MUNCÃ… Peste 14.000 de vasluieni au participat la Ziua de Curãtenie Nationalã, reusind sã strângã 18.750 de saci de gunoaie, iar singurul parlamentar din Vaslui care si-a suflecat mânecile la cãmasã, punând umãrul activ la treabã, a fost deputatul ALDE, Daniel Olteanu. Cei mai multi si mai harnici au fost bârlãdenii: 1489 de persoane au strâns 3.094 de saci. În Vaslui, au participat 1.207 voluntari, care au strâns 2.135 de saci, iar în Husi si Negresti au participat peste 400 de voluntari, numãr de care s-au apropiat si orasul Murgeni, dar si cele mai harnice comune, Tutova, Rebricea, Epureni si Zãpodeni. La Bârlad, peste 1.400 de voluntari elevi, functionari publici, voluntari din spital, din Garnizoana Bârlad, jandarmi, pompieri etc. au participat la actiunile de ecologizare. Campania a fost coordonatã de primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, care a transmis si un mesaj: „Oameni buni, haideti sã avem grijã de mediul înconjurãtor. Prea multe gunoaie aruncate, este vorba si de viata noastrã, de pãdurile si parcurile noastre. Trebuie sã fim mai responsabili”.
„Am reusit sã implicãm peste 3% din populatia judetului, dar nu doar numãrul si amploarea actiunii sunt importante. Principalul obiectiv al proiectului, acela educativ, a fost atins si sperãm cã prin repetarea actiunii an de an, vom reusi sã crestem niste generatii responsabile fatã de mediul înconjurãtor, care sã înteleagã nevoia implicãrii în astfel de activitãti si care sã dea mai multã dovadã de civism. Ne dorim ca în urmãtorii ani sã punem accent si pe educarea adultilor, care nu vãd în gunoaiele de pe toate câmpurile o problemã realã, sã atragem mai multi formatori de opinie din tot judetul, inclusiv de la conducerea judetului, care sã constientizeze aceastã problemã si sã ia atitudine. Beneficiile acestui proiect nu sunt doar pentru cei 14 mii de vasluieni care au participat, sunt pentru toti vasluienii. Le multumim tuturor celor implicati, institutiilor partenere, scolilor, primãriilor, tuturor voluntarilor si salubrizatorilor Goscom Vaslui, Priscom, Alvaliv, care fac posibilã ridicarea tuturor sacilor din zonele curãtate. Le multumesc voluntarilor Asociatiei Urma, voluntari care au fãcut posibilã organizarea acestui eveniment. „Sãdim Viitorul” este motto-ul nostru si credem cu tãrie cã suntem ceea ce lãsãm în urma noastrã”, a declarat Ioan Cretu, presedintele Asociatiei Urma si coordonator judetean.
Cei mai multi voluntari au fost elevi
În Vaslui, anul acesta au participat 72 de comune la Ziua de Curãtenie, un numãr record, iar media numãrului de participanti din comune a fost de 138 de persoane. „Majoritatea voluntarilor au fost elevi, însã au fost si peste 3.500 de persoane din institutii, ONG-uri sau din initiativa proprie. Au fost, de asemenea, mii de pãrinti care au însotit copiii si cadrele didactice. Un suport deosebit au adus Primãriile Municipiilor Vaslui, Bârlad, Husi, Primãriile oraselor Negresti si Murgeni, dar si cele 72 de primãrii de comune. Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a reusit o mobilizare exemplarã în acest an, fiind putine scolile care nu au rãspuns pozitiv invitatei noastre la actiune. Directia Silvicã Vaslui a reusit mobilizarea a aproape 300 de pãdurari, personal silvic si ajutoare. Prefectura Vaslui, Garda de Mediu si Agentia de Protectie a Mediului ne-au fost alãturi si ne-au sprijinit ca în fiecare an, inclusiv participând pe 15 septembrie la actiune dar la fel de implicate au fost si Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, Armata Românã prin Garnizoana Bârlad, Apele Române, cu voluntari în ziua actiunii”, a adãugat Ioan Cretu.
Peste 25 de tone de gunoi au fost adunate din zonele verzi ale Bârladului
HARNICI…Actiunea “Let’s Do It, Romania” a mobilizat 1489 de participanti, la Bârlad, pe 15 septembrie. Campania s-a desfãsurat cu succes, cei 1489 de voluntari au mers si au adunat în 3094 de saci, circa 25 de tone de gunoaie aruncate de-a valma pe zonele verzi si în preajma apelor si pãdurilor. Mai precis în Grãdina Publicã, în zona de agreement Prodana, în zona împãduritã din Cotul Negru, în zona din jurul Liceului “Mihai Eminescu”, în liziera de la Strandul Rulmentul, etc. Alãturi de primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros si de Serviciul de Gospodãrie Localã si Spatii Verzi din cadrul Primãriei Bârlad, condus de ing. Olga Ungureanu, au fost voluntari din cadrul scolilor si grãdinitelor bârlãdene, de la armatã, jandarmerie, pompieri, etc.
