INVITATIE… O nouã editie a Târgului de ouã încondeiate va avea loc, astãzi si mâine, în Silver Mall. Evenimentul va aduce în fata vasluienilor numeroase produse mestesugite, specifice sãrbãtorilor Pascale, de la cele de panificatie si ouã încondeiate pânã la tesãturile traditionale si icoane pictate manual. De asemenea, va include si câteva momente artistice, precum o expozitie fotograficã si spectacole de muzicã veche, dar si popularã.
Astãzi, de la ora 18:00, va fi vernisatã o nouã expozitie fotograficã a proiectului „Satul vasluian, traditie si actualitate”, coordonat de fotograful Sorin Onisor. Aceasta cuprinde imagini surprinse în comunele Pogonesti, Grivita, Zorleni, Todiresti, Costesti, Rafaila, Osesti, Zãpodeni, Vulturesti si Lipovãt. Solista de muzicã popularã Raluca Radu si Grupul „Rãzesii” Pogonesti vor fi responsabili cu întretinerea atmosferei. Acestia vor sustine un spectacol pe scena din Silver Mall.
Lansarea CD-ului cu cântece de cãtãnie
De asemenea, tot astãzi va fi lansat CD-ul „Mãi soldate rosior”, cu cântece de cãtãnie din Fonoteca Arhivei de Folclor „Vasile Adãscãlitei”. „Acest dintâi volum, cuprinzãtor al cântecelor de cãtãnie selectate, cele mai multe privitoare la Primul Rãzboi Mondial, reprezintã un gest de omagiere a Centenarului Marii Uniri, dar mai cu seamã a celor care au luptat si au cãzut în Marele Rãzboi pentru întregirea tãrii. Regimentul 2 Rosiori din Bârlad, cu cavaleria sa sacrificatã în tragica Sarjã de la Prunaru, în toamna anului 1916, ca o reminiscentã a unei lumi care se prãbusea în fata mitralierelor noii epoci, a întruchipat simbolul ostasului român, cel putin în folclorul din sudul Moldovei. Intrarea României în Marele Rãzboi este legatã de sãrbãtoarea Sfintei „Maria Mare”, perceputã ca un moment simbolic în lumea satului românesc, consecintã a declaratiei de rãzboi contra Austro-Ungariei, decisã în Consiliul de Coroanã din 14/27 august 1916″, explicã Lucian Lefter, în descrierea CD-ului, ce face parte din proiectul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui de celebrare a Centenarului Marii Uniri.
Formatia Trei Parale cântã, mâine, la Vaslui
Mâine, de la aceeasi orã si în aceeasi locatie, va avea loc un nou spectacol, de data aceasta cu muzicã veche. Invitatii zilei sunt membrii formatiei Trei Parale. Cine sunt acestia? Patru tineri orãseni, care, potrivit descrierii de pe site-ul lor, sunt „atrasi de muzicile vechi specifice spatiului carpatic, alãturând muzicilor traditionale românesti si pe cele ale altor popoare ce trãiesc aici (evrei, tigani, etc.). Principalul responsabil de conceptia formatiei este Florin Iordan (fluiere, cobzã) etnomuzicolog la Muzeul tãranului Român. Acesta si-a cîstigat o bogatã cunoastere a muzicilor traditionale românesti prin multiple cercetãri de teren pe care le-a fãcut în lungul si-n latul tãrii. Îi stã alãturi Daniel Pop (voce, fluiere, percutie, drâmbã), muzician cu o bogatã experientã în cântarea muzicilor vechi. Ceilalti doi membrii ai formatiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobzã) si Dinu Petrescu (percutie)”.