spot_img
spot_img
22.3 C
Vaslui
10-iul.-2025

Cenzurã marca Club Cuba: presa are interzis sã mai publice ilegalitãtile din club (facsimil)

- Advertisement -

Cenzurã marca Club Cuba

DE-A RÂSU’- PLÂNSU’… Reprezentantii Clubului Cuba ne-au notificat, prin intermediul unei adrese a avocatei Mioara Donosã, cã avem interzis în a mai „publica si/sau difuza materiale de presã sau imagini privind activitatea desfãsuratã la Clubul Cuba”.

INCREDIBIL… Situatie paradoxalã la Vaslui. Clubul Cuba functioneazã fãrã autorizatie din partea primãriei, dar si fãrã aviz ISU. Profitând de un vid legislativ, localul îsi desfãsoarã activitatea în baza unei declaratii pe propria rãspundere. Culmea e cã, desi politia a cerut suspendarea temporarã a clubului, urmând ca primãria sã punã în aplicare aceastã mãsura, de fapt nu are cum s-o facã. De ce? Simplu ca bunã ziua: nu are cum sã suspende un act care nu existã. Si atunci cine îi poate trage la rãspundere pentru cã functioneazã ilegal? Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui, care încã mai asteaptã ca administratorii localului sã depunã documentatia necesarã obtinerii avizului. Potrivit comandantului ISU, Gheorghe Blagoci, „acum o sãptãmânã s-a efectuat un control tematic în club în urma cãruia administratorul a fost amendat si somat sã intre în legalitate. Inspectorii ISU au stabilit o serie de mãsuri, termene precise de punere în aplicare, iar dacã nu vor fi respectate, se va aplica legea, care poate merge pânã la închiderea localului”.

Reprezentantii Clublui Cuba ne-au notificat, prin intermediul unei adrese a avocatei Mioara Donosã, cã avem interzis în a mai „publica si/sau difuza materiale de presã scrisã ori pe internet cu referire la administratorul societãtii, doamna Iacob Andreea, materiale sau imagini privind activitatea desfãsuratã de SC LVRINVEST SRL, în special la punctul de lucru Club Cuba”. Interdictia se referã si la Iacob Sorin, pe care, spune avocata, „în nenumãrate rânduri” l-am fi prezentat în materiale de presã în calitate de reprezentant al Clubului Cuba si care, „în realitate, nu face parte din conducerea/personalul SC LVRINVEST SRL”. În notificare se mai aratã cã „difuzarea oricãror imagini si/sau informatii dupã primirea prezentei notificãri va înlãtura orice dubiu cu privire la existenta bunei credinte, motiv pentru care ne rezervãm dreptul de a ne adresa instantelor judecãtoresti competente pentru a solicita reparatiile necesare. Astfel cã vã solicitãm sã luati act cã ne opunem, din acest moment ca imaginea si numele SC LVRINVEST SRL, a doamnei Iacob Andreea, precum si imaginea/numele Clubului Cuba, dar si numele si imaginea domnului Iacob Sorin sã fie fãcute publice prin intermediul oricãror mijloace media, respectiv presã scrisã, audiovizualã sau internet”.

Avocata clubului invocã legea CNA. Presa scrisã nu se aflã sub incidenta acesteia

Cum îsi motiveazã avocata Mioara Donosã notificarea prin care ne interzice sã mai scriem despre Clubul Cuba? În baza unor temeiuri legale privind presa audiovizualã, nu si cea scrisã în variantele print sau online. CNA-ul monitorizeazã doar continutul televiziunilor si al radiourilor, nu si al ziarelor/site-urilor. De asemenea, de precizat cã articolele de lege mentionate fac referire la cazurile în care presa (atentie, audiovizualã, nu scrisã!) prezintã si dezbate public amãnunte din viata privatã (privatã, da?), fiindu-i, astfel, încãlcat „dreptul la demnitate, la propria imagine si la respectarea vietii private, asa cum acestea sunt recunoscute si ocrotite de Codul civil”. Un alt articol, 33 din Decizia CNA 220/24.02.2011, invocat de avocatã, precizeazã cã „este interzisã difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viata privatã si de familie a persoanei, fãrã acordul acesteia”. Despre ce vorbim?! Vremea Nouã nu a publicat niciodatã articole care sã vizeze viata privatã a administratorilor Clubului Cuba si nici nu a pus la îndoialã demnitatea acestora. Articolele au avut întotdeauna la bazã activitatea desfãsuratã în interiorul clubului, scandaluri si bãtãi declansate de clienti, evident nu de administratori. Ba mai mult, la fiecare material în care a fost implicat localul au fost prezentate declaratii oficiale de la Politie, ISU, dar si un punct de vedere din partea unuia dintre reprezentanti. O întrebãm public pe avocata Mioara Donosã ce e mai grav: faptul cã minorii participã la dezmãturi si show-uri erotice, cã li se vând bãuturi alcoolice pe sub tejghea sau cã presa scrie despre asta? Poate n-ar fi rãu ca cei care acum încearcã sã se ascundã dupã câteva articole din legea audio-vizualului sã se uite mai întâi la cauzã si apoi la efect. Pentru cã dacã în Club Cuba s-ar respecta legea, ziarele nu ar mai scrie „de rãu”. Numai cã acolo legea nu se respectã, iar dovadã stau amenzile date de politie. Subliniem încã o datã cã scopul articolelor cu privire la club a fost acela de a-i informa pe cititori cu privire la ce se întâmplã în locurile pe care le frecventeazã, publicând, de-a lungul timpului si articole „de bine”, cu privire la diferite activitãti si concerte pe care aceste cluburi le-au gãzduit în unele seri.

Primarul Vasile Pavãl: „nu putem sã suspendãm autorizatia de functionare a Clubului Cuba pentru cã nu existã”

Reprezentantii clubului, în loc sã se preocupe de imaginea clubului, mai bine s-ar preocupa de obtinerea avizului ISU, iar apoi de autorizatia de functionare. Desi politia a cerut suspendarea temporarã a clubului, urmând ca primãria sã punã în aplicare aceastã mãsura, iatã cã nu are cum s-o facã. De ce? Pentru cã nu are cum sã suspende un act care nu existã! Da, ati citit bine! Iatã ce spune primarul Vasile Pavãl: „Este o situatie ciudatã. Noi trebuia sã le ridicãm autorizatia de functionare, dar nu avem ce. Pânã pe 30 septembrie localul a functionat în baza unei declaratii pe propria rãspundere. Este un vid legislativ care îi permite asta. Dacã se întâmplã ceva, rãspunde penal. A depus documentatia pentru obtinerea autorizatiei, iar zilele trecute i-am trimis adresã cã nu îl putem autoriza, pentru cã îi lipseste avizul ISU. Cel mai probabil asteaptã sã-l obtinã. Repet, este o situatie ciudatã, pentru cã noi nu avem cadrul legal de a închide localul”, ne-a declarat edilul. E cel putin ciudat cum scoli, grãdinite si alte institutii de interes public stau închise din lipsã de avize si aprobãri, iar cluburile private functioneazã fãrã nicio aprobare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.