“Cu aceastã ocazie un numãr de 80 de militari, unii împreunã cu familiile, din garnizoana Bârlad pe bazã de voluntariat, s-au alãturat campaniei, desfãsurând o puternicã campanie de ecologizare si igienizare de pe raza municipiului resedintã. Aceastã activitate a constituit un bun prilej de promovare a modului în care militarii din garnizoana Bârlad se implicã în proiecte de responsabilitate socialã si de responsabilizare a populatiei.”, au transmis reprezentantii Garnizoanei Bârlad. Si primarul Dumitru Boros multumeste public tuturor voluntarilor care au participat la aceastã actiune si face un apel cãtre bârlãdeni sã pãstreze curãtenia si sã nu mai facã mizerie pe spatiile verzi sau în locurile de agrement.
Toate scolile din Husi, prezente la Ziua Curãteniei!
EFICIENTI… Elevii din municipiul Husi sunt de toatã lauda! Împreunã cu profesorii lor coordonatori, din toate scolile din oras, au venit sã participe sâmbãtã, 15 septembrie, la campania “Let’s do it, România!”. În jur de 300 de voluntari au fãcut curat în zonele “Recea”, “Husi-Stãnilesti” si pe drumul dinspre Husi spre Bobesti. “Aproximativ 300 elevi si cadre didactice din scolile municipiului Husi, respectiv Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, Colegiul National “Cuza Vodã”, Seminarul Teologic Sfântul Ioan Gurã de Aur, Liceul Tehnologic “Sfânta Ecaterina”, Scoala Gimnazialã “Anastasie Panu”, Scoala Gimnazialã “Ion Creangã”, Scoala Gimnazialã “Mihail Sadoveanu” si Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” au participat în mod voluntar la actiunea de ecologizare. Am mers în zona Recea si zona Husi-Averesti, însotiti de trei autocare. De la societatea de Salubrizare Husi am primit saci si mãnusi, iar pentru depozitarea deseurilor, am fost însotiti de masina de la Salubrizare”, a spus profesorul Marian Coman. “Elevii au dat un exemplu de responsabilitate si implicare, constientizând consecintele actiunilor asupra naturii înconjurãtoare. Actiunea a fost o reusitã si vom colabora ori de câte ori va fi nevoie”, a mai adãugat prof. preot Coman Marian. De asemenea, profesoara Liliana Anitoae, din cadrul Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”, unul dintre dascãlii care se implicã în mod constant în activitãti ecologice, a precizat cã este de apreciat implicarea tuturor unitãtilor scolare din oras. “Este un lucru foarte bun si foarte frumos, cã am reusit ca prin promovarea din timp a acestei actiuni ecologiste, sã fie asiguratã participarea tuturor scolilor din municipiul Husi. S-a reusit strângerea unei cantitãti apreciabile de gunoaie, iar, prin participarea lor voluntarã, elevii au reusit sã dea un exemplu demn de urmat, tuturor celorlalti cetãteni din zonã, care au datoria sã aibã grijã de mediul înconjurãtor, evitând sã arunce gunoaiele la întâmplare”, a spus profesoara Liliana Anitoae.
Deputatul Olteanu a dat adunarea generalã în Bârlad, 130 de saci de gunoaie au fost strânsi sâmbãtã
GEST DE URMAT… Si deputatul ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu a demonstrat cã are respect fatã de mediul înconjurãtor. Înconjurat de zeci de tineri din cadrul Tineretului Liberal Democrat (TLDE), dar si de colegi de partid, Olteanu a mers în parcul liceului «Mihai Eminescu», din Bârlad, fãcând curãtenie lunã în pãrculet. Rezultatul? Peste 130 de saci cu gunoaie diverse, semn cã este nevoie de o implicare mai decisã a societãtii civile, în ciuda celor certati cu educatia si bunul simt. «Cauzele bune ne aduc împreunã, iar rezultatele se vãd, dar trebuie pãstrate! Peste 9000 de vasluieni au iesit sã facã, astãzi, curãtenie generalã, pentru cã îsi doresc un judet mai verde si un mediu mai putin poluat. Am fost si eu alãturi de voluntarii “Let’s do it, România” din Bârlad si, împreunã cu un grup de tineri de la TLDE Vaslui si câteva zeci de membri ALDE, am readus verdele în parcul Liceului ″Mihai Eminescu″. Am reusit sã strângem în jur de 130 de saci plini de gunoaie, resturi menajere din plastic, hârtie si aluminiu, jucãrii stricate, chiar si aparate electronice uzate, toate lãsate în urmã de bârlãdeni certati cu bunul-simt si normele sociale. M-au întrebat multi ce rost are sã merg sã curãt dupã persoane pe care nici mãcar nu le cunosc, care aruncã gunoaiele la întâmplare si care oricum vor continua sã murdãreascã mediul înconjurãtor. Rãspunsul meu e unul simplu꞉ actiunile de ecologizare, inclusiv cea de astãzi, sunt despre educatie, spirit civic si puterea exemplului. Deseurile reprezintã o problemã care tine de bun-simt si respect. Fatã de mediu si fatã de cei din jur. Dacã sunt printre noi oameni care nu înteleg aceste lucruri, e datoria noastrã sã îi învãtãm sã trateze natura asa cum se cuvine, sã le atragem atentia când gresesc si sã îi convingem sã pãstreze un mediu curat. Sper ca exemplul voluntarilor ″Let’s do it, Romãnia″ sã fie urmat de cât mai multi vasluieni, iar munca noastrã de cãteva ore bune sã fie un argument în plus pentru a mentine verdele din jur o perioadã cât mai îndelungatã», a spus deputatul OIteanu, într-o postare pe Facebook.