Problema pensiilor speciale pentru alesii locali este repusã pe tapet, la un an de la ultima încercare de a trece de Parlament o initiativã legislativã. Mai multi senatori si deputati de la PSD, PNL (ulterior, la presiunile conducerii partidului, parlamentarii liberali si-au retras semnãturile, n.r.), PMP si UDMR au depus o initiativã legislativã la Camera Deputatilor prin care propun acordarea unei indemnizatii pentru limitã de vârstã primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene. „Nu sunt pentru pensii speciale pentru primari, orice formulare ar avea acestea. Dacã primarii vor primi indemnizatii bune, vor avea pensii bune, deci nu mai este nevoie de astfel de indemnizatii speciale. Problema este cã, pânã acum, contributia a fost micã, din cauza salariilor mici ale primarilor”, este pãrerea primarului de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui.
Potrivit proiectului, „începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care îndeplinesc conditiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, cu modificãrile si completãrile ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiasi legi, sau ale altor legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizatie pentru limitã de vârstã, dacã nu sunt realesi pentru un nou mandat. Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ beneficiazã de indemnizatia pentru limitã de vârstã de la data la care li se acordã drepturile de pensie pentru limita de vârstã, dar nu mai devreme de data încetãrii mandatului aflat în derulare”. Parlamentarii mai propun ca indemnizatia sã se cumuleze cu orice tip de pensie stabilitã în sistemul public sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. „Cuantumul indemnizatiei pentru limita de vârstã se acordã în limita a trei mandate complete si se calculeazã ca produs al numãrului de mandate cu 0,25 din salariul de bazã minim brut garantat în platã. Indemnizatia se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã sau se indexeazã salariul de bazã minim brut garantat în platã. Cuantumul indemnizatiei se suportã din bugetele locale ale unitãtilor administrativ-teritoriale si se plãteste de cãtre acestea”, se mai aratã în proiect. În proiect este menționat cã nu beneficiazã de aceastã indemnizatie primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de CJ, a unei infractiuni de coruptie. Cei care sunt urmãriti penal nu sunt îndreptãtiti sã primeascã indemnizatia pânã la pronuntarea definitivã a instantei de judecatã, prevede proiectul.
La Vaslui, fostul primar de Gârceni are o pensie de 1.500 de lei, dupã 40 de ani de administratie
De ce s-a ajuns din nou la aceastã propunere, care a fãcut destule valuri anul trecut? Parlamentarii îsi justificã propunerea prin „nivelul redus al pensiilor pentru limita de vârstã de care beneficiazã acesti alesi locali genereazã profunde inechitãti între pensiile primite de acestia si pensiile primite de unii subordonati ai acestora”. Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, spune cã nu a citit propunerea legislativã. „Nu cred cã o astfel de propunere poate trece neobservatã, este nevoie de multe clarificãri, în special legat de modul de platã a indemnizatiilor, dacã se vor aproba. Este clar cã nu se vor putea plãti din sistemul public de pensii, însã dacã se vor plãti din bugetele locale trebuie vãzutã modalitatea în care se va face plata lor. Probabil, cei care au initiat acest proiect provin din administratia publicã si au vãzut cã, în trecut, erau salarii foarte mici, care au condus la pensii mici, chiar foarte mici. Avem exemple, inclusiv în judetul nostru, de oameni care au avut cinci-sase mandate în administratie si care au ajuns la o pensie de 1.800 de lei. Proiectul trebuie dezbãtut serios”, este de pãrere presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. Un primar de comunã care s-a arãtat extrem de multumit de faptul cã este în dezbatere un astfel de proiect – desi este foarte tânãr si mai are multi ani pânã la pensie! – este edilul de la Stefan cel Mare, Mihai Moraru. „Este o idee bunã, chiar foarte bunã. Sã se aplice cât mai repede, asta îmi doresc! Un angajat care lucreazã într-o primãrie iese cu o pensie de 2.000 de lei si primarii, care au stat în fruntea comunitãtilor atâtia ani, au semnat documente si au avut responsabilitãti au pensii de 1.500 de lei. Iatã, dl, Vasile Mihalachi, fost presedinte si vicepresedinte de Consiliu Judetean, fost parlamentar, a iesit dupã 40 de ani cu o pensie de 1.800 de lei. Mi se pare o bãtaie de joc. Dacã nu se aprobã acest proiect, multi se vor gândi de douã ori dacã mai are rost sã candidezi la un post de primar si sã iesi cu o pensie foarte micã”, spune primarul de la Stefan cel Mare. Un exemplu de fost primar, cu o pensie micã dupã 40 si ceva de ani de administratie, este cel al fostului edil de la Gârceni, Mircea Scutelnicu. Acesta s-a trezit cu o pensie de 1.300 de lei, în urmã cu doi ani si ceva, iar acum primeste în jur de 1.500 de lei.
„Comunitatea poate fi alãturi de primarul care a slujit-o ani de-a rândul”
„S-au fãcut pensii pentru diferite categorii sociale din tara aceasta, de ce nu s-ar gândi cineva si la primari, cei care semneazã atâtea documente, care au pe umerii lor dezvoltarea localitãtilor? Dupã atâtia ani în care au primit salarii mici, primarii meritã o compensatie, o atentie din partea comunitãtii pe care a slujit-o cu profesionalism si corectitudine. Cã indemnizatia va fi mare, cã va fi micã, vom vedea. Dacã acel primar a luptat pentru comunitate si nu s-a plâns de salariile mici, poate si comunitatea sã fie alãturi de el pentru o perioadã de timp, dupã ce iese la pensie” – Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui.