spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
15-mai-2024

PS Ignatie, Episcopul Husilor, la hramul Bisericii Sf. Dumitru din Bârlad

- Advertisement -

SLUJBÃ IMPORTANTÃ…PS Ignatie, cel mai îndrãgit Episcop al Husilor va sluji astãzi la Biserica „Sf. Dumitru” din localiate (cea de lângã Primãria Bârlad). Lãcasul de cult are astãzi Hramul Bisericii, de sãrbãtoarea celor 40 de Mucenici. PS Ignatie va sluji alãturi de parohul bisericii, preotul Rãzvan Acostioaie, un preot tânãr si extrem de iubit de enoriasii sãi. Se anuntã o slujbã de zile mari, având în vedere cã PS Ignatie este unul dintre cei mai buni predicatori ai Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica Sf. Dumitru din Bârlad a fost construitã în 1692 si refãcutã în 1747. În 1850, biserica a ars împreunã cu 2500 de case, iar în anii 1864 si 1888 a fost afectatã de cutremure încât a necesitat reparatii care s-au executat între anii 1894 -1896. Ea se aflã pe str. Vasile Lupu si are în evidentã peste 2550 de enoriasi. Are Hramul de Sf. Dumitru si de Sfintii 40 de mucenici, care sunt sãrbãtoriti astãzi, 9 martie. La slujba de hram este asteptat PS Ignatie, Episcopul Husilor, care va sosi la orele 16.00 si va fi întâmpinat de protopopul de Bârlad, preotul Vasile Lãiu.

Cei 40 de mucenici de la Sevastia. De ce se beau 44 de pahare cu vin. Alte obiceiuri si traditii care trebuie sã fie respectate în zi sfântã

La 9 martie sunt pomeniti în calendarul ortodox Sfintii 40 de mucenici din Sevastia, martirizati în Capadochia în timpul împãratului roman Licinius. Sãrbãtoarea mucenicilor marcheazã începutul anului agrar, un hotar între iarnã si varã, între zilele reci specifice babei Dochia si vremea cãlduroasã din zilele Mosilor. Multi dintre credinciosi asteaptã cu mare nerãbdare aceastã zi pentru a savura preparatele delicioase pregãtite cu acestã ocazie, dar mai ales pentru a bea cele 40 sau 44 de pahare de vin. Sfintii mucenici erau toti ostasi în armata romanã stationatã, în timpul împãratului Liciniu (308 – 324), în Sevastia Armeniei, si proveneau de fel din zona Asiei Mici (Capadocia). În ziua de Mãcinici s-au suprapus douã sãrbãtori de înnoire sezonierã a timpului: ultima zi a Babei Dochia, când, conform traditiei, aceasta moare si se preface în stanã de piatrã, si prima zi a Mosilor. Obiceiurile acestei sãrbãtori populare se înscriu într-un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale (Sfinti, Sfintisori, Brãdosi); betia ritualã atestatã de traditia popularã, care sustine cã e bine sã bei în aceastã zi 40 sau 44 de pahare cu vin; deschiderea mormintelor si portilor Raiului pentru revenirea sufletelor printre cei vii; aprinderea focurilor de Mãcinici prin curti si grãdini, în fata caselor si în câmp; purificarea oamenilor si vitelor prin stropirea cu apa sfintitã;retezatul stupilor (scoaterea mierii de albine); tãierea primelor corzi de vitã de vie s.a.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.