spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

REVOLTÃTOR: De la Vãratec, cãlugãrul Onilã îl întoarce cu cheita pe protopopul Chirvasã!

- Advertisement -

SCANDALUL MOCNESTE… Desi instantele de judecatã nu s-au pronuntat în cazul preotului Razvan Bumbu, iatã cã o decizie controversatã a protopopului de Vaslui, Adrian Chirvasã, riscã sã scoatã în stradã credinciosii din comuna Vãleni. Cu un tupeu de nedescris – conform unor surse, cel care i-a dat ordinele sã actioneze asa este fostul lui sef, Corneliu Onilã! – Chirvasã a fãcut presiuni la PS Ignatie pentru a-l scoate pe preotul Bumbu de la Vãleni. S-ar pãrea cã Onilã doreste sã-i pedepseascã pe preotii care l-au santajat, asa cã l-a chemat pe Chirvasã la el, la Vãratec, si i-a spus sã facã presiuni la noul episcop, pentru ca preotul de la Vãleni sã fie scos cu totul din parohie. Sursele noastre spun cã Onilã si Chirvasã au pregãtit pentru a aduce în locul lui Bumbu un preot originar din Harghita, cu multi copii, fapt cu care credinciosii din Vãleni nu sunt de acord.

Avem confirmarea faptului cã protopopii numiti de fostul episcop Onilã au rãmas slugile credincioase acestuia, dispuse sã facã orice le cere stãpânul retras în apropiere de Vaslui, la mãnãstirea Vãratec. Protopopul de Vaslui, preotul Chirvasã, un individ slugarnic si prefãcut, a decis sã-i facã pe plac lui Onilã, dupã ce fostul episcop a cerut ca preotul Razvan Bumbu, unul dintre cei doi preoti care l-au santajat cu suma de 50.000 de euro, sã fie scos din parohia de la Vãleni. „Mergi la noul episcop si plânge-te cã ai plângeri de la credinciosi, care cer schimbarea pãrintelui Bumbu. Nu te lasi, insisti pânã îl schimbã de acolo”, i-ar fi transmis Onilã lui Chirvasã. Ascultãtor, sluga fostului episcop a mers la Prea-Sfintitul Ignatie cu motive inexistente, spunând cã oamenii cer sã le fie adus un alt preot, pentru cã pãrintele Bumbu nu poate sluji la altar. L-a presat atât de mult pe Episcop, încât acesta i-ar fi aprobat retragerea preotului Bumbu de la aceastã parohie, spun surse din Eparhie. Se pare cã protopopul Chirvasã ar fi promis aceastã parohie unui preot de la Harghita – tot urmare a masinatiunilor fostului episcop pãcãtos – care a acceptat sã vinã la Vãleni. Dar, în sat, lumea este dispusã sã iasã în stradã, vineri, când se anuntã aducerea noului preot în comunitate. „De ce sã plece pãrintele Bumbu? Sã decidã Justitia dacã e vinovat sau nu, noi nu vrem sã plece din sat, pânã nu se ia vreo decizie în instantã. Nu primim preoti adusi de aiurea. Pãrintele Bumbu este preotul nostru, el ne-a ajutat cu curentul electric, ne-a fost aproape, a ajutat oamenii necãjiti”, spun sãtenii din Vãleni, care vor sã iasã în stradã, vineri.

Sefii BOR nu au vrut sã-i lase la altar pe preoti

Odatã cu începerea judecãrii dosarului în care trei preoti vasluieni au fost acuzati cã l-au santajat pe fostul epsicop Corneliu, printre care si pãrintele Bumbu, au apãrut si primele controverse. În prima sedintã de judecatã, magistratii au decis sã nu-i mai lase la alta pe cei trei preoti, pentru a-si putea întretine familiile. Acest lucru a fost cerut de doi dintre preotii acuzati de santaj, Rãzvan Bumbu si Gheorghe Damian. Cei doi au cerut magistratilor înlocuirea arestului preventiv cu mãsura controlului judiciar pentru a putea merge la muncã sã-si întretinã familiile, însã sefii Bisericii au decis ca preotii sã nu slujeascã, pânã nu se ia o decizie în instantã. Scandalul a început pe 15 iunie 2017, când Directia Nationalã Anticoruptie a fãcut perchezitii la domiciliul a doi preoti din judetul Vaslui, precum si la Episcopia Husilor. Procurorii i-au avut în vedere pe preotul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, acuzat de santaj, alãturi de preotii Rãzvan Bumbu, preot în parohia Vãleni, si Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui. Cei doi ar fi cerut episcopului 50.000 de euro pentru ca un film compromitãtor sã nu ajungã pe masa Sinodului Metropolitan. Conform procurorilor, plângerea a fost fãcutã pe 12 iunie, la DNA, de cãtre Corneliu Onilã, care a sesizat comiterea, de cãtre Jitaru Cristi Sebastian, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Husi, a infractiunii de santaj. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu fostul episcop. Le-a spus acestora cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se preciza cã „în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe, împreunã cu Bumbu Rãzvan, au amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.