spot_img
spot_img
18.9 C
Vaslui
17-iul.-2025

Bârlãdeanul admis primul la Facultatea de Sociologie nu se dezminte: are numai note de 10!

- Advertisement -

MÂNDRIA NOASTRÃ… Dragos Obreja din Bârlad, cel care a obtinut la Bacalaureat a saptea medie pe Colegiul “Codreanu”, având 9,85 media finalã, a intrat primul, ca olimpic, acolo unde si-a dorit, la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucuresti echivalându-i premiul obtinut la etapa nationalã. El a reusit sã uimeascã profesorii de la facultate cu ambitia si nivelul sãu intelectual: toate notele sale sunt de 10! Un tânãr bârlãdean, stabilit în Bucuresti, ne-a ajutat sã-i luãm un interviu lui Dragos Obreja, pe care vi-l oferim! „Am vrut sã vadã toatã lumea cã bârlãdenii si vasluienii nu sunt reprezentati doar de acele <<scursuri>> care fac rãu, iar cei care asimileazã judetul Vaslui cu ei se însalã amarnic. Judetul Vaslui a dat valori inestimabile României, iar unul dintre cei cu care ne mândrim este Dragos Obreja, din Bârlad”, a spus cel care a realizat, la solicitarea noastrã, interviul, Bogdan Rusescu.

La Olimpiada de Stiinte Socio-Umane, desfãsuratã anul trecut în luna aprilie la Deva, judetul Vaslui a avut pe podium un elev: Dragos Obreja de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, care a luat premiul al III-lea la Sociologie. De asemenea, la Oradea, tot în luna aprilie a fost si Olimpiada Nationalã de Geografie, unde acelasi elev codrenist, elev în clasa a XII-a, Obreja Dragos, a obtinut un premiu special. Profesorii îndrumãtori ai olimpicului au fost Andrei Huiban – la Sociologie si prof. Veronica Silvestru, la Geografie. „Voi merge mai departe la Facultatea de Sociologie din Bucuresti. Sociologia este o ocazie sã interactionez cu oamenii si mi-a arãtat cum functioneazã comunicarea interumanã. Mi-a rãspuns la multe întrebãri acest obiect si am decis sã-mi fac o carierã în acest domeniu”, ne-a precizat anul trecut, dupã ce a realizat performantele scolare respective, Dragos Obreja. Acesta a obtinut la Bacalaureat a saptea medie pe Colegiul “Codreanu”, având 9,85 media finalã. A intrat primul, ca olimpic, acolo unde si-a dorit, la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucuresti echivalându-i premiul obtinut la etapa nationalã. Iatã ce dorea sã facã imediat ce a început anul universitar, în octombrie, dupã cum i-a mãrturisit el lui Bogdan Rusescu, fost coelg de liceu: „Abia astept sã-mi încep viata de student si sper sã mã pot afirma cel putin la fel cum am fãcut-o pânã acum, întrucât asteptãrile mele de la propria persoanã sunt din ce în ce mai mari. Gratie unor persoane care mi-au fost alãturi pânã acum, am învãtat cum poti dobândi capacitãti evaluative ireprosabile în relatiile interumane, astfel cã aceastã nouã etapã a vietii nu mã poate face decât foarte curios.”, a spus Dragos Obreja. Vã oferim un interviu realizat pe 19 februarie, de acelasi fost coleg si admirator al lui Dragos, Bogdan Rusescu.

Dragos uimeste si la facultate: are numai note de zece!!

Reporter (R): Dragos, recunosc cã ti-am urmãrit parcursul în primul tãu semestru de student. Îmi doream mult sã stiu cum evolueazã elevul model al Bârladului. Nu as putea sã te mint, n-am fost prea surprins sã vãd cã ai obtinut media 10, însã as vrea sã stiu care sunt impresiile tale în ceea ce priveste disciplinele si profesorii.

