spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
17-iul.-2025

DSVSA ia mãsuri pentru evitarea pestei porcine africanã la Vaslui

- Advertisement -

IMPORTANT…Situatia epidemiologicã deosebit de gravã privind evolutia focarelor de pestã porcinã africanã pe teritoriul României, respectiv în judetele Satul Mare si Tulcea, DSVSA Vaslui a luat mãsuri pentru a evita introducerea virusului bolii pe teritoriul judetului si pentru a putea depista cât mai timpuriu primele semne de boalã în situatia aparitiei unui focar.

În judetul Tulcea vineri 29 iunie, erau diagnosticate si confirmate un numãr de 129 focare de boalã în 11 localitãti la porcii din gospodãriile populatiei  si la 5 cadavre de mistreti depistati pe teritoriul unui fond de vânãtoare din apropierea acestor localitãti), si tinând cont de faptul cã mai erau un numãr însemnat de probe recoltate de la porcii morti  sau bolnavi de la care se asteptau rezultatele de laborator, vineri a fost convocat la nivelul Prefecturii judetului Vaslui, Centrul Local de Combatere a Bolilor  transmisibile ale animalelor si a zoonozelor. Aici directorul executiv al DSVSA Vaslui, medicul veterinar Ciupilan Mitiu a prezentat concluziile si recomandãrile Grupului de experti întrunit dupã aparitia focarelor de pesta porcinã africanã în judetul Tulcea.

Au fost discutate chestiuni concrete privind uciderea animalelor si neutralizarea cadavrelor în situatia confirmãrii unor focare de boalã precum si modalitatea de efectuare a evaluãrii animalelor moarte sau ucise în focarele de boalã, în vederea acordãrii despãgubirilor. A fost adusã din nou în discutie stabilirea de cãtre Consiliile Locale a locurilor de îngropare a animalelor în cazul aparitiei unor focare de boalã. În scopul cresterii capacitãtii de reactie la suspiciunea si confirmarea unor cazuri de pesta porcinã Africanã pe teritoriul judetului Vaslui, la porcii domestici sau la porcii mistreti, DSVSA Vaslui a solicitat implicarea tuturor factorilor de decizie în luarea mãsurilor care se impun. A fost solicitat în continuare sprijinul Directiei Silvice, AJVPS si a fondurilor private de vânãtoare în monitorizare strictã a efectivelor de porci mistreti si raportarea de urgentã cãtre DSVSA Vaslui a oricãrui caz de mortalitate sau îmbolnãvire în rândul mistretilor, în vederea recoltãrii probelor biologice de la acestia si examinarea lor în laborator.

O mãsurã foarte importantã si care trebuie pusã în aplicare cu un grad de profesionalitate foarte ridicat atât din partea personalului sanitar veterinar din PIF Albita cât si din partea personalului vamal din punctul de control este verificarea bagajelor cãlãtorilor care intrã pe teritoriul României din tãri extracomunitare si confiscarea tuturor produselor de origine animalã care ar putea transmite virusul pestei porcine africane si neutralizarea acestora prin incinerator de la laboratorul DSVSA Vaslui.

Mâine, 4 iulie, la sediul DSVSA Vaslui sunt convocati medicii veterinari oficiali si medicii veterinari de liberã practicã în vederea instruirii cu privire la supravegherea si depistarea cât mai rapidã a primelor semne de îmbolnãvire la porcine. „Facem apel si pe aceastã cale la crescãtorii de porcine sã tinã animalele în spatii închise, sã nu utilizeze în hranã lor resturi menajere provenite din spãlarea cãrnii, sã amenajeze dezinfectoare la intrarea în adãposturile de porcine si sã anunte imediat medical veterinar atunci când porcii din gospodãrie se îmbolnãvesc sau apar cazuri de mortalitate. Crescãtorii de porcine au obligatia de a solicita medicului veterinar crotalierea (identificarea) tuturor animalelor din gospodãrie. În cazul aparitiei unui focar de boalã numai animalele identificate vor fi despãgubite.”, transmite echipa de comunicare a DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.