spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
25-mai-2024

Atentie la exploatarea sobelor si cosurilor de fum

- Advertisement -

ATENTIONARE….În curând sezonul rece va pune stãpânie peste judetul Vaslui. Este cunoscut faptul cã, în aceastã perioadã, apar frecvent incendii cauzate de sobele si cosurile de fum necurãtate. De aceea, pompierii vasluieni recomandã cetãtenilor curãtarea cosurilor de fum, aceasta este o mãsurã obligatorie pentru evitarea incendiilor si a intoxicatiilor cu monoxid de carbon.

Temperaturile scãzute au fãcut ca populatia sã suprasolicite mijloacele de încãlzire localã, fapt care, coroborat cu nerespectarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor specifice utilizãrii acestora s-au produs incendii la locuinte, în ultimii ani, din nefericire nu s-au înregistrat doar pagube materiale, ci si, pierderi de vieti omenesti. Împrejurãrile determinante ale incendiilor produse au fost legate de necurãtarea periodicã a funinginii depuse pe cosurile de fum, neîntretinerea cosurilor în urma utilizãrii lor îndelungate, neizolarea fatã de materialele combustibile din structura acoperisurilor si planseelor (grinzi, cãpriori), precum si neasigurarea etansãrii burlanelor si cosurilor de fum. La exploatarea sobelor cu acumulare de cãldurã (din teracotã sau cãrãmidã), cei care le folosesc trebuie sã aibã în vedere faptul cã sobele trebuie sã fie prevãzute cu fundatii proprii si sã nu fie amplasate direct pe pardoseala combustibilã sau pe grinzi de lemn ale planseelor. Materialele sau elementele combustibile situate în fata focarelor si cenusarelor se aseazã la distantã de minimum 1,25 m fatã de acestea. În încãperile în care sunt amplasate sobele se interzice depozitarea materialului combustibil peste consumul necesar pentru 24 de ore. Depozitarea materialelor combustibile se face la o distantã mai mare de 1,00 m fatã de sobele fãrã acumulare de cãldurã si de 0,50 m fatã de sobele cu acumulare de cãldurã. Se interzice depozitarea materialului combustibil, a cãrtilor, hainelor, lumânãrilor etc. deasupra sobelor. În fata usitelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilã se protejeazã cu tablã metalicã având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m. Înainte de utilizarea sobelor si cosurilor de fum trebuie verificate amãnuntit, reparate, curãtate si date în exploatare în perfectã stare de functionare. De asemenea, cetãtenii trebuie sã stie cã nu se admite utilizarea sobelor fãrã usite la focare si cenusare, defecte sau izolate necorespunzãtor fatã de elementele combustibile ale clãdirilor. În timpul functionãrii sobelor care utilizeazã combustibil solid, usitele focarului si cenusarului trebuie mentinute închise si nezãvorâte. Este strict interzisã aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzinã, petrol sau alte lichide combustibile. Se interzice uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe sau în imediata apropiere a lor. Nu se admite folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobelor sau a cãrbunilor cu o putere calorificã mai mare decât cea stabilitã de producãtorul echipamentului de încãlzire. Sobele vor fi supravegheate permanent pe timpul functionãrii. Cenusa rezultatã se evacueazã periodic într-un loc stabilit si amenajat în acest scop, fãrã pericol de incendiu si numai dupã ce se sting complet resturile de jar. De asemenea, se interzice functionarea sobelor supraâncãlzite.

Sfaturi la exploatarea sobelor fãrã acumulare de cãldurã (metalice)

Cei care folosesc astfel de sisteme de încãlzire trebuie sã stie cã distanta dintre sobe sau burlane si materialele combustibile învecinate va fi de cel putin 1,00 m, iar fatã de cele greu combustibile de 0,70 m. De asemenea, la sobele cu înãltimea picioarelor de cel putin 0,25 m, pardoselile de sub acestea se protejeazã printr-un strat izolator de cãrãmidã plinã, având grosimea de 6 cm, cu mortar de argilã sau prin douã straturi de pâslã îmbibatã cu solutie de argilã ori cu alt material incombustibil având capacitate termoizolatoare, peste care se pune tablã. Postamentele termoizolatoare trebuie sã depãseascã perimetrul sobelor cu 0,25 m, iar în fata focarului cu 0,50 m. Când sobele nu au picioare sau picioarele sunt mai scurte de 0,25 m, pentru a se izola fatã de pardoselile combustibile se protejeazã printr-un postament format din douã rânduri de cãrãmidã, pe lat, cu mortar de argilã, sau alcãtuit din alte materiale incombustibile termoizolatoare echivalente termic.

Sfaturi privind exploatarea corectã a cosurilor si burlanelor pentru evacuarea fumului

Cosurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curãtate si reparate premergãtor sezonului rece si ori de câte ori este nevoie. Acestea se prelungesc deasupra acoperisului cu 0,5 – 0,8 m. În podurile caselor, cosurile de fum vor fi obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pãtrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacã în zona lor sunt materiale combustibile. Cosurile si burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întretinute si curãtate periodic pentru a nu provoca incendii. De asemenea, acestea se vor izola fatã de elementele combustibile ale planseelor prin îngrosarea zidãriei de cãrãmidã a cosurilor cu 25 cm. În spatiul dintre cosuri si plansee se recomandã introducerea unui strat de materiale necombustibile. La trecerea prin acoperisuri se lasã o distantã de cel putin 10 cm între fatadele exterioare ale zidãriilor cosurilor si elementele combustibile ale acoperisurilor. Cosurile de fum vor fi prevãzute cu usite pentru curãtate. Cele aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, pãduri etc.) sau cele situate pe acoperisuri combustibile, vor fi prevãzute cu site sau grãtare pentru retinerea scânteilor. Se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperisurilor, planseelor etc. în cosurile de evacuare a fumului. De retinut este si faptul cã nerespectarea mãsurilor de preevenire a incendiilor constituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã de la 500 lei la 1000 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.