CONSTRUIESC ISTORIA… Monica Amanci, primar Albești. Antoaneta Butnaru, primar Arsura. Loredana Cerbu, primar Dodești. Carmen Bâlbâie, primar Epureni. Alina Iuliana Munteanu, primar Grivița. Mona Bujor, primar Solești. Silviana Bahrim, primar Vutcani. Paula Denisane Hultoană, primar Zorleni. Opt primărițe, dintr-un număr de 86 de primari, cât are județul Vaslui. Sunt femei care au luptat pentru a ajunge acolo unde sunt acum, cu multă perseverență, dorință de implicare și credință în Cel de Sus. Primărițele cu care județul Vaslui se mândrește sunt personalități puternice, care luptă zi de zi cu prejudecățile oamenilor, cu problemele satelor pe care le administrează.
Pentru Silviana Bahrim, de exemplu, ultimii 18 ani au reprezentat o continuă luptă cu necazurile și greutățile comunității din Vutcani. A ajuns acum la al cincilea mandat și, din urma sa, se văd multe realizări. “Nu este niciun secret, nimic nu este greu dacă iubești. Dacă iubești oamenii, dacă-ți iubești aproapele, dacă iubești munca și ceea ce faci nu este greu absolut deloc. Pentru oamenii pe care-i iubești treci peste orice problemă, lași la o parte orice neplăcere”, ne spunea Silviana Bahrim, în urmă cu câțiva ani. Si se poate spune că în fiecare zi a luptat pentru oamenii pe care îi iubește, locuitorii comunei Vutcani. La fel, pentru Mona Bujor, energica primăriță de la Solești, care s-a luptat mereu pentru drumuri mai bune în toate satele, pentru cămine sociale sau centre culturale, luptându-se pentru a reînvia tradițiile populare. Oamenii din Solești o cunosc și spun despre ea că e femeia în care zac munți de putere, genul de om pentru care vorba e vorbă și fapta e faptă, fapt pentru care a ajuns la al cincilea mandat ca primar. La aproape 40 de ani, primarul comunei Grivița, Alina Munteanu, luptă în permanență pentru a aduce fonduri europene și pentru a schimba fața comunei, fiind extrem de iubită de locuitorii comunei.
Paula Hultoană conduce cea mai mare comună din județul Vaslui
Paula Hultoană este un exemplu de primar care se zbate în permanență și aduce fonduri pentru dezvoltarea Zorleniului, cea mai mare comună din județ. Anul acesta, primărița de Zorleni gestionează un buget de invidiat, în jur de 5,5 milioane lei, cu care intenționează să ducă la bun sfârșit multe proiecte. Si celelalte femei primar din județul Vaslui au demonstrat – unele de mai multe mandate, altele abia la început – că pot face lucruri extraordinare în comunele în care au câștigat lupta pentru primărie. La Albești, primărița Monica Amanci a reușit să asfalteze un drum principal, care leagă mai multe sate, scăpând oamenii de noroaie. “Vă spun sincer că am visat la acest moment, la un drum de o asemenea calitate, încă de când am preluat mandatul. Stiu cât de greu circulau oamenii între cele două sate, le cunosc nevoile. Am decis că voi face proiecte și le voi depune oriunde va fi nevoie, pentru a-i scoate din necazuri”, spunea primărița Amanci, la finele anului trecut, atunci când tăia panglica la Crasna. In Dodești, primărița Loredana Cerbu a preluat din mers foarte multe probleme cu care se confruntă. Anul trecut, a inaugurat un drum asfaltat, care leagă satul reședință de Urdești. “Infrastructura este vitală pentru ziua de astăzi. Oamenii au nevoie de drumuri moderne. Pentru locuitorii comunei Dodești este o minune acest drum. După patru luni de alergătură, am făcut recepția acestui drum. Consider că toată lumea este mulțumită”, spunea primărița de Dodești. Antoaneta Butnaru a preluat multe probleme în comuna Arsura. Imediat ce a ajuns primar, Guvernul i-a luat 500.000 lei din conturi și i-a blocat activitatea, pe motiv că erau unele probleme cu un constructor la o școală. Până la urmă, bătăioasa primăriță de Arsura a câștigat în instanță procesul cu Ministerul Dezvoltării.
Femeile puternice din umbra primarilor: viceprimărițe de nota 10!
