spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
20-iul.-2025

CARP Bârlad comemoreazã pe eroul unionist lt. col. Gheorghe Andronache | FOTO

- Advertisement -

MANIFESTARE CARP Bârlad împreunã cu Primãria si Consiliul Local Municipal Bârlad, Protopopiatul Bârlad, Garnizoana Bârlad, Primãria Biesti si Universitatea de Stat din Moldova, vor comemora marti, 27 martie, pe lt. col. Gheorghe Andronachi – unul dintre eroii  Unirii Basarabiei cu România. Acesta a fugit din Republica Moldova si a trãit în Bârlad în ultimii ani de viatã. Invitati speciali sunt nepotii marelui unionist- Gabriela Mocioacã si Vladimir Popa, precum si primarul comunei Biesti, locul nasterii eroului unionist Gheorghe Andronache.

Pe 27 martie, orele 9.00, la Cimitirul Eternitatea din Bârlad, va avea loc comemorarea marelui unionist, lt. col. Gheorghe Andronache. Manifestarea este organizatã de: CARP „Elena Cuza” Bârlad, Comitetul Director al acestei institutii, de magistratul Mihai Nicolae si de profesorul de istorie Maria Marin. Va avea loc un ceremonial militar religios, prin participarea militarilor de la Garnizoana Bârlad si a unui sobor de preoti din cadrul Protopiatului Bârlad. La ceremonie este asteptat sã participe si PS Ignatie, Episcopul Husilor, care încã nu a rãspuns invitatiei adresatã de CARP si Protoieria din Bârlad. Lt. col. Gheorghe Andronache, a trãit ultimii ani ai vietii, ascuzându-se de KGB si Securitatea româneascã, la Bârlad, unde a si fost îngropat.

Despre lt.col. Gheorghe Andronache

Pe 27 martie 1918 Sfatul tãrii a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românesti – Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul si Bucovina – spre sfârsitul anului 1918, fiind creatã România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Pentru evocarea momentului 27 martie  1918, CARP Bârlad a organizat pentru 27 martie, la orele 9.00 o întâlnire cu nepotii, primarul din satul natal, Biesti, raionul Orhei, Republica Moldova si mai multi sãteni, care vin special la Bârlad, la mormântul eroului neamului românesc, basarabeanul Gheorghe Andronachi. Acum patru ani, când s-a organizat prima comemorare, un istoric basarabean a pornit pe urmele marilor unionisti din Republica Moldova, mai precis a membrilor Sfatului Tãrii care au votat Unirea cu România la 1918. Unul dintre acesti mari eroi ai neamului românesc este si Gheorghe V. Andronache, al cãrui mormânt a fost descoperit în Cimitirul “Eternitatea” din Bârlad de cãtre Maria Vieru-Isaev, istoricul basarabean.

Destin tragic al unui mare erou al neamului românesc!

Destinul lui Andronache (1893-1970) a fost unul tragic, ca de altfel al majoritãtii celor care au iubit România, oriunde s-au aflat, în conditiile în care rusificarea era la rang de mare cinste. Din 1944, dupã ce s-a stabilit în România, a fost vânat în continuu de Securitate, Gh. Andronache fiind nevoit sã se ascundã în diferite locuri din tarã. Initial s-a stabilit în Craiova, apoi, pentru a i se pierde urma, s-a mutat la Bârlad. A locuit într-o casã pe strada Zorilor si, timp de doi ani, nu a avut nici un venit. Pensia militarã i-a fost suspendatã o lungã perioadã si a fost nevoit sã facã munci simple: fostul demnitar al Republicii Moldova cântãrea legume într-o garã. Gheorghe Andronache este si autorul unei lucrãri publicate în 1933 – “Albumul Basarabiei”.

Dupã ce s-a refugiat în România si-a scris memoriile, unde a prezentat evenimentele din Basarabia în perioada premergãtoare Unirii (1917-1918). Din aceastã cauzã a fost urmãrit de securitate pânã când a murit. Moartea acestuia este învãluitã în mister, securitatea bârlãdeanã având un rol cheie în aceastã tragedie. “Din discutiile purtate cu o nepoatã a lui Andronache, din Bucuresti, în ziua decesului, la prima orã, a fost chemat la securitate. Era în putere. Familia a început sã se îngrijoreze pe la prânz pentru cã nu mai venea la masã. Spre searã au fost chemati la spital, unde l-au gãsit mort”, ne-a relatat Maria Isaev în 2015. Gheorghe Andronache s-a nãscut în 1893, în comuna Biesti, sat Chiperceni, judetul Orhei, el fiind organizatorul si comandantul primului Detasament moldovenesc de Gardã cãlãreatã, de pe lângã Sfatul Tãrii, fiind în acelasi timp si Prefect de militie al judetului Chisinãu, din august 1917 pânã în martie 1918.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.