spot_img
spot_imgspot_img
15.1 C
Vaslui
16-mai-2024

Bârladul are buget! Cu amendamente în favoarea a două licee importante!

- Advertisement -

HABEMUS BUGET… Municipiul Bârlad are buget pe acest an. Acesta, prevăzut să fie în jur de 85 000 000 de lei, a fost aprobat în ședința de aseară,  7  martie, cu două   amendamente  propuse de consilierii locali, PSD și însușite de consilierii PNL, după o consultare cu primarul Dumitru Boroș.  Amendamentele  se referă la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”  și la Colegiul Național “Gheorghe Roșca, care au mare nevoie de bani pentru reparații și, deși au solicitat la primar să fie bugetate cererile lor, acestea nu erau prinse la buget.  In urma amendamentelor și a solicitărilor ferme  făcute  de consilierii PSD, cele două licee au primit bani pentru a începe lucrările de reparații.

Bugetul prevăzut și aprobat de CLM Bârlad poate fi consultat pe site-ul Primăriei Bârlad, de către oricine dorește. Deși era prevăzut ca bugetul să fie de 100 de milioane de lei, acesta s-a diminuat la 85 de miloane de lei, datorită faptului că salariile cadrelor didactice au trecut la Ministerul Educației. Din acest buget – care  este cel mai mic dintre toate orașele din România, cu populație între 50000 – și 100000 de locuitori, s-a asigurat funcționalitatea instituțiilor din subordinea CLM Bârlad. Pentru că la comisia de buget finanțe, consilierul PSD Georgică Motrea a introdus două  amendamente privind alocarea de bani pentru două mari licee din Bârlad, Liceul “Mihai Eminerscu” și Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu”. Comisia de buget finanțe a dat aviz favorabil aprobării bugetului dar cu cele două amendamente, astfel că în plen au fost multe luări de cuvânt. Mai întâi a încercat primarul Dumitru Boroș să explice că nu prea se pot da bani acum de la buget la cele două licee, promițând că o va face la prima rectificare bugetară.

Boroș ba!

“După ce am asigurat funcționalitatea tuturor instituțiilor din subordinea CLM începând cu primăria și terminând cu ultima grădiniță și cu spitalul,  ne-au rămas pentru investiții aproximativ 12,5 milioane de lei. Am încercat să asigurăm sume necesare documetațiilor acolo unde  intenționăm să mergem cu proiecte pe fonduri europene. Am auzit că se spune că s-au cheltuit mulți  bani pe hârtii, dar nu poți să te duci să soliciți fonduri europene dacă nu ai toată documentația prevăzută. Intradevăr, cei care sunt văduviți de bani de la buget, în primă fază, sunt cei din rețeaua școlară din Bârlad. Am spus că vom aloca bani pentru rețeaua școlară la prima rectificare. Se mai derulează bani de la împrumuturile pe care le derulăm, așa că nu sunt acum bani”, a spus primarul Boroș, cerând înțelegere de la cei care au introdus amendametele, adică de la consilierii PSD.

Consilierii PSD da!

Consilierii PSD care au luat cuvântul, au susținut amendamentele introduse de consilierul Georgică Motrea și  ca să fie mai convingători, au adus cu ei în sala de ședințe și pe cei doi  directori  ai liceelor în cauză: Gheorghe Pricop (Liceul Eminescu) și Daniela Jitcă (Colegiul Codreanu), care și-au susținut cererea de alocare a banilor de la bugetul local  pentru reparațiile urgente de care au nevoie. “La noi la Colegiul Codreanu nu s-au mai făcut reparații capitale din 1996 și atunci fiind făcute tot din sărăcie și fără o garanție mai lungă a lucrărilor. Nu s-a mai investit nimic de ani de zile, subsolul este îmbibat cu apă, liceul riscă să se scufunde, avem geamuri de 100 de ani, varul la fel, am ajuns să dăm cu var peste pereți care au 100 de ani și nici varul nu se mai lipește de ei. Este adevărat că nu avem sală de sport, că fațada clădirii începe să cadă, că avem clase pline de igrasie…. Dar ne mândrim cu elevi performanți, într-un liceu care arată jalnic!”, a spus Daniela Jitcă, decisă să arate consilierilor locali că nevoia de reparații a Clegiului Codreanu este stringentă, nu poate aștepta o rectificare bugetară prin vară, deoarece nu ar mai fi timp fizic să se și finalizeze lucrările până la 15 septembrie când începe noul an școlar 2018-2019. Gherghe Pricop, directorul Liceului Eminescu a precizat și el că are aceleași probleme ca la Codreanu, numai că mult mai … mari: adică de șase ani de când este director tot repară și reface la acest liceu, cu câte puțin, pentru ca elevii să fie în siguranță.

CLM  Bârlad da!

După discuțiile ample din cadrul CLM Bârlad, referitoare la cele două licee și alocarea  urgentă de bani de la bugetul local, primarul Dumitru Boroș, care a simțit imediat că o mare parte din consilierii PNL (profesori și ei) sunt de partea amendamentelor, a solicitat o pauză de consultări, ieșind afară pe hol. {i după 10 minute, s-a rezolvat! Primarul Bârladului a găsit bani pentru cele două licee. “Am decis să luăm din fondul de rezervă  al Primăiei Bârlad, care este de 460 000 de lei, suma de 236 000 de lei și să  alocăm fiecărui  liceu (Eminescu și Codreanu) câte 118 000 de lei pentru a începe lucrările de reparații capitale necesare”, a precizat primarul Dumitru Boroș. După care s-a trecut la vot și toți cei 21 de consilieri au aprobat bugetul pe acest an. Cu cele două  amendamente, banii  au fost incluși  în buget din fondul de rezervă al Primăriei Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.