpul arenda. Dânsul îsi onora contractele. Au venit moldovenii ãstia, care am înteles cã fac prãpãd pe unde trec, si nu mi-au mai dat nimic. Le-am fãcut scris acum vreo doi ani cã îmi vreau pãmântul înapoi, dar mi-au spus cã nu îmi pot lua pãmântul cum vreau eu, doar dacã decide instanta. Eu nu am fãcut contract cu legile tãrii, le-am transmis. La Comcereal, la Vaslui, este un contract care se zice cã e semnat de mine, pe 10 ani, am înteles. Sã fie clar: eu nu am semnat acel contract. Am încercat sã discut cu cei de la Vaslui, de la Comcereal, însã nu-mi rãspunde nimeni la telefon. Nu ai cu cine vorbi”, se plânge proprietara de teren, care cere sã se verifice si cine a semnat în numele sãu în contract.

Politistul local din comunã este o altã „victimã” a celor de la Trans Oil

Mihai Vlad, politistul local din Suletea, sustine cã, în 2014, a cerut sã fie repus în posesia terenului, pe care îl avea la Comcereal în arendã. Politistul spune cã a negociat contractul pe un an de zile, însã s-a trezit acum cã existã la grupul moldovenesc un contract prin care terenul sãu este dat în administrare pe zece ani. „Când am cerut terenul înapoi, dl. Porumboiu mi l-a returnat, fãrã niciun fel de problemã. Prin aprilie anul acesta, mã trezesc cã sunt chemat într-o situatie legatã de moldovenii acestia de la Trans Oil, tocmai în perioada în care se depuneau actele pentru subventie. M-au întrebat de ce nu-mi ridic banii de pe arendã de la bazã, dar le-am spus cã nu am de ce, deoarece îmi lucrez pãmântul singur si l-am luat înapoi din 2015. Nu e adevãrat, mi-au spus, prezentându-mi un contract, în care terenul meu ar fi fost concesionat pe 10 ani. Când le-am arãtat cã e numai pe un an mi-au zis cã e o gresealã. Oricum semnãtura de pe acel contract nu era a mea. Erau un M si un V, iar eu semnez altfel. Cineva a semnat în locul meu, asta e clar. Eu am vãzut cum îi prostesc pe oameni, acesti domni de la Trans Oil. Îi cheamã pe bãtrâni si le spun sã semneze mai multe hârtii, spun cã semneazã pentru arendã, însã multi au semnat noi contracte de arendã, nici nu stiu ce au semnat, în loc de bani si produse semneazã pentru contracte noi”, spune politistul local.

De ani de zile, sute de proprietari din Suletea se luptã cu cei de la Trans Oil

Dupã 2014, când Trans Oil a preluat firmele din fostul grup Racova, tãranii din Suletea nu si-au mai primit sumele cuvenite din arendarea terenurilor. Oamenii au protestat în mai multe rânduri, începând din vara lui 2015, în fata Primãriei, cerând ajutorul autoritãtilor pentru rezilierea contractelor. Primarul Tamas a anuntat cã va angaja un executor judecãtoresc pentru recuperarea arendei. De anul trecut, însã, zeci de proprietari de terenuri din Suletea au deschis procese celor de la Trans Oil, sãtui de bãtaia de joc la care îi supun moldovenii, prin neplata arendei si refuzul de a le înapoia terenurile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.