NEMULTUMIRI… Parterul fabricii Confectii se va transforma în scurt timp dupã ce proprietarul clãdirii a închiriat spatiul cãtre Profi, care va deschide un magazin alimentar. Vestea nu a fost primitã cu prea mare entuziasm de proprietarii magazinelor din zona respectivã. Acestia se tem cã vor rãmâne fãrã clienti si vor da faliment. Aproximativ 20 de administratori de magazine au depus, miercuri, o solicitare la Primãria Vaslui, prin care cer autoritãtilor locale sã fie mai atente cu economia localã.
În prezent, pe teritoriul României, functioneazã aproape 50.000 de chioscuri si buticuri. Sunt cu 3500 mai putine fatã de anul 2016 si cu 20.000 mai putine fatã de anul 2008. La început, lupta dintre magazinele locale si marile lanturi de magazine s-a dat doar în orase cu o populatie de peste 100.000 de locuitori. Mai întâi, centrele comerciale au ocupat fostele platforme industriale. Acestea s-au extins mai apoi si la parterul blocurilor, prin magazine de proximitate, precum Mega Image, Profi si Carrefour Expres, deschise chiar lângã chioscuri. Cu un marketing puternic si o vizibilitate mai mare, fiecare dintre ele au adus în pragul falimentului sute, poate chiar mii de afaceri locale.
„Riscãm sã ne pierdem pâinea”
Vestea cã Profi îsi va deschide magazin la parterul fabricii Confectii nu i-a bucurat deloc pe proprietarii de chioscuri din zonã. Acestia au depus, miercuri, o solicitare la Primãria Vaslui, prin care cer ca autoritãtile locale sã tinã mai mult cu afacerile dezvoltate de vasluieni. „Noi, un grup de cetãteni din municipiul Vaslui, si detinãtori de mici magazine locale, vã cerem sprijinul urgent, pentru cã riscãm sã rãmânem fãrã pâine! Facem aceastã solicitare având în vedere intentia unei companii internationale de a deschide un mare magazin în zona fabricii de Confectii (str. Maresal Constantin Prezan nr.11, lângã Scoala nr. 5 Stefan cel Mare). Mai exact, este vorba de un supermarket PROFI, care ar functiona la adresa mentionatã. Din câte putem vedea la fata locului, lucrãrile de amenajare sunt într-un stadiu avansat.
Dar pe noi, cei care ne cîstigãm existenta în aceastã zonã, nu ne-a întrebat nimeni ce pãrere avem! Suntem îngrijorati, pentru cã sunt multe cazuri în România: acolo unde s-au deschis mari magazine, micile afaceri din jur au dat faliment! Nu existã termen de comparatie între noi si puterea financiarã a companiilor cu milioane de euro profit. Mecanismul este simplu si tine de manipularea care se face prin marketingul si banii corporatiilor strãine. Dãm doar un exemplu: atunci când un mare magazin anuntã la toate posturile de radio si TV o promotie la fãinã, unii din cei care au nevoie de acest produs se vor duce sã cumpere. Dar, fiind la fata locului, mai cumpãrã si alte lucruri, pe care în mod normal le-ar fi achizitionat de la magazinele mai mici, de la scara blocului. Si astfel, vânzãrile magazinelor mici scad, cãci mai putine persoane intrã pe usã, iar asta înseamnã faliment si cresterea numãrului de someri, oameni care pleacã din tarã si mai multi copii fãrã pãrinti lângã ei!” au scris proprietarii magazinleor locale.
Crearea mai multor locuri de muncã, o minciunã
Potrivit acestora, marile lanturi de magazine nu creazã atâtea locuri de muncã pe cât se laudã. „Poate veti spune cã acest nou supermarket va crea locuri de muncã. Dar la un calcul simplu, veti vedea cã orasul pierde mult mai multe locuri de muncã decât cîstigã. Avem în vedere cã cele 712 magazine Profi din România au 13000 de angajati, conform datelor companiei. Asta înseamnã o medie de 18 angajati pentru fiecare magazin. Deci 18 familii de localnici, probabil, vor beneficia de acest supermarket, ca salariati.Dar noi sustinem prin activitatea noastrã cel putin 60 de familii! Chiar peste 100, dacã luãm în calcul furnizorii locali. Fãrã sã mai punem la socotealã Piata Centralã din apropiere, pe care puteti sã o închideti de pe-acum, cãci din ce în ce mai putine persoane îi vor cãlca pragul. Cîti oameni muncesc acolo, domnule primar? Deci…unde este cîstigul pentru oras, în cazul în care vom fi nevoiti sã tragem obloanele? Dacã vã gânditi la preturi mai mici pe care un magazin ca acesta le-ar avea pentru unele produse, credem cã veti fi de acord cã, în momentul în care nu va mai exista concurenta noastrã, vor dispãrea si reducerile de preturi. Clientii nostri ne întreabã ce vom face. Unora dintre ei le oferim produse de pe vremea când erau copii. Ne vom angaja la Profi? Niciodatã! Refuzãm sã îngrosãm portofelele unor miliardari strãini, care probabil acum stau la plajã, fãrã sã le pese de locuitorii acestui oras. Noi, proprietarii de afaceri locale cheltuim, de cele mai multe ori, tot aici banii pe care îi obtinem. Nu acelasi lucru se poate spune despre corporatiile strãine, cãci prin ele capitalul pleacã din tarã! Haideti ca acum, la 100 de ani de la Marea Unire, sã facem cinste tãrii noastre si orasului, pe unde au trecut atîtia eroi si patrioti! Fãcând un exercitiu de imaginatie, credeti cã domnitorul Stefan cel Mare, într-o vizitã pri Vasluiul zilelor noastre, ar cere la masã legume si brânzã de la Profi? Vã solicitãm o decizie la nivel local, care sã frâneze aceastã distrugere! În acelasi timp, ne rezervãm dreptul de a lua toate mãsurile legale pentru a ne sustine în continuare activitatea” au mai transmis administratorii magazinelor din zona Confectii.