spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Brãtãri de protectie pentru victimele violentei domestice

- Advertisement -

Moartea Nicoletei trezeste guvernantii !

REACTII… Cazul Nicoletei Botan, vasluianca ucisã, sãptãmâna trecutã, de fostul sot, a impresionat si pe ministrul de Interne, Carmen Dan. Aceasta a declarat, ieri, cã se cautã solutii legislative ca brãtãrile de protectie sã fie folosite si în situatiile de violentã de familie. „Sunt femeie si reactionez când avem situatii în care se vorbeste despre violenta în familie. Suntem în faza de finalizare a unei discutii legislative si discutãm cu toti factorii, printre care si ministerul Justitiei si ministerul Muncii, prin agentia Egalitãtii de sanse. Sunt câteva propuneri care privesc amendarea legislatiei privind posibilitatea emiterii uni ordin provizoriu de cãtre politist. Avem legislatie pentru purtarea unor brãtãri de protectie atunci când vorbim de arestul la domiciliu, în ceea ce priveste aprobarea unor astfel de dispozitive, noi trebuie sã gãsim solutii ca acestea sã fie adaptate si când vorbim de violenta în familie”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Reactia vine si ca urmare a faptului cã, în ultimele zile, tot mai multe femei au reclamat în spatiul public cã legislatia actualã nu e suficient de strictã în privinta actelor de violentã. Una dintre ele este Petronela Rotar, autoare a mai multor cãrti despre drama femeilor abuzate de soti. „Avem femei omorâte de soti, douã mediatizate în ultima sãptãmânã, dar nu avem lege, nu avem metode de monitorizare a agresorilor domestici, nu avem adãposturi pentru femeile abuzate. Cele care sunt, foarte putine, sunt initiative private majoritatea, construite în jurul bisericilor evanghelice, atentie!, asa cum este si cel de la Brasov, Home of Esther. Biserica Ortodoxã nu cheltuie banii pe asa ceva, fiindcã din punctul lor de vedere familia traditionalã trebuie tinutã cu orice pret împreunã, totul e în regulã, bãtaia e ruptã din Rai, nu avem o problemã, deci nu e nevoie de solutii. Câte femei trebuie sã mai moarã ca sã se ia niste mãsuri? As întreba-o pe doamna Carmen Dan, cã e femeie si ea. Nicoleta a murit, dar în urmã rãmân doi copii extrem de traumatizati. În urmã, rãmâne urmãtorul tablou, care mie îmi rupe inima pe din douã, si la care mã gândesc compulsiv de ieri, de când a murit Nicoleta: doi copii mici, pânã în patru ani, rãmasi fãrã mamã, care a fost ucisã de celãlalt pãrinte, tatãl în închisoare (sper eu, pedeapsa maximã), bunici agresori si violenti. Practic, acestor copii le-a fost luatã orice sansã de a mai deveni vreodatã adulti functionali si fericiti. Noi o sã ne vedem de vieti odatã ce ecourile povestii ãsteia vor fi fost stinse, însã doi copii mici vor fi lipsiti pe veci de cel mai important ingredient al unei vieti emotionale sãnãtoase: dragostea de mamã. Iar traumei ãsteia majore, deja, i se va adãuga si aia cã propriul tatã le-a fãcut asta. Unde mai pui cã ei erau în grãdinitã când s-a întâmplat asta. Iar bonus, bunicii nu sunt niste figuri blânde, ci niste abuzatori, în mare mãsurã responsabili pentru tot ce s-a întâmplat. Care, probabil, au preferat sã-si vadã fata moartã decât divortatã, ca niste membri CpF de nãdejde”, scrie Petronela Rotar pe blogul sãu.

Marius Cristian Botan – „introvertit, rigid, suspect”

Sotii Nicoleta si Marius Cristian Botan aveau împreunã doi copii, o fetitã în vârstã de cinci ani si un bãiat de un an si patru luni. Momentan, acestia se aflã în grija unei mãtusi, una dintre surorile Nicoletei, însã în perioada urmãtoare, atât rudele din partea bãrbatului, cât si cele din partea femeii pot depune cereri prin care sã cearã custodia celor doi copii. Apoi, autoritãtile vor decide în ce familie vor merge micutii. Cel mai probabil, custodia va fi câstigatã de un membru din familia mamei, dat fiind faptul cã autorul crimei este tatãl. Marius Cristian Botan a fost arestat preventiv pentru 30 zile, fiind acuzat de omor fãrã premeditare. Asta desi bãrbatul a încãlcat ordinul de restrictie emis în noiembrie, dupã ce a bãtut-o foarte tare, cu bâta de baseball. Marius Cristian Botan a fost descris de unul dintre fostii angajati ai grãdinitei drept un om introvertit, rigid si suspect : „venea la grãdinitã, era agresiv si o repezea. Era o tensiune între cei doi încã de acum trei ani. Îi tot reprosa cã nu are grjã de fetitã. Aceastã tensiune se rãsfrângea si asupra angajatilor. El era tãcut în prezenta tuturor, era introvertit. Vineri s-a dus la ea în birou, pentru cã se pregãtea sã depunã actele de divort. A zis cã nu suportã asa ceva si a amenintat-o cã se sinucide. A fost o luptã întrei cei doi si atunci a înjunghiat-o”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.