CALIFICARE…Patru eleve inteligente din mediul rural vor reprezenta judetul Vaslui la etapa nationalã a Olimpiadei “Universul cunoasterii prin lecturã”. Alexandra Cotârci, elevã în clasa a V-a la Scoala Gimnazialã “Stefan Ciobotãrasu” Lipovãt, Oana Florina Marica, elevã în clasa a VI-a la Scoala Gimnazialã “Prof. Ioan Dãnilã” Ghermãnesti, Raluca Marincea, elevã în clasa a VII-a la Scoala Gimnazialã Râsesti, Mãlina-Maria Bãdrãgan, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã “Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos, acestea sunt cele patru olimpice care si-au fãcut mândre comunitãtile din care provin. Cititi în rândurile urmãtoare cine sunt profesorii îndrumãtori care le-au cãlãuzit pasii pe cãrãrile succesului.
Olimpiada “Universul cunoasterii prin lecturã”, cunoscutã si ca Olimpiada ruralã, este adresatã exclusiv elevilor care învatã în unitãtile de învãtãmânt din mediul rural. Existenta unei astfel de olimpiade este o dovadã a faptului cã scoala româneascã încearcã sã asigure educatia în mod unitar, urmãrindu-se astfel ca elevii care învatã în sate, comune din judetul Vaslui în cazul de fatã, sã înteleagã faptul cã au sansa la educatie în mod nemijlocit. Astfel, cei mai implicati copii din mediul rural au participat la aceastã competitie.
“Rezultatul obtinut mã ambitioneazã”
Alexandra Cotârci este elevã în clasa a V-a la Scoala Gimnazialã “Stefan Ciobotãrasu” Lipovãt si a fost pregãtitã de prof. Monica Epure. “Îmi place sã citesc foarte mult si, de aceea, pot spune cã am dezvoltat o pasiune pentru disciplina Limba si literatura românã încã din clasele mici. De atunci am început sã particip la concursuri. Rezultatul obtinut acum nu face altceva decât sã mã ambitioneze sã fiu din ce în ce mai bunã. Vreau sã le multumesc celor care m-au ajutat sã ajung aici: doamnei învãtãtor Rusu Oana Cãtãlina, doamnei profesor Epure Monica si familiei mele.”, a declarat Alexandra. Un astfel de rezultat se obtine cu multã muncã. ‘’Alexandra este un copil cu personalitate, cu imaginatie, un copil care nu a pierdut candoarea specificã vârstei copilãriei. Premiul obtinut de ea la aceastã olimpiadã mã bucurã pentru cã reprezintã o încununare a muncii depuse pânã în acest moment. Rezultatele elevilor nostri ne bucurã, fireste. Indiferent cã este vorba despre reusita la un concurs sau despre reusita în viatã, ne bucurãm pentru fiecare copil în parte. Desi în mediul rural conditiile nu sunt mereu optime, iatã cã, prin pasiune si prin muncã, se pot obtine rezultate frumoase.’’, a spus prof. Monica Epure.
‘’Mi-am propus sã dau tot ce e mai bun’’
Oana Florina Marica este elevã în clasa a VI-a la Scoala Gimnazialã „Prof. Ioan Dãnilã”, sat Ghermãnesti, pregãtitã de prof Adrian Prodea. „Trebuie sã recunosc faptul cã rezultatul m-a luat oarecum prin surprindere. O surprizã plãcutã, bineînteles. Stiam cã am competitori puternici, dar nu m-am speriat nici o clipã de asta. Mi-am propus sã dau tot ce e mai bun, sã respect indicatiile domnului profesor pentru a egala, cel putin, performanta de anul trecut. A iesit chiar mai bine de-atât. Sunt fericitã.”, a declarat Oana. Despre eleva sa, prof. îndrumãtor Adrian Prodea are doar cuvinte frumoase. “Un copil asa cum si-ar dori orice profesor: implicat, serios, înzestrat cu mult bun simt si dorintã de permanentã autodepãsire. A participat si anul trecut la acest concurs, a obtinut Mentiune la faza judeteanã, iar anul acesta, dorinta ei a fost sã obtinã un rezultat cel putin egal cu cel precedent. Sunt mândru de rezultatul obtinut, mã bucur în primul rând pentru bucuria ei, a pãrintilor ei (niste oameni pe mãsura copilului pe care-l au), a comunitãtii locale. Mã bucur, totodatã, pentru reusita Ralucãi Marincea, elevã la Scoala Râsesti, structurã a unitãtii noastre si pentru colega mea, Claudia Ghidu, profesoara acesteia. Mentionez cã nu este prima datã când scoala noastrã trimite 2 elevi la faza nationalã a acestui concurs, lucru care-mi permite, cred, sã afirm cã scoala noastrã se bucurã de un act educational eficient.”, a declarat Adrian Prodea, profesorul îndrumãtor al elevei si directorul institutiei scolare.
