spot_img
spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
17-mai-2024

Normele europene de protectie a consumatorului, un mister pentru comerciantii vasluieni!

- Advertisement -

ABATERI…Anul 2017 a fost unul plin pentru cei 7 inspectori ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Vaslui, care au dat aproape 2.300 de amenzi, cu un total al amenzilor de peste 1.743.000 lei. Cele mai “periculoase” abateri au fost gãsite la comerciantii de anvelope la mâna a doua si la comerciantii de îmbrãcãminte, care vindeau haine ce reprezentau un pericol pentru copii. În raportul prezentat de cãtre comisarul sef adjunct Constantin Vasilache, cele mai multe nereguli s-au gãsit în domeniul comercializãrii produselor nealimentare. Conform acestuia, comerciantii vasluieni au fost gãsiti vinovati de nerespectarea normelor europene privind etichetarea, prezentarea informatiilor despre producãtor, lipsa etichetele produselor în limba românã, iar multi nu aveau preturile expuse la rafturi.

Sãptãmâna acesta, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului si-a prezentat raportul de activitate, iar informatiile oferite aratã cã multi comercianti vasluieni sunt “certati” cu normele europene. Asa cum au precizat comisarii de la CJPC Vaslui, cele mai multe nereguli au fost constatate la comerciantii de produse nealimentare. Primii comercianti “trasi de ureche” au fost cei de produse cosmetice. Aici inspectorii au verificat 55 de agenti economici unde au fost gãsite urmãtoarele nereguli: produsele cosmetice nu aveau elemente de identificare, pe etichete nu erau scrise informatii privind precautiile speciale, informatiile nu erau redactate în limba românã. La acesti comercianti au mai fost gãsite si produse cosmetice expirate. Nici comerciantii de încãltãminte nu au scãpat de inspectori. În urma verificãrii a aproape 30 de agenti economici s-au gãsit urmãtoarele nereguli. Este vorba, din nou, de lipsa denumirii si adresei producãtorului sau importatorulul, lipsa pictogramelor/ etichetelor care indicã compozitia materialelor din care sunt realizate articolelor de încãltãminte; informatiile despre produs nu erau redactate în limba românã. Un alt domeniu gãsit cu nereguli, este cel al comercializãrii anvelopelor la mâna a doua. Din cei 14 agenti economici, 6 au fost gãsiti cu nereguli, iar, asa cum a explicat si Constantin Vasilache, “neglijenta” acestor comercianti ar fi putut aduce daune consistente clientilor. Pe scurt, au fost gãsite urmãtoarele nereguli: uzurã neuniformã pronuntatã pe lateralele zonei de rulare a anvelopelor; adâncimea profilului principal sub limita admisã de 2 mm la anvelope cu diametrul sub 20; lipsa indicãrii preturilor de vânzare a anvelopelor second hand.

Haine din materiale sintetice vândute la pret de haine din materiale naturale si îmbrãcãminte periculoasã

Vasluienii nu se gândesc de douã ori atunci când cumpãrã haine pentru ei, si de prea putine ori când cumpãrã pentru cei mici, iar unii comercianti au încercat sã profite de acest lucru. Acest lucru a iesit la ivealã în momentul în care inspectorii CJPC Vaslui au luat la puricat vânzãtorii de îmbrãcãminte. Din cei 74 de agenti economici controlati, 73 au fost gãsiti cu abateri. Inspectorii au gãsit mai multe nereguli, printre care: necorelarea procentului declarat al compozitiei fibroase de pe eticheta permanentã, în raport cu eticheta cartonatã; lipsa etichetãrii si marcãrii în limba românã. Tot în cadrul verificãrilor, inspectorii au gãsit produse textile periculoase pentru copii. Este vorba de bluze cu cordoane de 60 cm la mâneci, treninguri de copii, cu snur la gât si snur în talie cu capetele libere mai mari cu 14 cm. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.