LOCALIZARE…Mãnãstirea “Dimitrie Cantemir” se aflã în comuna vasluianã cu acelasi nume, situatã la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Husi, într-un loc ascuns dupã dealuri, unde farmecul peisajelor, încã netulburate de noua civilizatie, te uimeste. Este vorba despre sprânceana dealului ce duce la Cretesti, între Vãile Fundul Sãcii si Fãgãdãu.
CREDINTA…Oamenii locului spun cã Mãnãstirea “Dimitrie Cantemir” îi ajutã pe tineri în mod deosebit. Rugile celor nestiutori si încã neînvãtati cu durerile vietii, încã fãrã curaj de a întelege lucrurile lumesti, sunt ascultate. De departe, în sãrbãtorile religioase, vin la Grumezoaia credinciosii din toate colturile Vasluiului. Tinerii însã, sunt cei mai numerosi. Se spune cã, demult, un tânãr care a vrut sã se omoare din dragoste pentru o femeie ce nu i s-ar fi cuvenit, mergând la lãcas, pe deal, pentru a-si face ruga de pe urmã, ar fi auzit un glas ceresc care i-a spus: “N-ai sã intri în Mãnãstire decât dacã, în pragul usii, ai sã te lepezi de Satana”. Si când a fost sã se lepede, el a intrat si cugetul i s-a luminat dintr-odatã. De aceea, se spune cã tinerii care nu si-au gãsit calea încã, aici ar putea-o afla.
În anul 1692, marele domnitor si cãrturar Dimitrie Cantemir construieste aceastã bisericã, cu hramul “Intrarea în bisericã a Maicii Domnului”. Fratii Vasile si Gheorghitã Armasul, originari din satul Zastanca, judetul Soroca, vor reface din temelii, mai târziu, aceastã frumoasã bisericã. În anul 1802, mãnãstirea devine un lãcas pentru maici, iar în anul 1856, în urma unei epidemii de holerã, mãnãstirea se pustieste, si dupã secularizarea mãnãstirilor este, practie, desfiintatã si devine bisericã de mir. Dupã 1855, schitul a devenit biserica satului, pãmântul dat maicilor în 1802 a fost luat de rãzesi, rãmânând schitului numai 12 prãjini de loc. Biserica mãnãstirii cu hramul “Intrarea în Bisericã” a fost construitã din bârne de lemn în formã de corabie, interiorul, acoperit cu scândurã pentru protejarea peretilor de intemperii. Pictura din interior este executatã pe pânzã pictatã, reprezentând în registrul superior, pe sfintii prooroci în medalion care tin în mânã suluri scrise în limba slavonã. Icoanele: Maica Domnului cu Pruncul – icoanã portativã; Sfântul Nicolae, datând din anul 1853, fiind adusã probabil de la biserica “Sf. Nicolae” de lângã Urlati, despre care ne vorbeste Dimitrie Cantemir. În 1986, la interventia preotului Eleodor Ardeleanu, cu contributia Episcopiei Romanului si Husilor, biserica a fost renovatã si restauratã, asezãmântul bisericesc fiind acoperit cu tablã.
Cãlugãrii veniti de la Putna au refãcut ctitoria printului Dimitrie Cantemir
Cu lucrarea Sfântului Duh, în anul 1997, s-a reînfiintat aceastã mãnãstire, de monahi, construindu-se biserica nouã în anul 2000, corp de chilii si clopotnitã care au fost sfintite în anul 2004. Sub arhiereasca pãstorie a Preasfintitului Pãrinte Ioachim, Episcop al Husilor, s-a reconstruit integral aceastã bisericã, prin osârdia si ostenealã Preacuviosului Protosinghel Serafim Bodnar, staret al acestei mãnãstiri, dimpreunã cu soborul, iar pictura a fost executatã de pictorii Constantin Ruraciuc, Adrian Bornat si sotii Costel si Teodora Olãrean. În ziua de 26 octombrie 2006, Preasfintitul Pãrinte Corneliu Bârlãdeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor, a sfintit aceastã bisericã închinatã în cinstea “Intrãrii în Bisericã a Maicii Domnului”. Mãnãstirea adãposteste în prezent 10 cãlugãri, majoritatea din ei provenind de la Mãnãstirea Putna. Lãcasul închinat ctitorului Dimitrie Cantemir este pãstorit, cu dragoste, de staretul Serafim, teolog cu studii împlinite.
Racla sfintelor moaste
Staretul Serafim Bodnar ne-a vorbit cu piosenie de racla sfintelor moaste aflatã în mãnãstire în care sunt pãrticele din moastele mai multor sfinti, aduse din Ierusalim, de la muntele Athos si din Egipt, de la muntele Sinai: “În raclã se aflã pãrticele din moastele Sfintei Mucenite Ecaterina, Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Sfântului Arsenie Senaitul, precum si din moastele Sfintilor Cuviosi Natan, Paisie si Sila. De la Bethleem am primit în dar pãrticele din moastele Sfintilor prunci ucisi de Irod, iar din Egipt am primit pãrticele din pãrinti ucisi de persi la muntele Sinai în anul 614 d.Hr. Un pãrinte din Ucraina, când a trecut pe la mãnãstirea noastrã, ne-a lãsat în dar si pãrticele de la Sfintii cuviosi din Lavra Pechersk (Kiev)”.