spot_img
spot_imgspot_img
25.9 C
Vaslui
02-iun.-2024

Cu porcul la control

- Advertisement -

CONTROALE…Vasluienii sunt sfãtuiti de inspectorii sanitar-veterinari si medicii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui sã fie atenti la ce alimente cumpãrã acum, în preajma sãrbãtorilor de iarnã. Dar cel mai important este ca de Crãciun, când românii sacrificã porcii, conform traditiei, sã nu consume carnea înainte de a-i face analiza pentru depistarea trichinelozei.

În scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare în perioada sãrbãtorilor de iarnã, când în mod traditional comercializarea si consumul unor cantitãti de alimente de origine animalã cresc considerabil, este necesarã intensificarea actiunilor de supraveghere si control, în care sens conducerea DSVSA Vaslui va întreprinde mãsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depoziteazã, transportã si valorificã carnea de porc destinatã consumului uman, precum si alte produse de origine animalã. În baza unui program de lucru stabilit de cãtre directorul executiv al DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupilan, s-au constituit echipe mixte care verifica, în aceastã perioadã, modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pietele agroalimentare, unitãtile de comercializare a produselor alimentare de origine animalã (carmangerii, mãcelãrii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum si din unitãtile de alimentatie publicã, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc. Totodatã, la nivelul DSVSA Vaslui, al Laboratorului Sanitar Veterinar si Siguranta Alimentelor si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare a fost asiguratã permanenta, este afisat programul de lucru si a fost afisat si popularizat numãrul de telefon al „Call Center”-ului. Acestea pot fi apelate de cãtre cetãteni, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.

Unde se poate face examenul trichineloscopic

Totodatã medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic au fost instruiti, programul acestora fiind si el unul aparte, special conceput pentru ca toti cetãtenii sã poatã avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins înaintea Crãciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetãtenii sã aibã posibilitatea sã se adreseze chiar si în week-end cabinetelor unde se efectueazã analiza. Punctele în care se poate face examenul pentru Trichinella spp. în judetul Vaslui sunt urmãtoarele: Mun. Vaslui – Circa de Control Alimente din Piata Traian si Circa de Control Alimente din Piata Centralã; Mun. Bârlad – Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai si Circa de Control Alimente din Piata Micã; Mun. Husi – Circa de Control Alimente din Piata Victoriei; Orasul Negresti – Circa de Control Alimente din Piata Centralã; Orasul Murgeni – Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2 (lângã Notariat). În mediul rural examenul pentru trichinella spp. se va efectua de cãtre medicii veterinari autorizati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.