‘’Nu au fost doar meritele mele, ci si ale doamnei profesoare’’
Pe primul loc la clasa a VII-a s-a clasat o elevã de la Scoala Gimnazialã din Râsesti, Raluca Marincea, pregãtitã de prof. Claudia Ghidu. ‘’Rezultatul Ralucãi are menirea de a mã impulsiona prin însusi faptul cã umbreste unele dezamãgiri pe care, inevitabil, le trãiesc ca profesor în vremurile tulburi de astãzi. Rezultatul nu este singular, de aceea mã bucur nespus cã pot lucra cu asemenea copii buni si cã, desigur, am sustinerea pãrintilor acestora.”, a declarat prof. Claudia Ghidu. Eleva a primit vestea calificãrii cu emotie. „Am primit cu lacrimi în ochi rezultatul de la Olimpiada <<Universul Cunoasterii prin Lecturã>>, fiind foarte multumitã de realizare. Nu au fost doar meritele mele, ci si ale doamnei profesoare care m-a pregãtit pentru concurs, iar din aceastã experientã plãcutã am învãtat cã trebuie sã am mai des încredere în mine si în imaginatia mea, pentru cã doar asa îmi voi clãdi un viitor frumos.”, a declarat Raluca Marincea.
“Îi multumesc în mod deosebit doamnei profesoare de Limba românã”
Mãlina-Maria Bãdrãgan, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã “Adrian Porumboiu” din Muntenii de Jos, a mai participat si anul trecut la aceastã competitie si a obtinut premiul III. Prof. îndrumãtor este Alina-Roxana Ailincãi. “Olimpiada <<Universul cunoasterii prin lecturã>> reprezintã un bun prilej pentru ca elevii sârguinciosi din mediul rural sã îsi demonstreze calitãtile si aptitudinile. În institutia noastrã, existã astfel de copii, care au avut rezultate notabile de-a lungul timpului. Mãlina Bãdrãgan, din clasa a VIII-a, este un exemplu elocvent. Dupã ce a obtinut locul al treilea anul trecut la aceastã olimpiadã, s-a ambitionat, iar în final munca i-a fost rãsplãtitã. Eforturile sale sunt de apreciat, a evoluat foarte mult, rezolvând constiincios toate sarcinile suplimentare. Eleva noastrã este un artist complet: scrie poezii, face parte din Ansamblul de dansuri populare <<Zãstrea Muntenilor>> si din Trupa de teatru de pãpusi a Centrului Cultural <<Podul Înalt>>, Muntenii de Jos, punând suflet în tot ceea ce face. O altã elevã merituoasã a scolii este Daria Croitoru, din clasa a V-a, care a obtinut anul acesta locul al doilea la aceeasi olimpiadã”, a declarat prof. Alina-Roxana Ailincãi. Eleva este hotãrâtã sã obtinã un rezultat frumos si la etapa nationalã. “Prin tematicã si prin structura subiectelor, aceastã olimpiadã face auzitã si vocea noastrã, a elevilor din mediul rural. Mi-a plãcut cã putem sã ne regãsim usor în textele propuse. <<Soarecele de bibliotecã>> este cumva o metaforã a elevului de la sat, care, de cele mai multe ori, nu are încredere cã îsi va putea depãsi limitele si are nevoie de un model care sã îl dirijeze. Premiul al treilea obtinut anul trecut a bucurat persoanele dragi din jurul meu, ceea ce m-a ambitionat sã îmi doresc si mai mult sã îi fac mândri de mine. Vreau sã multumesc doamnei învãtãtoare pentru cã m-a îndrumat, a avut rãbdare si m-a inspirat. Îi multumesc în mod deosebit doamnei profesoare de Limba românã, pentru cã a fost alãturi de mine în tot acest timp si a crezut în puterile mele, dându-mi sperantã si curaj chiar când simteam cã le-am pierdut.”, a declarat Mãlina-Maria Bãdrãgan.