spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

Birocratia va dispãrea, partial, din sistemul medical!

- Advertisement -

SCHIMBÃRI… Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate a anuntat sãptãmâna aceasta schimbãrile ce vor fi aduse în contractul-cadru, ce vor oferi un acces mai rapid pacientilor la medicamente si îngrijiri medicale. Printre cele mai importante schimbãri se regãsesc urmãtoarele: pacientii vor putea cumpãra medicamente de la orice farmacie si vor putea primi tratament în orice spital sau clinicã din tãrã (n.r. ce au semnat un contract cu CNAS), au fost adãugate noi atributii medicilor de familie, iar mediicii de familie, noi în sistem, beneficiazã de o perioadã de sustinere dublatã din partea casei de asigurari de sãnãtate.

Fatã de Contractul-cadru pe anul 2017 noul proiect cuprinde o serie de noutãti care vizeazã „cresterea accesului persoanelor asigurate la medicamente si servicii medicale, debirocratizarea si transparentizarea activitãtii furnizorilor de servicii medicale, dar si disciplina contractualã a acestora”. Astfel, proiectul prevede cã, începând cu 1 iulie 2018, asiguratii vor putea cumpãra medicamentele cu si fãrã contributie personalã de la oricare farmacie din tarã aflatã în contract cu sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate. Asemãnãtor, si investigatiile paraclinice recomandate de medicii aflati în contract cu sistemul asigurãrilor de sãnãtate vor putea fi efectuate, de la 1 iulie, la oricare clinicã sau spital din tarã, indiferent cu ce casã de asigurãri de sãnãtate se aflã acesta în relatii contractuale.

Noi servicii oferite de medici!

În pachetul de servicii medicale de bazã se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi mãsurarea continuã a tensiunii arteriale pentru 24 de ore, eliberarea adeverintei pentru încadrarea în muncã a somerilor si eliberarea fisei sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap. În ambulatoriile de specialitate, medicii care au obtinut competentã sau atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative, certificati de Ministerul Sãnãtãtii, vor putea acorda pânã la patru consultatii pe an (n.r. per pacient) pentru acest tip de îngrijiri. Totodatã, se vor putea acorda servicii de îngrijire paliativã la domiciliu asigurate de echipe multidisciplinare, formate din medic, asistent, psiholog si kinetoterapeut.

Schimbãri aduse în beneficiul medicilor si al pacientilor!

Pentru accesul asiguratilor la servicii medicale în cadrul cabinetului medical din asistenta medicalã primarã si la cabinetul din ambulatoriu pentru specialitãtile clinice s-a precizat cã programul de activitate de 35 de ore pe sãptãmânã se asigurã în minim 5 zile pe sãptãmânã. Pacientii cu diagnostic oncologic confirmat, aflati în Programul national de oncologie, se vor putea prezenta fãrã bilet de internare pentru spitalizarea continuã. De asemenea, reprezentantii CNAS precizeazã cã, spitalul care nu elibereazã prescriptia medicalã necesarã la externarea asiguratului va fi sanctionat cu retinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligatiei. O sanctiune similarã se aplicã si în cazul furnizorilor din asistenta medicalã ambulatorie pentru specialitãti clinice, inclusiv celor de medicinã fizicã si de reabilitare. Pentru medicii de familie nou-veniti într-o localitate, va fi dublatã perioada de sustinere din partea casei de asigurãri de sãnãtate, pânã la constituirea listei minime de pacienti, respectiv de la 6 la 12 luni. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.