spot_img
spot_imgspot_img
29.5 C
Vaslui
04-iun.-2024

Tot mai multi copii din judetul Vaslui sunt victime ale agresiunilor fizice si sexuale

- Advertisement -

SEMNAL DE ALARMÃ… În primele sase luni ale acestui an, nu mai putin de 153 de copii din judetul Vaslui au fost separati de mediul familial, dupã ce au cãzut victime agresiunilor fizice sau sexuale. Cifrele sunt alarmante si aratã un tablou sumbru al judetului nostru, un tablou în care tot mai putini copii se bucurã de copilãrie. Pentru a mai aduce un zâmbet pe buze celor mici, dar si pentru a spori gradul de constientizare în rândul populatiei adulte, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, organizeazã, în parteneriat cu Fundatia World Vision România, Biroul zonal Iasi si Vaslui si compania Vascar, o serie de activitãti în care copiii vor fi în centrul atentiei.

Luna iunie este una foarte aglomeratã pentru Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, care, în calitate de promotor al bunãstãrii si respectãrii drepturilor copilului la nivel judetean, organizeazã o serie de activitãti tematice menite sã marcheze Ziua internationalã a copilului (1 iunie), Ziua împotriva violentei asupra copilului în România (5 iunie) si Ziua mondialã împotriva exploatãrii copiilor prin muncã (12 iunie). „Sub egida „Luna drepturilor copilului”, alãturi de Fundatia World Vision România, Biroul zonal Iasi si Vaslui, ne propunem sã sporim gradul de constientizare în rândul copiilor si, deopotrivã, a populatiei adulte aflate sau nu în relatie de rãspundere fatã de copii, iar împreunã cu reprezentantii institutiilor locale care interfereazã cu zona serviciilor sociale, sã identificãm solutii de prevenire a actelor de agresiune, indiferent de modul în care aceasta se manifestã” au afirmat reprezentantii DGASPC Vaslui.

Numãrul copiilor agresati, în crestere

Potrivit acestora, cazurile în care copiii sunt agresati fizic sau sexual au crescut în ultimii ani. „Cazuistica instrumentatã la nivelul DGASPC Vaslui relevã o crestere considerabilã a numãrului de copii din segmentul de vârstã 5-12 ani, victime ale formelor de agresiune fizicã si sexualã, fapt ce impune consolidarea unor astfel de notiuni în rândul acestei categorii de copii si nu numai. Campania vizeazã o serie de activitãti pentru un numãr de 70 de copii scolari si prescolari din comuna Solesti si comuna Ivãnesti, la care vor participa si educatorii/învãtãtorii acestora. Implicarea copiilor va fi recompensatã simbolic printr-un pachet de produse alimentare oferite de cãtre Compania Vascar, respectiv o jucãrie din donatia individualã a angajatilor DGASPC Vaslui si ai Biroului zonal Iasi si Vaslui ale Fundatiei World Vision”, au mai precizat reprezentantii DGASPC.

„Copilãria nu trebuie sã doarã”

O serie de activitãti s-au desfãsurat si la Bârlad, acolo unde cadrele didactice si elevii din mai multe scoli au marcat „Ziua împotriva violentei asupra copilului”. „În acelasi registru, în data de 5 iunie, colegii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, în colaborare cu Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” Bârlad si Scoala Gimnazialã „Stroe S. Belloescu” Bârlad, au marcat Ziua împotriva violentei asupra copilului în România printr-o activitate de informare cu privire la drepturile copilului, cauzele si efectele acestui fenomen, intitulatã „Copilãria nu trebuie sã doarã”. Campania se va finaliza prin workshop-ul „Bune practici în instrumentarea localã a cazurilor de abuz si neglijare”, ce va aduce la aceeasi masã personal cu atributii în domeniul asistentei sociale din cadrul a 15 primãrii din judet (oras Negresti si comunele Osesti, Lipovãt, Delesti, Laza, Muntenii de Jos, Rebricea, Todiresti, Dumesti, Vulturesti, Pungesti, Ivãnesti, Poienesti, Zãpodeni, Rafaila), alãturi de o serie de actori institutionali ce activeazã în domenii conexe asistentei sociale, în scopul expunerii unor experiente de bunã practicã în gestionarea cazurilor la nivel comunitar, respectiv eficientizarea colaborãrii între institutiile competente sã intervinã în situatii de abuz, neglijare sau exploatare a copilului. DGASPC Vaslui adreseazã multumiri organizatiei neguvernamentale care a sprijinit derularea întregii campanii, respectiv Fundatia World Vision România- Biroul zonal Iasi si Vaslui, Companiei Vascar, în calitate de sponsor al activitãtilor din mediul rural, copiilor si cadrelor didactice, reprezentantilor autoritãtilor locale si celorlalte institutii participante la întâlnirea tematicã, iar nu în ultimul rând, tuturor colegilor care s-au implicat dincolo de latura profesionalã în buna desfãsurare a tuturor evenimentelor dedicate „Lunii drepturilor copilului””.

Date statistice

În anul 2017, un numãr de 433 copii din judetul Vaslui au fost victima unui act de abuz, neglijare sau exploatare. 239 dintre acestia au fost securizati în sistemul de protectie specialã. În perioadã scursã din anul 2018, alti 153 de copii au fost separati de mediul familial din motive imputabile pãrintilor. (F.G.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.