spot_img
spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
17-mai-2024

Trenul Unirii, primit cu urale în Gara Vaslui!

- Advertisement -

VIZITÃ…Zeci de vasluieni au iesit în întâmpinarea “Trenului Unirii”, unul dintre simbolurile Unirii Principatelor Române sub conducerea lui Al.I. Cuza, cunoscutã si sub numele de “Mica Unire”. Odatã ajunsi în gara din Vaslui, vasluienii au început sã cânte “Hora Unirii” si sã fluture steaguri tricolore. Acestia au primit trenul în garã cu aplauze si urale, iar din trenul tras de locomotiva ce poartã culorile nationale, au iesit câtiva pasageri care au fãcut o horã fix pe peronul gãrii. Dupã ce a stationat câteva minute, trenul si-a continuat drumul spre Iasi pentru a încheia drumul simbolic între capitalele celor douã regiuni.

Conform traditiei, în fiecare an de ziua Unirii Principatelor Române, pe linia de cale feratã ce face legãtura Bucuresti – Iasi, trece “Trenul Unirii” ca simbol al unirii Moldovei cu Tara Româneascã. Anul acesta, în gara Vaslui, peste 100 de vasluieni au venit sã vadã trenul tras de o locomotivã ce poartã culorile Tricolorului. Cu stegulete si cu sufletul la gurã, pe peronul gãrii sau pe pasarela de deasupra ei, acestia au asteptat sã fie martori la evenimentul simbolic. “Este prima datã când venim sã vedem “Trenul Unirii”. Am aflat de el din presã si am spus sã vin si eu cu fetita mea. E un moment importat, spun eu, pentru cã ne aduce putin împreunã. E bine sã ne învãtãm copiii de mici sã iubeascã tara noastrã, dar poate ne ajutã si cei care o conduc. Trebuie sã fim mândri cã suntem vasluieni si cã suntem români”, ne-a povestit un vasluian. Printre cei prezenti în Gara Vaslui, se afla si un grup de bunicute pregãtite cu steaguri care cântau de zor “Hora Unirii”. “Am venit si noi sã sãrbãtorim Mica Unire si sã marcãm momentul ãsta frumos”, ne-a povestit una dintre bunicute.

Hora unirii pe peronul gãrii!

Dupã câteva minute de asteptare, la ora 11:15, “Trenul Unirii” a poposit, pret de câteva minute, în Gara Vaslui. Ceferisti, pasageri, membri ai Clubului Pasionatilor Feroviari si ai comunitãtii de cicloturisti au coborât din tren si au adus mesajul unitãtii, vasluienilor. Acestia au coborât din tren si au încins o micã horã în spiritul Micii Uniri. “Am venit de la Bucuresti si facem acest drum de câtiva ani, ca si grup. La mine e al doilea an când merg cu trenul unirii si atmosfera de pânã acum a fost super. Abia asteptãm sã ajungem în Iasi. Poti spune cã drumul ãsta e ca un pelerinaj pentru cei care tin la tara noastrã”, ne-a povestit un tânãr pasager. Alãturi de vasluieni si pasageri a fost si conductorul trenului care a iesit la geamul locomotivei si a salutat pe toatã lumea, pozând si pentru cei care doreau sã imortalizeze momentul. Trenul Unirii, remorcat de o locomotivã Tricolorã, a oprit prin statiile: Ploiesti Sud (06:30), Buzãu (07:40), Focsani (08:50), Tecuci (09:30), Bârlad (10:25), Vaslui (11:15), Bârnova (11:55), Iasi (12:20). (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.