SPECTACOL OMAGIAL Ziua Națională a României a fost marcată pe 29 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Petru Rareș„ din Bârlad, într-un mod cu totul aparte. Peste 200 de elevi adunați în sala de sport de pe strada Ardeal (fosta Fabrică de Papuci), îmbrăcați în costume populare românești, cu stegulețe în mâini, au venit să-i vadă pe colegii lor care s-au implicat în organizarea unei manifestări artistice în pur stil românesc.
- Advertisement -
Organizarea acestui spectacol a aparținut întregului colectiv de profesori ai liceului, care s-au implicat în amănunt fiecare, pentru ca elevii acestei instituții școlare să marcheze ziua de 1 Decembrie într-un mod cât mai patritotic cu putință. „Mă bucur nespus că suntem prezenți în număr atât demare, ceea ce înseamnă că pentru toți data de 1 Decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României, este, nu doar rememorarea unui moment extrem de valoros al istoriei poporului nostru, ci și o sărbătoare de o mare importanță personală. Mari oameni de litere, filosofi, înțelepți, figuri reprezentative ale culturii românești, care au devenit embleme ale culturii universale au susținut, într-un consens deloc simplist, deloc artificial, că unitatea românilor depășește cu mult conceptul geografic, îl depășește până și pe cel de limbă. Unitatea românilor este, înainte de toate, una empatică. Românii și-au dăruit întotdeauna ce au mai bun și s-au bucurat împreună de ceea ce este mai frumos, chiar dacă pe alocuri, timpurile, istoria, vicisitudinile vremurilor nu i-au ajutat în sensul acesta. De aceea suntem acum împreună”, a fost cuvântul de deschidere al profesoarei Mirabela Scraba, consilierul educativ al Liceului Tehnologic „Petru Rareș„ din Bârlad.
A urmat un spectacol extraordinar, în care elevii de la clasa I până la cei din clasa a XII-a, au cântat, au jucat și au strâns la piept steagul românesc. Atunci când nu-l fluturau în semn de mândrie pentru că sunt români. Pe scenă au urcat elevii de la ciclul gimnazial, care au arătat că „Patrotismul nu are vârstă”, apoi a urmat un moment poetic susținut de elevii claselor a IX-a. Au cântat cântece de cătănie și patriotice, elevii Ansamblului Etno condus de prof. Ioan Stan. Momentul cel mai așteptat al evenimentului a fost colajul de cântece patriotice interpretate de corul Liceului Tehnologic „Petru Rareș„ sub îndrumarea profesorilor Adriana Neculai și Mirabela Scraba. Elevii acestui liceu bârlădeans-au bucurat enorm de participarea la acest spectacol, aplaudând cu foc, cântând și dansând românește pe toată perioada desfășurării evenimentului. La final, în cancelaria liceului a avut loc o expoziție culinară cu produse tradiționale românești. Excelentele bucate au fost pregătite de profesorii, elevii și părinți ai copiilor ce urmează să devină bucătari, patiseri, cofetari și care sunt renumiți la acest capitol culinar!(Cezara Mironica)
- Advertisement -