PREMII…Trupa de teatru a Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, condusã de doamna profesoarã Mihaela Claudia Liteanu, a obtinut o nouã confirmare a valorii si a talentului componentilor sãi – elevi de gimnaziu si de liceu (în principal de la profilul bilingv – limbi moderne): premiul I si premiul al II-lea la editia a IX-a a Festivalului de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” desfãsurat la Buzãu, în perioada 25-26 noiembrie 2017. Astfel, piesa de teatru “Prea târziu, domnule Godot” a obtinut cea mai înaltã distinctie a competitiei, Premiul I la sectiunea pieselor în limba românã, iar piesa cu elevi de gimnaziu, „Mãrirea si decãderea lui Tom Thomas”, a obtinut un foarte onorant loc al II-lea.
Festivalul este cu atât mai prestigios cu cât însusi dramaturgul român de expresie francezã Matei Visniec este unul din fanii sãi, fiind oaspete îndrãgit al mai multor editii ale festivalului, ba chiar prezidând si juriul acestui festival-concurs. În organizarea Inspectoratului Scolar Judetean Buzãu si a Centrului Cultural Francofon Buzãu, cu cooperarea autoritãtilor judetene si locale buzoiene, dar si cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti. Coordonat de doamna inspector scolar pentru limbi romanice, Maria-Monalisa Plesea si de doamna inspector Liliana Ivãnel, festivalul este deja o marcã de prestigiu a judetului Buzãu, fiind inclus în Calendarul oficial al competitiilor Ministerului Educatiei Nationale. Este o competitie ambitioasã care reuneste trupe de teatru foarte bune din toatã tara, texte dramatice ambitioase si pasiunea pentru teatrul jucat în limbi moderne.
Cele douã piese, adaptate si regizate de profesoara Mihaela Liteanu, au prezentat o viziune dramaticã a unor probleme actuale ale umanitãtii, reliefate subtil prin metafore scenice deosebite, inspirate de teatrul absurdului si puse în scenã cu ajutorul talentului nativ al elevilor-actori.
Prima piesã, intitulatã “Prea târziu, domnule Godot”, adaptare dupã Doru Motoc, are actiunea plasatã într-o lume întoarsã cu susul în jos de cel de-al treilea rãzboi mondial, în care unii oameni, condusi de personajul lui Eugen Ionescu, Béranger, luptã sã supravietuiascã printre o multime de rinoceri (oameni care îsi pãstreazã aspectul uman, dar au pierdut capacitatea de a vorbi, si se comporte violent si sãlbatic). Atras de capacitatea si obstinatia lor de a supravietui, apare Godot (personajul lui Samuel Becket, un fel de Dumnezeu, ultima sperantã a oamenilor), care vrea sã înteleagã ce se întâmplã pe planeta Pãmânt. Din pãcate, el nu poate îndeplini asteptãrile oamenilor de a fi ajutati si salvati complet de el, deoarece trebuie sã respecte liberul arbitru al oamenilor si sã intervinã cât mai putin posibil în viata lor. În cele din urmã, va trebui ca oamenii sã se confrunte cu adevãrul: în principiu, ei însisi vor supravietui, vor rãmâne oameni, în ciuda tuturor tentatiilor de a deveni rinoceri pentru o viatã mai usoarã.
Distributia acestei piese este formatã din elevii: Tudor Visu (rolul Godot), Radu Neacsu (Béranger), în rolurile Oamenilor: Denisa Ouatu, Teodora Pânzaru, David Dumitriu, Esthir Pilã; în rolul Femeia fugarã: Ramona Gherasim, în rolul Pãzitorului de sclavi – Tudor Stavãr, iar în rolurile rinocerilor: Anastasia Ulea, Aliodor Iosif Timofticiuc si Robert Bazon.
Cea de-a doua piesã, adaptare liberã dupã Arthur Miller de Mihaela Liteanu, drama satiricã „Mãrirea si decãderea motanului Tom Thomas”, a fost prezentatã la sectiunea rezervatã elevilor de gimnaziu. Familia Bicker are un motan (Tom Thomas), despre care aflã, într-o bunã zi, cu stupefactie, cã a învãtat sã scrie, sã citeascã si sã vorbeascã engleza, dar si sã foloseascã alte pisici ca spioni pentru a primi informatii despre oameni influenti ai orasului si, în acelasi timp, cã este hotãrât sã devinã noul primar al orasului, alegerile urmând sã se desfãsoare peste putin timp. Prin santaj si tupeu, îi face pe acesti oameni influenti sã-l ajute sã devinã primar. Cetãtenii orasului voteazã pentru Tom Thomas pe baza imaginii false, create de ziarele locale, fãrã sã stie cã voteazã pentru un motan. Foarte puțini oameni cunosc adevãrul (si acestia sunt cei pe care îi constrânge sau santajeazã). De îndatã ce devine primar, se hotãrãste sã devinã guvernator al statului. Ajutat din nou de aceiasi oameni, el este doar un pas aproape de victorie, pe cale sã câstige alegerile în calitate de guvernator, când un instalator cinstit si foarte muncitor, Sam, îl descoperã si îl aratã asa cum este el – un motan, cetãtenilor care au votat, nestiind cu cine voteazã. În finalul piesei, Tom Thomas se întoarce, umilit, acasã la familia Bicker, dar nimic nu promite faptul cã, într-o zi, nu o va lua de la capãt, în nemãsurata ambitie de a conduce oamenii, profitând de naivitatea sau de buna lor credintã, pentru a-si asigura un trai îndestulat si a-si alimenta dorinta nemãsuratã de putere.
În aceastã dramã satiricã au evoluat, reusind sã impresioneze juriul, care le-a acordat Premiul al II-lea al competitiei, David Dumitriu (motanul Tom Thomas), Ninu Matei (în rolul primarului orasului), Flavius Carabas (în rolul George Bicker), Eva Rosu (Adele Bicker), Robert Bazon (în rolul instalatorului Sam), Cristian Profire (în rolul vicepresedintelui bãncii, domnul Billings), Stefan Chiper (om de serviciu), cetãtenii votanti ai orasului: Vlad Pãun, Iosif Aliodor Timofticiuc, Sara Doroftei, Stefan Sava.
“Îi felicitãm, pe aceastã cale, pe participantii si organizatorii Festivalului de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzãu, precum si pe pãrintii care au sustinut, alãturi de profesorii Liceului Teoretic <<Mihail Kogãlniceanu >> Vaslui, performanta artisticã a acestor elevi.”, a declarat inspectorul de limbi moderne Alexandru Mîtã.