spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
15-mai-2024

Biserici si mânãstiri din paie!

- Advertisement -

NOUTATE Sâmbãtã, 31 martie, orele 11.00, la Centrul „Mihai Eminescu”  din Bârlad, are loc vernisajul expozitiei Biserici si Mãnãstiri, colaje din paie, realizate de artistul Ion Ionitã din Ploiesti, membru al Centrului Judetean de Culturã Prahova.

La sfârsitul acestei sãptãmâni – mai precis duminicã, 1 aprilie, este marea sãrbãtoare crestin ortodoxã a Floriilor. Pe 31 martie, sâmbãtã, la Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad are loc însã vernisarea unei expozitii unicat: biserici si mânãstiri din paie. „O astfel de expozitie ineditã este pentru prima oarã la Centrul Mihai Eminescu si meritã pe deplin sã-i fim alãturi oaspetelui nostru pentru a afla taina acestui mestesug. Activitatea este dedicatã sãrbãtoririi Floriilor, devenitã o traditie la Centrul Mihai Eminescu”, a mentionat bibliotecarul Geta Modiga, custodele Centrului „Mihai Eminescu” din Bârlad. Despre semnificatia religioasã a Floriilor si a Sãptãmânii patimilor care va urma între 2 si 6 aprilie, va vorbi preotul Adrian Filimon, iar aprecierile de un înalt profesionalism privind calitatea artisticã si mesajul lucrãrilor expuse, le va face prof. dr. Laurentiu CHIRIAC, de la Muzeul „Stefan cel Mare” din Vaslui. Manifestarea se desfãsoarã cu sustinerea financiarã a Primãriei Municipiului Bârlad si a Consiliului Local Bârlad, accesul publicului fiind gratuit.

Despre expozitie si autor

Banalele paie de grâu, orz sau secarã au fost transformate de artistul ploiestean, Ion Ionitã, prin tehnica migãloasã a colajului, în adevarate opere de arta care redau fidel biserici, conace sau case vechi românesti din diverse zone ale tãrii. Pentru fiecare lucrare în parte, paiele au fost alese cu mare atentie, astfel încât prin structura si textura fibrelor sã poatã fi redatã cât mai fidel imaginea clãdirilor alese. Cei care vor fi prezenti la vernisaj sau vor veni sã viziteze expozitia, vor recunoaste marile capodopere arhitectonice, Curtea de Arges, Agapia, Voronet, Sucevita, Moldovita, biserici din Maramures, intrate în patrimoniul UNESCO. Pentru fiecare lucrare în parte, paiele au fost alese cu mare atentie, astfel încât prin structura si textura fibrelor, orientare, consistentã sau culoare naturalã, fãrã nici un fel de interventie sau vopsire, sa redea cât mai fidel imaginea clãdirilor alese. Pentru documentare, artistul a vizitat fiecare loc în parte, iar pentru clãdirile degradate a consultat schite, fotografii si arhive. Ploiesteanul Ion Ionitã, fost subinginer la Institutul de Proiectãri si Foraje Ploiesti, nu este absolventul vreunei scoli de artã si picturã, nu face numai tablouri din paie ci mâinile sale mai au un talent iesit din comun atunci când „deseneazã” si cu ac si atã coloratã pânza de goblen. Fiecare goblen dintre sutele lucrate de Ion Ionitã are povestea lui. Fie cã este vorba despre peisaje, monumente arhitecturale, icoane sau reproduceri dupã picturi celebre, tablourile din paie sau goblenurile sale demonstreazã talentul, perseverenta si pasiunea unui om însetat de frumos. Toate acestea nu sunt întâmplãtoare. Priceperea pentru lucrul fãcut fãrã cusur a mostenit-o de la bunicul din partea tatãlui, despre care spune cã a fost un „fac tot” în casa în care a copilãrit. Bunicul era zidar, cizmar, fierar si grãdinar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.