spot_img
spot_imgspot_img
28.5 C
Vaslui
04-iun.-2024

Buzatu, turbat: „Nu voi tolera asta! Voi informa oamenii care va sustin, sa le spun cine voteaza impotriva!”

- Advertisement -

MULTI NERVI… Sedintã cu scântei, marti seara, la Consiliul Judetean, între grupul de consilieri PNL si presedintele Consiliului Judetean. Acuzat de lipsã de transparentã în mai multe rânduri, Dumitru Buzatu, seful judetului, s-a comportat marti seara în stilul caracteristic: a adus proiecte de hotãrâri în ultimele minute de dinaintea sedintei si a publicat proiectul de buget local al judetului cu 24 de ore înainte de sedintã, si nu cu 15 zile înainte, asa cum prevede legea. La douã puncte care, aparent, erau banale, legate de concesionãri pentru cabinete medicale stomatologice din Vaslui si Codãesti, liberalii au votat împotrivã, astfel cã punctele cu pricina au cãzut, nefiind cele douã treimi din totalul voturilor cerute de lege. „Nu voi tolera asta, chiar nu se mai poate asa. Voi face scris, miercuri dimineatã, cãtre oamenii ãia, care sunt sustinãtori de-ai dumneavoastrã, sã le arãt cine voteazã împotriva lor. O sã le arãt cine se împotriveste unor proiecte care sunt sociale, la urma urmei. Spunem cã suntem pentru comunitãti, dar pe de o parte votãm împotriva comunitãtilor”, a acuzat presedintele Consiliului Judetean, uitându-se furios cãtre consilierii PNL.

Miticã Buzatu continuã cu manevrele de sfidare la adresa consilierilor judeteni, refuzând sã respecte legea, care spune cã proiectele de hotãrâri trebuie publicate cu cinci zile înainte de sedinta CJ, iar proiectul de buget local al judetului cu 15 zile înainte. „Avem astãzi în discutie cel mai important proiect din acest an, proiectul de buget local pe anul 2018, care ar fi trebuit publicat înainte, cum spune legea, pentru ca noi sã-l putem analiza, sã discutãm si sã ne formulãm propriile amendamente. Ori, conducerea Consiliului Judetean face ce face si face public modul de repartizare a banilor din bugetul judetului pe data de 26 februarie, cu o zi înainte de sedintã, la ora 14.00. Cum sã faci amendamente, când ai bugetul la dispozitie cu 24 de ore înainte?”, a spus consilierul PNL Liviu Iacob, destul de nervos. Buzatu a încercat sã o dea cotitã, spunând cã ar fi dorit ca sedinta de buget sã fie pe 16 februarie, dar lucrurile s-au tot precipitat. „Si, în acest moment, avem douã solutii: fie dezbatem azi proiectul si vom sta ore bune pânã terminãm toate punctele, fie amânãm discutiile pentru sedinta din luna martie. Dumneavoastrã decideti, este adevãrat, perioada de timp în care ati putut analiza proiectul a fost scurtã. Dar, vã anunt cã, în cazul în care nu aprobãm proiectul astãzi, institutiile din subordine nu vor putea face plãti si nu vor functiona normal”, a fost replica presedintelui CJ Vaslui. Liberalii au cerut un timp de gândire, s-a luat o pauzã, dupã care au anuntat: „De acord, vom dezbate astãzi proiectul de buget”.

Liberalii au cerut ajutor si pentru primãriile PNL.

Gelu Veziteu, unul dintre liderii grupului de consilieri PNL, a spus cã publicarea cu întârziere a proiectului de buget a oprit unii dintre primarii liberali sã facã solicitãri de fonduri cãtre CJ Vaslui, cazul primãriei Bãcani, care are nevoie de fonduri pentru un gard care sã împrejmuiascã o scoalã nouã, celei de la Bogdana, care are nevoie de fonduri pentru o alunecare de teren, sau situatia de la Grivita, unde primãrita Alina Munteanu are nevoie de fonduri de la judet, pentru a face un studiu de fezabilitate pentru aductiunea de gaze naturale. Bineînteles, s-a readus în discutie problema unei sume rãmase necheltuite de la finele lunii trecute, la o rectificare de Guvern, când în rezerva Consiliului Judetean a rãmas suma de 3,7 milioane lei. „Nu vãd acea sumã, pe care ati spus cã o lãsati pentru primãriile care vor avea probleme. Unde ati trecut-o, la ce capitol, pentru cã nu apare nicãieri?”, a întrebat consilierul Liviu Iacob. Directorul economic al CJ Vaslui, Aurel Anton, a spus cã acea sumã nu este trecutã în bugetul judetului, pentru cã nu face obiectul acestui proiect de buget. Anton a bâlbâit ceva despre „Sã vedem cum vor reactiona primãriile, în douã-trei luni de zile, câte vor avea probleme”, desi la fel de bine s-ar putea ca acei 3,7 milioane lei dati pentru rectificarea bugetelor la primãrii sã disparã subit. Un consilier judetean PSD cunoscut pentru faptul cã ridicã probleme diverse din teritoriu, Gheorghe Croitoru, a cerut ajutor pentru a repara drumul de la Tãtãrãni la Mantu, care se prezintã într-o stare deplorabilã. Bineînteles, Buzatu i-a spus cã se rezolvã.

