BRAVO… Este tânãr, ambitios si foarte priceput în organizarea de evenimente. Se numeste Ionut Tunaru si este unul dintre oamenii cu care Vasluiul se mândreste. A terminat Liceul „Stefan Procopiu” în 2004, iar apoi a urmat Facultatea de Inginerie Electricã, Energeticã si Informaticã Aplicatã din Iasi. Nu si-a gãsit locul în domeniul ingineriei, drept pentru care a decis sã schimbe macazul. S-a mutat în Bucuresti si s-a înscris la Masterul de Management de Proiect în cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. A lucrat la organizarea Summit-ului NATO din 2008, apoi pentru o firmã de organizare de evenimente si, în cele din urmã, împreunã cu câtiva prieteni, a pus bazele ONG-ului „Brigada de Voluntari.” În 2015, organizatia a fost numitã responsabilã cu recrutarea si managementul echipei de voluntari a Festivalului Untold. Cum a început totul, cititi în rândurile urmãtoare.
„În 2008, am lucrat la Summit-ul NATO, dar s-a întâmplat sã fiu recomandat unei firme care organizeazã evenimente. Am fost întrebat dacã pot sã strâng 300 voluntari pe care sã-i coordonez, eu am zis da, am plecat… Dupã aceea, un sfert de orã am stat si m-am întrebat ce am spus. A trecut. Am reusit sã scoatem la capãt acel eveniment. Am lucrat în continuare cu acea firmã, iar în 2009 ne-am dat seama cã toatã acea treabã poate fi transformatã în altceva. În 2010 a venit si numele. Dupã un eveniment, stãteam cu coatele pe un gard, împreunã cu trei prieteni din Brigada de Voluntari. Ne gândeam ce nume sã-i dãm. Am spus cã noi suntem eficienti, muncim foarte bine, ne si distrãm foarte bine… Facem totul pragmatic si cu vitezã foarte mare. Nu puteam sã-i spunem armatã. Într-o searã, una dintre colege mi-a dat un SMS: <<si dacã îi spunem brigadã?>>. Si uite asa am ajuns la numele Brigada de Voluntari. Am început sã lucrãm la înfiintarea ONG-ului, ca sã fim în regulã, iar din 2011 suntem o organizatie care face lucrul acesta, participã la evenimente si ajutã organizatorii sã ducã la bun sfârsit un eveniment. Voluntarii au fiecare câte un cont pe site, acolo unde publicãm evenimentele. Sunt vãzute de aproximativ 600 persoane, ceea ce e rezonabil, putem face fatã oricãrei provocãri. Dacã e sã o iau din 2008 pânã acum, cred cã am lucrat cu aproape 4000 oameni”, a povestit Ionut Tunaru.
„Fericit sã ajut”
Brigada de Voluntari oferã sprijin organizatorilor de evenimente si organizeazã propriile evenimente pentru voluntari. Din 2008, Brigada de Voluntari lucreazã alãturi de organizatorii din domeniul divertismentului, cultural, sportiv sau cu impact social. Organizatia are la activ participarea la peste 150 de evenimente, atât outdoor, cât si indoor, în tarã (Bucuresti, Cluj Napoca) si în strãinãtate (Ungaria, Serbia, Bulgaria). Douã dintre cele mai cunoscute sunt Festivalul Untold si Let’s Do It Romania. „La Let’s Do It Romania” m-a atras numãrul de oameni implicati. Nivelul de muncã a fost greu de imaginat si pentru un angajat clasic. Au fost luni de zile în care a trebuit sã stãm trezi, ca sã facem toatã coordonarea asta, pentru cã Let’s Do It Romania nu s-a desfãsurat numai în Bucuresti. Este un proiect national. A fost vorba de câteva sute de mii de voluntari care au iesit sã facã curãtenie într-o singurã zi în România. Foarte mult pentru o tarã în care voluntariatul nu e foarte popular. Fatã de alte tãri din Europa, noi nici nu ne vedem când <<scaneazã radarul>>. Noi suntem sub 10%. Alte tãri au implicãri si de 30-40% în actiuni de voluntariat. Sloganul nostru este <<Fericit sã ajut!>>”, a mai povestit Ionut Tunaru.