Daniela Toader este viceprimar în comuna Fălciu. A venit în primărie de la Liceul tehnologic din localitate, iar munca pe care o depune acum nu i se pare foarte grea. “Nu e greu, câtă vreme îi respecți pe cei cu care lucrezi, te cobori la nivelul fiecărui om și încerci să-l înțelegi. Domeniul din care am venit eu la primărie, învățământul, m-a ajutat foarte mult în ceea ce fac acum, pentru că m-am coborât mereu la nivelul copiilor, am discutat cu ei și i-am ajutat. Nu am nicio problemă în a discuta cu toată lumea, îi privesc și îi înțeleg pe cei cu care intru în contact”, spune viceprimărița din Fălciu. La Stefan cel Mare, primarul Mihai Moraru face echipă foarte bună cu viceprimărița Despina Ciobanu. Cei doi colaborează de mulți ani, iar rezultatele sunt foarte bune, pentru că Stefan cel Mare are cele mai multe proiecte europene în derulare. “Ce să spun? Am o relație foarte bună cu doamna viceprimar, femeile sunt mult mai organizate și mai atente la hârtii decât bărbații. Doamna Ciobanu este președinta organizației de femei din comună și vicepreședinte la nivel de județ, deci o persoană respectată de toată lumea, cu o energie aparte. Având foarte multe proiecte în derulare, doamna viceprimar este cea care se ocupă de tot ce înseamnă achiziții și licitații publice, deci este implicată în tot ce înseamnă dezvoltarea comunei”, spune primarul Moraru. Doina Antohi este viceprimar la Tătărăni, mâna dreaptă a primarului Mihai Băhnăreanu. A prins un mandat de primar interimar, după ce comuna a trecut prin decesul fostului primar. Cât timp a fost primar și, mai apoi, din 2016 încoace, și-a făcut treaba exemplar. Dacă sunt proiecte de asfaltare, dacă sunt lucrări în derulare, toate acestea i se datorează și ei. Este adevărat, de 4 luni de zile viceprimărița este bolnavă și nu a ajuns la serviciu, însă primarul și toți colegii din primărie sunt cu gândul alături de viceprimărița lor. “Ii dorim multă sănătate și îi transmitem toate gândurile noastre bune. O așteptăm să se întoarcă în mijlocul nostru, este un coleg pe care ne bazăm. Am avut, până acum, o colaborare perfectă cu doamna viceprimar”, a spus Mihai Băhnăreanu, primarul comunei Tătărăni.
Primarul Hușului, foarte mulțumit de colaborarea cu doamna viceprimar Catargiu
Sunt două viceprimărițe, la municipiile Bârlad și Huși, care fac o treabă foarte bună în administrație. Pentru prima dată după 1989, Hușul are o viceprimăriță, o femeie de toată lauda. Liliana Catargiu are 52 de ani și a trecut de la statutul de consilier local, în mandatul trecut, la cel de viceprimar, din 2016. “O femeie extrem de activă și ambițioasă, cu care colaborez foarte bine. Doamna viceprimar este energică și cunoaște foarte bine mecanismele administrației publice, se implică în toate proiectele de dezvoltare ale municipiului”, spune primarul Ciupilan. La Bârlad, alegerea unei viceprimărițe de 26 de ani (în ianuarie 2017, n.r.) a stârnit multe discuții. Roxana Miron Feraru a ajuns viceprimarul Bârladului, după o luptă “acerbă” între PSD și PNL. Unul dintre consilierii PNL a trădat, așa că Roxana Miron Feraru s-a trezit în funcția de viceprimar. Viceprimărița cu care Boroș colaborează zi de zi a absolvit, în 2009, Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu”, apoi a urmat Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București.
Viața de femeie parlamentar este grea
Doina Silistru este președinta organizației județene de femei a PSD și senator de Vaslui. A muncit din greu, în ultimii ani, pentru a-și clădi o carieră în Parlamentul României, având printre cele mai multe inițiative legislative și cea mai bună prezență la ședințe. Gabriela Crețu, senator PSD de Vaslui, este foarte implicată în tot ce înseamnă politică externă, fiind prezentă la toate acțiunile de anvergură din spațiul european. Nu în ultimul rând, Ana Birchall reușește să facă treabă foarte bună în Guvern, mai ales că este deputat PSD de Vaslui, acum având o onorabilă funcție de vicepremier. Iată doar trei exemple de femei care scriu istorie la nivel înalt, cu greutăți și obstacole greu de trecut, câteodată.