spot_img
spot_img
23.2 C
Vaslui
21-iul.-2025

Tigãnealã la partide, pentru un loc în sectiile de votare la referendum

- Advertisement -

INTERES… E forfotã mare în judet, în aceste zile, pentru cã partidele parlamentare vor sã-si desemneze reprezentanti în cele 527 de sectii de votare la referendum. Nu e o forfotã de partid, cum s-ar crede, ci pentru a mai obtine câtiva lei în plus, pentru cã membrii sectiilor de votare primesc 285 de lei impozabili, pentru cele trei zile în care vor munci la referendum – 5, 6 si 7 octombrie – în timp ce presedintii sectiilor de votare primesc 965 lei, tot impozabili. Plus cã nu trebuie sã fie membri de partid, ci doar sã aibã pila care trebuie! Comparativ cu alegerile precedente, sunt mai multi bani care revin membrilor si presedintilor sectiilor de votare, desi sunt zile mai putine de muncã. Tocmai de aceea, presedintii de organizatii din judet, care tin de partidele parlamentare – PSD, UDMR (avem si la Vaslui organizatie), PNL, PMP – sunt asaltati de cereri din partea prietenilor sau cunoscutilor, cu întrebãri de genul: „Nu aveti si pentru mine un loc, la o sectie de votare?”. La o medie de sase persoane care vor fi prezente la o sectie de votare – presedinte, loctiitor si membri ai sectiei de votare – rezultã cã peste 3.000 de vasluieni se bat pentru un ban în plus la referendum, care va avea loc peste câteva zile. Fiecare dintre acestia va mai primi si câte 20 de lei, cheltuieli cu diurna, pentru cele douã zile de referendum. Si încã un element interesant: nu vor mai exista cei 527 de operatori sisteme de calcul, cum au fost la alegerile parlamentare din 2016, cei care verificau electronic prezenta unui alegãtor într-o altã sectie, pentru cã votul este cel traditional.

Iatã ce spune legea, pentru referendumul legat de familia traditionalã

„Presedintele biroului electoral al sectiei de votare primeste indemnizatia de 10% din salariul de bazã minim brut pe tarã (1.900 lei) pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile. Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare primesc indemnizatia de 5% din salariul de bazã minim brut pe tarã, pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile. Institutiile prefectului asigurã pentru membrii birourilor electorale de circumscriptie, ai oficiilor electorale si ai birourilor electorale ale sectiilor de votare, personalul tehnic auxiliar al acestora, statisticienii si personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne care duce la îndeplinire mãsuri de mentinere si asigurare a ordinii si linistii publice sau care este în misiune de pazã la birourile electorale de circumscriptie, oficiile electorale si la birourile electorale ale sectiilor de votare o indemnizatie pentru cheltuieli de protocol în valoare de 10 lei de persoanã în zilele de 6 si 7 octombrie 2018”, pasaje din Hotãrârea 744/2018, privind organizarea referendumului.

O organizatie neguvernamentalã protesteazã împotriva posibilelor fraude electorale

„Guvernul PSD-ALDE a decis cã la referendumul pentru redefinirea cãsãtoriei se va vota “traditional”, adicã fãrã sistemul electronic de monitorizare a votului. În ciuda a nenumãrate apeluri venite dinspre societatea civilã, Guvernul a refuzat sã implementeze sistemul de prevenire a fraudei electorale deja existent si probat, care a functionat impecabil la alegerile parlamentare. De asemenea, Executivul a decis cã se va putea vota timp de 2 zile, atât pe 6, cât si pe 7 octombrie. Cele douã decizii creeazã conditii pentru vicierea rezultatului, mai ales în contextul în care validarea referendumului depinde de prezenta la vot. PSD, un partid condus de un infractor condamnat penal pentru fraudã electoralã, si-a pus amprenta politicã asupra referendumului asa cum stie cel mai bine: prin facilitarea si favorizarea furtului. PACT pentru România considerã cã o democratie nu mai poate exista si functiona cu adevãrat în absenta unui proces electoral corect. Pentru a ne asigura cã pe 6-7 octombrie votul românilor va fi respectat, este nevoie de o mobilizare a tuturor organizatiilor civice si politice care apãrã democratia pentru ca un numãr cât mai mare de voluntari sã participe în sectiile de votare în calitate de observatori. Este singura metodã prin care corectitudinea procesului electoral poate fi asiguratã, în conditiile refuzului Guvernului PSD-ALDE de a apela la sistemul electronic de monitorizare a votului. În acest sens, PACT pentru România a decis ca toti membrii si simpatizantii sãi sã participe ca observatori în sectii de votare din întreaga tarã la referendumul din 6-7 octombrie. Facem de asemenea apel cãtre toti cetãtenii responsabili si implicati sã ni se alãture în acest demers”, este un apel semnat de organizatia PACT pentru România, trimis pe adresa redactiei noastre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.