spot_img
spot_img
25.6 C
Vaslui
13-iul.-2025

SMECHERIE LA PRUT: Buta îsi trage firmã de gaze la Murgeni, cu binecuvântarea lui Buzatu!

- Advertisement -

PLAN BINE TICLUIT… Miscare ciudatã a primarilor de pe toatã Valea Prutului, de la Stãnilesti si pânã la Murgeni, ajungând pânã la Epureni, Banca si Suletea, care niciodatã nu au putut fi pusi împreunã la aceeasi masã, în ultimii 30 de ani. „Sfãtuiti” de un personaj de la vârful judetului – credem cã e vorba chiar de cãtre Dumitru Buzatu, seful CJ Vaslui si presedinte PSD – acestia pregãtesc înfiintarea unei noi firme de distributie gaze în sudul judetului, cu privatizatul-primar Buta, de la Murgeni, pe post de mare manager. Primul pas a fost fãcut în urmã cu douã sãptãmâni, prin semnarea unui acord între toti primarii implicati, urmând sã se înfiinteze un ADI (asociatie de dezvoltare intercomunitarã), care sã aducã gazele pe Valea Prutului. Ideea nu ar fi rea, dacã nu am fi descoperit cã în spatele acestei afaceri se ascund planurile de îmbogãtire ale unor indivizi care se îmbogãtesc din banul public. Conform unor surse, faptul cã firmele de casã de pe lângã primãria Murgeni apar în nou-înfiintatul ADI, firme cãrora Buta le pompeazã multe miliarde de lei vechi pe an în proiectãri de tot felul, aratã cã lucrurile nu sunt tocmai curate. Cine este personajul din spatele acestei povesti? Nimeni altul decât Miticã Buzatu, presedintele CJ Vaslui, cel care le-a cerut primarilor PSD de pe Valea Prutului sã asculte de Buta, primarul Murgeniului urmând, cel mai probabil, sã punã pe picioare si o firmã de distributie gaze în sudul judetului, pentru a concura Gaz Est-ul de la Vaslui.

Comunele Epureni, Berezeni, Fãlciu, Vetrisoaia, Lunca Banului, Stãnilesti, plus orasul Murgeni, au pus la cale o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitarã, în urmã cu douã sãptãmâni, lor urmând sã li se alãture si comunele Suletea si Banca. Ce urmãresc primarii de pe toatã Valea Prutului, cu acest ADI? Primul pas a fost fãcut pe 17 iulie, când toti acesti primari s-au întâlnit în primãria lui Buta si au decis „Înfiintarea retelei de distributie gaze naturale în orasul Murgeni si comunele Fãlciu, Epureni, Berezeni, Lunca Banului, Stãnilesti si Vetrisoaia, demararea serviciilor de consultantã si proiectare, precum si înfiintarea ADI-ul cu scopul de asigura conditiile tehnice pentru alimentarea cu gaze naturale a comunelor semnatare ale acordului”. Ce mai spun edilii? Cã „se trece la înfiintarea ADI-ului în scopul de a asigura conditiile tehnice privind traseele si dimensiunile conductelor necesare pentru alimentarea în lant a comunelor, precum si a activitãtilor de consultantã, proiectare si obtinere avize/acorduri de la institutiile abilitate (ANRE, Operatorul tehnic al sistemului national de transport gaze, Furnizorul de gaze naturale etc.)”. De fapt, Buzatu si Buta doresc sã mai sifoneze ceva bani publici în firmele lor de casã, gen Geo Myke SRL, abonatã la conducta de bani publici a Murgeniului, firma din Iasi fiind partenerã în proiect. Si, ca bãtaie lungã, Buzatu ar dori înfiintarea unei societãti de distributie gaze la Murgeni, care sã fie coordonatã de cãtre Ioan Buta, actualul primar de Murgeni, un fel de pusculitã de partid în sudul judetului. Cineva de la vârful PSD a avut acest proiect „pe teavã” de mai mult timp si, imediat ce Iohannis a promulgat legea gazelor ca prin minune apare si acest ADI. Coincidentã, minune, clarviziune?

Nu putea sã lipseascã Geo Myke SRL Iasi, cea care primeste sume uriase din bugetul Murgeniului, an de an

