spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Liceele din Vaslui, sanse reale sã devinã Centre de Excelentã în Tehnologia Informatiei

- Advertisement -

OPORTUNITATE…Liceele vasluiene, gratie rezultatelor foarte bune obtinute de elevi, în ultimii ani, la competitiile nationale si internationale de informaticã, au sanse reale sã ajungã Centre de Excelentã în Tehnologia Informatiei (CETI). Ministerul Educatiei Nationale a aprobat criteriile de selectie a unitãtilor de învãtãmânt care pot deveni centre în cadrul unui proiect care ca obiectiv asigurarea conditiilor optime de pregãtire si dezvoltare a elevilor din clasele IX – XIII capabili de performante înalte, profil matematicã – informaticã.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, în cadrul proiectului vor fi înfiintate 60 de Centre de Excelentã în Tehnologia Informatiei, fiecare centru urmând sã beneficieze de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante si o tablã interactivã. La selectie pot participa unitãtile scolare din sistemul public de învãtãmânt care pot asigura conditii optime de functionare pentru astfel de centre. Pentru a participa la selectia celor 60 centre la nivelul proiectului, unitatea scolarã interesatã trebuie sã trimitã cãtre ISJ/ISMB o scrisoare de intentie prin care sã îsi asume mai multe responsabilitãti. Trebuie sã organizeze un program deschis de minim 10 ore/sãptãmânã adresat copiilor din comunitate, interesati sã participe la activitãti, pe o durata de minim 2 ani de la data punerii în functiune a centrului. Activitãtile vor fi directe cu copiii, ISJ va aduce la cunostintã scolilor din reteaua judeteanã/municipiu programul centrelor selectate, care vor asigura pregãtirea elevilor. De asemenea, fiecare cadru didactic resursã, format în cadrul programului de pregãtire asigurat de cãtre partenerul din Japonia, va asigura formarea unui numãr de minim 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de cãtre expertii japonezi. Acestia vor fi considerati, la rândul lor, persoane resursã pentru activitatea centrului. Persoanele resursã pot realiza activitãti de pregãtire cu propriii elevi, pe baza cunostintelor asimilate în cadrul programului de instruire.

Rezultate spectaculoase la informaticã

Etapa de selectie va consta în douã faze. În faza I, va fi selectat de cãtre ISJ/ISMB câte un centru la nivelul fiecãrui judet/sector, conform unor reguli de selectie. În faza II vor fi selectate de cãtre MEN 13 centre la nivel national, din regiunile mai putin dezvoltate, care obtin cele mai bune punctaje si respectã principiul conform cãruia, în fiecare judet, nu pot fi mai mult de 2 CETI. Datoritã rezultatelor foarte bune pe care le-au obtinut elevii vasluieni în ultimii ani la competitiile nationale si internationale, dar si pentru cã Vasluiul reprezintã una dintre zonele putin dezvoltate din tarã, nu este exclus ca douã astfel de centre sã fie înfiintate în acest judetul. Andrei Popa, fost elev al Liceului Teoretic „Mihai Kogãlniceanu”, unul dintre cei mai premiati olimpici la nivel international, dar si Andrei Chiriac, fost elev al Liceului „Stefan Procopiu”, au reusit în perioada celor patru ani de liceu sã punã Vasluiul pe harta internationalã a informaticii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.