Un excedent cu cântec sau cum sã aduni bani în rezervã, pentru lucrãri care nu se fac

Peste 19 milioane de lei, excedentul Consiliului Judetean la finele anului trecut. O sumã de bani care s-a tot adunat, de la an la an, din cauza unor contracte de lucrãri neonorate de firmele care au câstigat licitatiile. Unde se duc acesti bani, în 2018? Gelu Veziteu, consilier PNL, a cerut ca banii respectivi sã fie trecuti cu destinatii clare în proiectul de buget. „Mi-as fi dorit sã-i vãd trecuti în vreo anexã, cu explicatii clare privind modul în care vor fi cheltuiti în acest an, pe lucrãri”, a spus Veziteu. „Este excedent, va merge pe sectiunea de dezvoltare, deci pe lucrãri în derulare în acest an. Nu putem spune cã 10 lei din excedent merg pe sectiunea cutare sau 20 de lei pe sectiunea cealaltã. Nu. Este un excedent”, a explicat directorul economic al Consiliului Judetean. Cei opt consilieri PNL s-au abtinut, însã proiectul a trecut. Asta, desi la urmãtoarele puncte, care priveau modul de realizare a unor indicatori economici la Consiliul Judetean, s-a spus cã sunt situatii la limitã, cu procente mici de realizare. „Nu cãutãm vinovati, însã când recunoasteti cã ati încasat sau realizat doar o treime din ce v-ati propus la începutul anului este clar cã nu ati realizat ce ati propus. Nu ati dus, domnule presedinte Buzatu, nici un obiectiv la final, anul trecut. Acesta este adevãrul, asta trebuie sã o spunem deschis”, a acuzat consilierul liberal Veziteu.

Medicul stomatolog de la Codãesti, blocat de voturile consilierilor PNL

Au urmat douã puncte legate între ele, care priveau concesiuni pentru cinci cabinete stomatologice la Vaslui si unul la Codãesti, într-un spatiu al fostului spital de acolo, acum centru medico-social. „Nu suntem de acord cu pretul de la care pleacã aceastã concesiune la Codãesti. 0,5 euro/mp este un pret foarte mic. Ar trebui mãcar 2 euro. La Vaslui, a fost anexatã o expertizã cu care nu sunt de acord, comparatia între situatiile din expertizã diferã. Nu se poate sã compari un cabinet medical stomatologic cu tarifele pentru un spatiu de depozitare. Nu avem nimic împotriva acestor cabinete, însã pretul de la care se pleacã este prea mic”, a spus consiliera PNL Simona Polak. Întrebat despre ceea ce se petrece la Codãesti, medicul Leustean, directorul centrului medico-social, a spus cã acolo functioneazã un cabinet stomatologic, la care medicul vine doar în week-end, de un real ajutor pentru sãtenii din Codãesti, cât si pentru cei de la centru. „Acel medic nu va mai fi interesat, dacã i se pune o chirie mare (în total, acesta ar trebui sã plãteascã 22,49 euro/lunã, pentru 44 mp, n.r.)”, a explicat dr. Leustean. Degeaba, pentru cã liberalii s-au împotrivit atât la concesiunea de la Codãesti, cât si la cabinetele de la Vaslui. „Nu se mai poate asa, o sã merg sã discut cu oamenii ãia, care sunt multi dintre ei sustinãtori ai dvs, sã le spun cine îi lasã fãrã medici stomatologi. Mâine dimineatã (miercuri, 28 februarie, n.r.) voi face scris si voi merge personal sã le spun cine le-a blocat cabinetele. Nu mai putem sã lucrãm asa, înteleg cã faceti opozitie, dar nu în asa mod! Folositi douã jumãtãti de mãsurã: pe de o parte, spuneti cã sunteti de partea comunitãtilor, de altã parte blocati orice initiativã”, a spus presedintele CJ Vaslui, extrem de supãrat, pentru cã ambele proiecte au cãzut, nefiind realizatã conditia celor douã treimi, pentru a deveni hotãrâri. Una peste alta, ciondãneala s-a întins pe aproape trei ore, semn cã se apropie campania electoralã, iar Buzatu, dar si liberalii vor sã iasã cât mai bine în fata oamenilor, prin diverse metode.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.