Dragos: Vã multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Trebuie neapãrat sã spun cã a fost o experientã interesantã pentru mine, fiindcã am realizat cã profilul conturat de facultate mi se potriveste ca o mãnusã. În acest semestru am avut sapte materii: Antropologie, Sociologie, Psihologie socialã, Informaticã, Filosofie, Comunicare si redactare si Limba englezã. În fine, ar fi opt dacã includem si modulul psihopedagogic, ales doar de cei care doresc sã devinã profesori. Primele trei materii ar fi “cele mai importante”, dacã le pot spune asa, fiindcã aveau cele mai multe credite, în numãr de sase.

R.: Dragos, as vrea sã te întreb dacã ai vreo disciplinã favoritã.

D: Sincer sã fiu, mi-ar fi destul de greu sã îmi aleg o singurã disciplinã, fiindcã am cunoscut cîtiva profesori exceptionali, care fac ca aceastã despãrtire dupã un semestru sã fie cel putin dificilã. Cred cã doar hazardul face ca ei sã corespundã întocmai materiilor de sase credite. Îi consider a fi niste profesori deosebiti, foarte influenti în domeniul în care activeazã, carismatici si mereu dornici de un feedback constant, fiind un element de care pot spune cã nu am avut parte prea mult pânã sã ajung aici.

R.: Cum asa?

D: Cred cã auto suficienta si lipsa empatiei sunt cele care îl fac pe profesor sã nu cearã niciodatã feedback, ori pur si simplu sã nu îl acceptã atunci când îi este oferit. În fine, cu sigurantã existã mai multe variabile, deci ar deveni superficialã încercarea de a afla aici care este cheia profesorului eficient.

R.: As vrea sã te întreb care crezi cã ar fi “reteta succesului”? Îmi lasi impresia cã ai avut de mult timp acces la ea.

D: În mod clar nu existã asa ceva. Ritmul si eficienta diferã mult de la o persoanã la alta. În cazul meu, as pune totul pe seama a douã elemente: muncã si multã pasiune. Toate au fost îmbinate armonios în sutele de ore petrecute la Biblioteca Nationalã, în medie cam cinci-sase ore pe zi. De fiecare datã dupã terminarea cursurilor, ori atunci când existã o fereastrã de patru-sase ore, astept cu nerãbdare sã revin la bibliotecã si sã îmi vãd de scris si de citit. Din fericire, pe lângã faptul cã am reusit sã acopãr materia pentru facultate, am dedicat un timp aparte literaturii, cãrtilor de specialitate scrise în englezã sau francezã si matematicii. În linii foarte mari, cam la asta se rezumã primul semestru petrecut la bibliotecã.

R. Dragos, ai amintit la un moment dat de acel modul pe care trebuie sã îl facã profesorii. Asta înseamnã cã vrei sã fii profesor, nu-i asa?

D: Ar fi optiunea mea favoritã, pe care mi-o mentin încã din clasa a saptea, doar cã m-as bucura nespus sã pot rãmâne în cadrul facultãtii mele. E un nou mod de viatã, unde esti mereu ascultat dacã ai ceva de spus, în timp ce atitudinile sumbre ale vechiului regim au dispãrut cu desãvârsire. Am avut bucuria sã constat cã unii profesori îmi citesc chiar si acum articolele de pe blog, acordându-mi un feedback constant.

R: Dragos, dar noii tãi colegi cum sunt?

D: Despre noii colegi nu pot avea decât cuvinte de laudã. Sunt niste oameni minunati si mã bucur cã existã în sfârsit acea atmosferã detensionatã, în care poti discuta liber cu oricine vrei, fãrã sã existe riscul sã fii vorbit “pe la spate” ulterior.

R: Dragos, înainte de final, o impresie generalã ai putea sã-mi spui?

D: Îmi pare rãu cã anumite discipline si anumiti profesori trebuie sã se schimbe dupã un semestru. Uneori, nu pot decât sã mã gândesc la spusele lui Faust: “Opreste-te, clipã, esti atât de frumoasã”. Din pãcate nu merge asa cum spera Goethe.

(Interviu realizat de Bogdan Rusescu, Bârlad, 19 februarie)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.