spot_img
spot_img
29.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

Deputatul Daniel Olteanu, atac la Programul de Guvernare

- Advertisement -

INECHITABIL…Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atentia asupra modului iresponsabil si inegal în care Guvernul gestioneazã si alocã resursele, condamnând în continuare judetele sãrace sã asiste la directionarea fondurilor exclusiv cãtre regiunile bogate. „Capcana întinsã prin Programul de Guvernare – 1 milion de români cu salarii de minimum 1000 euro în 2020 – tot pe criteriul «putin la multi si mult la putini»?”

Deputatul liberal Daniel Olteanu sustine cã Programul de Guvernare prevede mãsuri-capcanã, în special pentru românii din zonele abandonate, cum este judetul Vaslui, unde locuitorii sunt nevoiti sã-si pãrãseascã locurile natale în schimbul unor venituri mai mari. În cadrul unei declaratii în plenul Camerei Deputatilor, Daniel Olteanu s-a referit la obiectivul pe care îl are actualul Guvern, ca 1 milion de cetãteni sã aibã un salariu de peste 1.000 euro în anul 2020, obiectiv pe care îl apreciazã drept unul „fantezist”. Olteanu acuzã faptul cã nu existã mentiuni clare cu privire la distributia veniturilor pe regiuni sau judete, în conditiile în care acest obiectiv ar fi trebuit asumat mai ales pentru zonele subdezvoltate. Deputatul liberal aratã cã, în oglinda guvernãrilor anterioare si a alocãrilor de care are parte Moldova, prin Ministerul Transporturilor, cel mai probabil Regiunii de Nord-Est îi va reveni tot 1% din aceste salarii, în timp ce Bucurestiul si zonele bogate vor avea 80% din cetãteni cu venituri mari.

„Vreau sã atrag atentia asupra unei capcane care ne este întinsã prin Programul de Guvernare, o capcanã pe care nu sunt dispus sã o trec cu vederea. M-as fi asteptat, din partea unui Guvern în majoritate social-democrat, sã existe o atentie mai mare pentru echitate, pentru distribuirea echilibratã si echitabilã a resurselor. M-as fi asteptat ca peste 4 milioane de moldoveni sã nu priveascã umiliti la alocãrile pe care le primesc 2 milioane de bucuresteni, si mi-as fi dorit ca cei peste 400.000 de vasluieni sã nu aibã parte, în domeniul investitiilor în infrastructurã, de alocãri procentuale care încep cu zero. Din aceastã perspectivã, nu sunt deloc entuziasmat de obiectivul prezentat în Programul de guvernare, la pagina 26, conform cãruia în anul 2020 peste 1 milion de cetãteni ar urma sã aibã salariul brut de minimum 1.000 euro, asta însemnând cã vor face parte din clasa de mijloc”, a declarat Daniel Olteanu, care a mentionat cã, în lipsa unor date si explicatii concrete în legãturã cu modul în care vor fi distribuite salariile pe regiuni, mãsura rãmâne doar o promisiune mincinoasã, pe hârtie.

„Dincolo de acest tip de ambitie, sau poate fantezie, pe mine, ca vasluian, ca moldovean, acest obiectiv mã pune pe gânduri. Pentru cã Programul de Guvernare nu spune si UNDE anume vor fi aceste salarii, care va fi distributia lor pe regiuni, pe judete. Mi-e teamã cã, proportional, va fi ca la autostrãzi. Dacã privim de sus, da, avem 700 km. Dacã apropiem oglinda, vedem cã Moldova are zero, iar judete precum Vaslui sau Botosani sunt condamnate. Din acest punct de vedere, mã sperie obiectivul cu 1 milion de cetãteni cu salariu de peste 1.000 euro, pentru cã, dacã vom avea parte de aceeasi abordare ca în guvernãrile anterioare, abia 1 % din aceste salarii vor fi probabil în Moldova, iar Bucurestiul si regiunile bogate vor avea 80% din cetãteni cu venituri mari”, spune deputatul liberal. Acesta avertizeazã cã moldovenii vor taxa dur guvenantii în situatia în care vor fi obligati sã-si pãrãseascã locurile natale pentru a simti beneficiile cresterii economice promise prin Programul de Guvernare.

„Tot ceea ce se întâmplã acum la nivelul infrastructurii, cu santiere mari deschise exclusiv în Bucuresti si în Transilvania, mã face sã cred cã moldovenii care vor salarii mari, cei care vor acei 1.000 euro în 2020, trebuie sã-si pãrãseascã în continuare locurile natale. Si le atrag atentia reprezentantilor Puterii cã-i voi taxa dur dacã uitã ceea ce tot Programul de Guvernare subliniazã, la pagina 10: «Sustenabilitatea cresterii economice nu poate fi mentinutã fãrã a implementa o diseminare echitabilã a beneficiilor cresterii economice. Si aici trebuie sã ne rupem de modelul din trecut – mult la putini si putin la multi.»„, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.