spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Stranierii vasluieni se alãturã protestului din Piata Victoriei: „Vrem o schimbare în bine”

- Advertisement -

PROTEST… Întorsi acasã din strãinãtate, vasluienii se alãturã celor care, azi, vor iesi sã protesteze în Piata Victoriei. Doresc sã transmitã guvernantilor un semnal clar: vor o schimbare în bine, vor o tarã condusã de oameni cinstiti si vor respect. „Cred cã românii de peste hotare s-au cam sãturat de tot ce se întâmplã în tarã, mã refer aici la nivelul de trai si la politicã”, spune un vasluian stabilit în Franta, care va fi prezent la protest.

„Vineri, 10 august, e protest în Piata Victoriei. Cel mai mare protest din august dupã 23 august 1944. Protestãm pasnic, revolutii nu mai existã, dupã revolta din 2017 pasul firesc este organizarea pentru lupta constitutionalã, electoralã. Din pãcate, regulile nu sunt favorabile oamenilor onesti, iar mai grav este cã nici Iohannis nu vrea sã elimine barierele electorale impuse cetãtenilor care nu apartin niciunui grup de interese ilegitime si nici nu servesc serviciilor secrete. Un referendum pentru alegerea primarilor în douã tururi ar simplifica mult ecuatia electoralã, reducerea numãrului de semnãturi de-asemenea, dar nimic nu ne este dat, trebuie luptat din rãsputeri. Mesajul meu pentru 10 august este simplu: Iohannis, vrem Referendum pentru alegerea primarilor în douã tururi!”, spune George Epurescu, militant activ al miscãrii anti-Chevron de la Pungesti.

„Pãcat cã unii nu-si mai iubesc tara”

„Noi, diaspora, am primit în ultima vreme multe injurii si declaratii jignitoare din partea oamenilor politici români, cu un limbaj ce nu caracterizeazã un om politic.  În situatia asta am ajuns pentru cã nu s-au gãsit altii mai buni. Mã refer la gasca de senatori si deputati, 50% dintre ei nu stiu ce cautã acolo. Fãrã studii si fãrã eticã, fãrã moralitate si m-ai sunt si cu dosare penale sau condamnati. Atunci hai sã ne facem si noi partid si sã prostim lumea. Vorbesc de „gunoaiele” astea, care-si permit sã nu respecte nici Presedentia si nici Constitutia. De asta cred cã este necesarã modificarea Constitutiei”, spune unul dintre vasluienii care vor protesta azi. „Am ajuns sã cred cã la proteste o sã meargã doar lumea care întelege ce se întâmplã cu adevãrat în tarã. Or fi si oameni care nu au posibilitãti, dar majoritatea nu stiu pe ce lume trãiesc. Trist! Dacã vreti o schimbare în bine, mergeti la proteste, mergeti la vot. Lumea s-a plafonat în mizerie. Viata nu trebuie sã fie asa. Am fost si o sã mai merg si mâine (n.r. azi), chiar dacã noi nu trãim în tara noastrã! Pãcat cã unii nu-si mai iubesc tara”, spune o vasluiancã stabilitã în Italia.

Se anuntã proteste si în strãinãtate

Cei care nu au reusit sã vinã acasã, au anuntat cã, în semn de solidaritate cu românii din Piata Victoriei, vor iesi sã protesteze în tãrile unde locuiesc. Un astfel de exemplu este Belgia. Oamenii si-au dat întâlnire în fata Ambasadei României de la Bruxelles, 105 Rue Gabrielle 1180 Uccle, între orele 19:00-21:00. „În semn de sustinere pentru românii care vor fi prezenti la protestul Diasporei din Bucuresti, si pentru a ne manisfesta împreunã nemultumirea fatã de Guvernul actual al României, sã demonstrãm cã suntem un popor unit chiar dacã suntem divizati prin toatã lumea. Vã rugãm pentru a ne manifesta pasnic, decent si deoarece acestea au fost cerintele Primãriei Uccle, sã nu folosim megafoane în timpul protestului, sã nu aducem cãtei si sã pãstrãm curãtenia si bunul simt. Vã asteptãm sã fim în numãr cât mai mare si sã transmitem un mesaj încurajator celor de acasã, si chiar dacã nu am putut fi prezenti la Bucuresti, noi toti cei rãmasi în Belgia vom fi cu gândul si sufletul alãturi de românii nostri”, se anuntã în evenimentul organizat pe Facebook.

Jandarmeria avertizeazã: „Toti cei care vor lansa mesaje de instigare vor rãspunde

Primãria Capitalei a anuntat cã protestul din 10 august nu are organizatori, deoarece persoanele chemate la discutii privind organizarea manifestãrii au refuzat sã semneze protocolul aferent si „sã-si asume rãspunderea”. În acest context, Jandarmeria vine cu câteva recomandãri pentru protestatari: „Sunt afirmatii, îndemnuri la violentã, urã si intolerantã, amenintãri cu moartea la adresa jandarmilor. Autoritãtile nu tolereazã astfel de atitudini, nu acceptãm insubordonarea civicã si violenta. Toti cei care vor lansa mesaje de instigare vor rãspunde. Jandarmeria Românã nu se confruntã cu cetãtenii, noi asigurãm ordinea, siguranta manifestantilor si a celorlalti. Recomandãm tuturor sã se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o institutia apoliticã, nu suntem trupe pretoriene”, a anuntat, joi, locotenent colonel Marius Militaru, sef comunicare Jandarmeria Românã. „Scopul misiunilor este de a asigura un climat de ordine publicã. Dispozitivul nostru va fi dimensionat gradual în functie de numãrul de persoane din spatiul public. Dacã va fi nevoie de suplimentare, o vom face. Recomandãrile noastre cãtre oameni sunt sã adopte un comportament civilizat, sã respecte indicatiile jandarmilor, sã evite conflictele si sã anunte comportamentele antisociale. La ultimele evenimente au fost incidente cu fortele de ordine. Am avut jandarmi muscati, zgâriati, loviti. Nu ne facem singuri dreptate. Jandarmii au obligatia de a sanctiona comportamentele antisociale. Solicitãm sã nu vinã cu bagaje voluminoase, iar cei cu copii sã stea la depãrtare de cei cu comportament antisocial. Existã mereu un grup restrâns care provoacã. Sã se delimiteze de grupurile acestea. Cu totii vrem sã ajungem sãnãtosi acasã”, a declarat Georgian Enache, purtãtor de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.