Cine se va ocupa de acest proiect, pe cât de interesant, pe atât de plin de interese ascunse? Cine sunt aceste firme, pe care Buta le scoate din joben, fãrã prea mare efort? Consultanta va fi asiguratã de firmele Diacenter&Design Rãcãciuni si A&I Consulting Bacãu, proiectarea conductelor va fi realizatã de Speed Iasi SRL, iar studiile de teren vor fi asigurate de Geo Myke SRL Iasi. Diacenter&Design SRL, apare ca având sediul în comuna Rãcãciuni, judetul Bacãu. Firma a fost înfiintatã în 2016 si a avut o cifrã de afaceri de 750.000 lei, în 2017, cu doar trei angajati, administrator fiind Ciprian Gheorghe Patriche. A&I Consulting Bacãu a fost înfiintatã în 2008, a avut o cifrã de afaceri de 219.000 lei, cu un singur angajat, iar administrator este Ungureanu Ioana. Proiectarea retelelor de gaze va fi fãcutã de Speed Iasi SRL, firmã înfiintatã în 2013, cu o cifrã de afaceri de 572.260 lei, în 2017, cu doar doi angajati, administrator fiind Costicã Cezara Maria. Despre firma care va face studii de teren, Geo Myke SRL Iasi, stim cã are ca administratori pe Ciopate Dragos Gabriel si Ciopate Dan Alexandru, este înfiintatã în 2000. Geo Myke este o firmã care a înflorit de când la conducerea primãriei Murgeni a ajuns Ioan Buta, din 2012 încoace, cel care a ajutat firma ieseanã sã sugã fonduri la greu, din bugetul primãriei, pe tot felul de proiectãri. Societatea din Iasi a ajuns anul trecut la o cifrã de afaceri de 2.236.000 lei, cu un profit net de aproape 1 milion de lei, cu doar 9 angajati. Geo Myke a apãrut si într-un raport al Curtii de Conturi Vaslui, privind jaful de la primãria Murgeni, constatându-se cã în ultimele zile din 2015, Buta a semnat mai multe ordine de platã cãtre aceastã societate, abonatã la banii publici ai Murgeniului, primind 207.380 lei. Una peste alta, pare un plan care a fost bine gândit în anumite laboratoare, mai ales cã firmele care trebuie sã se ocupe de retelele de gaze erau gata pregãtite si asteptau ordinul lui Buzatu.

Primar participant la proiect: „Neoficial, ni s-a spus cã vor veni bani de la Bucuresti”

Dumitru Buzatu este eminenta cenusie din spatele afacerii, un proiect de anvergurã prin care mii de familii de pe toatã Valea Prutului vor beneficia de gaze. Nu este un proiect care se va rezolva bãtând din palme, este sigur, însã la final vor fi unele surprize. De ce spunem cã Buzatu ar fi în spatele afacerii? „Neoficial, vã pot spune cã ne-a dat cineva informatia cã vor fi bani pe PNDL pentru extinderea retelelor de gaze în UAT-uri, se va deschide o submãsurã”, spune un primar implicat în proiect. Cine putea sã aibã aceastã informatie, altul decât Dumitru Buzatu, mâna dreaptã a lui Dragnea? Ce mai spune primarul respectiv? „Nu se mai fac ADI din acelea judetene, ci zonale, pentru extinderea retelei de gaze. Vor adera la noi si comunele Banca si Suletea, pentru cã de la Banca va pleca reteaua de transport gaze cãtre noi. Nu stiu ce se urmãreste, dacã vom crea propria societate de distributie, dacã va veni un alt investitor din afarã, probabil vom scoate la licitatie activitatea”, explicã primarul. Liderul ADI este, se putea altfel?, smecherul primar de la Murgeni, Buta, cel care a mirosit ceva fonduri publice, care pot fi sifonate cãtre firmele lui de casã. Sunt, însã, douã variante care pot fi luate în calcul în aceastã poveste.

O schimbare ciudatã a presedintelui PNL Murgeni, exact înaintea declansãrii discutiilor privind asociatia lui Buta

Cu putin timp în urmã, liderul PNL Vaslui, Nelu Tãtaru, a decis sã-l schimbe din functia de presedinte al liberalilor din Murgeni pe Dan Cain, consilier judetean PNL, aducând în loc un om al primarului Buta, de la spital. În PNL se speculeazã cã Tãtaru si Buzatu ar fi cãzut de acord ca proiectul ADI sã demareze, cu primari de la ambele partide, însã moneda de schimb pentru a asigura secretizarea proiectului a fost schimbarea lui Cain, un liberal care este opozantul declarat al lui Buta. Dacã Dan Cain ar fi rãmas presedinte la PNL Murgeni ar fi aflat destul de multe lucruri din interior, ceea ce nu-i convine lui Buta. Ar mai fi si varianta în care Miticã Buzatu pune la punct o afacere proprie în zona Murgeni, cu bãtaie lungã si pe baza întelegerii cu seful PNL, Nelu Tãtaru, o afacere care sã aparã în doi-trei ani de zile, prin înfiintarea unei societãti de genul Gaz Est, cu 4-5.000 de abonati în zonã. Ceea ce nu le spune Buzatu primarilor pe care îi atrage în acest proiect este cã fiecare localitate va plãti propriul tarif la gaze, functie de numãrul de abonati, cã o societate de distributie înseamnã cheltuieli imense, pentru executia lucrãrilor, sau cã fiecare edil trebuie sã fie foarte atent la ce numãr de abonati propune, pentru a nu se trezi în fata unor cheltuieli de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi de fiecare primãrie, care ar îngropa la propriu aceste UAT-uri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.