spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Anonimat, dezinteres, cenzurã la Muzeul Judetean Vaslui

- Advertisement -

DEZINTERES…Sãrbãtorile închinate Centenarului Marii Uniri îmbracã o paletã largã de manifestãri, având menirea de a omagia cea mai mare izbândã a poporului nostru pe drumul atât de anevoios al reîntregirii. În acest sens trebuie sã salutãm si recentul eveniment de la Muzeul Judetean Vaslui. Astfel, în ziua de 18 iulie a.c., sala Arta a gãzduit vernisajul expozitiei “Imaginea lumii tesutã în lânã. Scoarte din patrimoniul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturalã Chisinãu”. Evenimentul ce se doreste un act de culturã cu profunde rezonante patriotice a fost pregãtit cu atentie si minutiozitate de specialistii din Chisinãu si Vaslui. Este de apreciat si faptul cã, în doar douã zile, dupã o muncã tenace, lucrãtorii de la Muzeul Judetean Vaslui sprijiniti si de grupul de specialisti din Chisinãu au dat contur expozitiei. Mai multe de atât, musafirii au deplasat la Vaslui grupul de elitã al institutiei din Chisinãu, în frunte cu doctorandul Petru Vicol, directorul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturalã Chisinãu, alãturi de alti cinci specialisti.

Din pãcate, manifestarea s-a desfãsurat într-un anonimat jenant. Autoritãtile vasluine n-au gãsit timp sã participe la vernisaj, iar prin acest fapt sã dea un impuls apropierii spirituale de pe ambele maluri ale Prutului. N-a catadicsit sã vinã nimeni de la Prefecturã, de la Consiliul Judetean, de la Primãrie, dar nici de la Directia Judeteanã de Culturã sau de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Halal gazde!

Sã ne mai mirãm cã cei de peste Prut, adicã fratii nostri de neam si sânge, se simt cu adevãrat stingheri în propria tarã?

La vernisaj au participat circa 60 de spectatori. Dacã scãdem dintre ei pe salariatii muzeului si pe cei ai bibliotecii judetene, veniti, indubitabil, la ordin, vã imaginati ce aspect dezolant a avut vernisajul.

Capetele de afis au fost, de departe, CEI 20 DE DETINUTI de la Penitenciarul Vaslui, anuntati, cu emfazã, de cãtre conducerea muzeului vasluian precum si un grup de copii, adusi si ei, se pare, tot la ordin.

Printre cei care si-au fãcut timp sã participe la manifestare a fost si un septuagenar vasluian, iubitor stoic de culturã, si care, din când în când, îsi exprimã trãirile prin mesaje adresate ziarului Vremea Nouã. Îndrãzneala lui de a participa la vernisaj a fost imediat taxatã de ochiul de “soim” al conducerii muzeului. Pe datã, un subordonat al “distinsei” prof. dr. Ramona Maria Mocanu, l-a luat în primire, abordându-l fãrã menajamente: “Dacã sunteti venit în calitate de jurnalist, vã solicit sã pãrãsiti sala! Ziaristii nu au ce cãuta aici!” Omul a rãmas perplex si cu greu si-a revenit din uluialã. Cu ceva eforturi, tremurând de emotie, a scos din borsetã invitatia pe care si-a procurat-o chiar de la institutia organizatoare. Cu greu avea sã rosteascã urmãtoarele cuvinte: “Nu credeam sã apuc aceste zile, când doritorii de culturã sunt cenzurati, mai ales într-o institutie culturalã a statului român”.

-”Bine, atunci rãmâneti, dar nu cumva sã aparã ceva în presã”, i s-a adãugat de cãtre cerberul culturnic, în fapt si el un umil supus al celei mai mari “conducãtoare” din cultura de veacuri a locului ce poartã în istorie numele de Vaslui.

În particular, fie-ne permis sã ne întrebãm si poate sã vã întrebati si dumneavoastrã, stimati cititori, cât de interesante or fi fost scoartele moldovenesti pentru detinuti, precum si pentru micii vizitatori adusi cu sila la eveniment? Pe de altã parte, ne întrebãm cum s-au simtit musafirii de la Chisinãu fatã de “atentia” ce le-a fost acordatã în patria mamã? Sã ne mai mirãm cã fratii de peste Prut se simt strãini în propria tarã? Jenante momente, derulate sub auspiciile unui fapt national de o asemenea importantã.

Se pare cã totul este dirijat pentru a compromite marele eveniment national ce ne propunem a fi sãrbãtorit la 1 decembrie anul acesta. Iatã de ce afirmãm cu toatã rãspunderea cã analfabetii culturnici vor sã “cinsteascã” Centenarul cu Manele, Mici si Bere.

Un biet iubitor de culturã

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.