spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Vasluiencele vor putea iesi mai devreme la pensie, dacã au copii

- Advertisement -

PROIECT… Veste bunã pentru mamele din Vaslui. Acestea vor putea iesi mai devreme la pensie, dacã au copii. Vârsta de pensionare va fi redusã în functie de numãrul de copii, dacã proiectul de lege al deputatului Tudor Ciuhodaru va primi aprobarea Senatului. Potrivit acestuia, „propunerea legislativã are ca obiect de reglementare completarea art. 55 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în sensul cã femeile care muncesc si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii sã beneficieze de reducerea vârstei de pensionare în functie de numãrul de copii. Concret proiectul prevede posibiltatea scãderii vâstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil nãscut si crescut cel putin pânã la vârsta de 10 ani, asa cum prevedea vechea lege nr.19/2000 abrogatã prin mãsurile de austeritate introduse în 2010 prin legea 263/2010)”.

Medicul iesean spune cã „motivatia acestui demers legislativ este legatã de: 1. Faptul cã tot mai multe femei care muncesc renuntã sau amânã aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice. 2. Modelul actual de fertilitate aratã o scadere de un copil pentru fiecare româncã. 3. Rata totalã de fertilitate (numãrul mediu de copii nãscuti-vii de cãtre o femeie în cursul întregii sale perioade fertile) din România a scãzut sub pragul critic ( de 2,1 sub care are loc scãderea populatiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populatia se reduce cu cinci români în fiecare orã. 4. Declinul demografic îngrijorãtor (suntem la un minim istoric, pentru prima datã numãrul nãscutilor e mai mic de 200.000 anual, în fiecare orã populatia României înregistreazã un spor negativ de 5 cetãteni). 5. Impactul negativ asupra mamei si copilului al mãsurilor de austeritate introduse în 2011. 6. În ultimii 20 de ani înregistrãm un dezastru demografic în ceea ce priveste evolutia natalitãtii atât la nivel de tarã, cât si în zonele care asigurau traditional un sport natural pozitiv. 7. La nivel national scãderea natalitãtii la 195000 de copii reprezintã un minim istoric al României moderne ce va fi urmatã de mari probleme sociale. Dacã se mentine acelasi ritm în 15-20 de ani va fi pusã în dificultate atât piata muncii ce va ajunge fãrã salariati, cât si bugetele de sãnãtate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat. 8. Moldova a înregistrat (în ultimii douãzeci de ani) o reducere la jumãtate a natalitãtii. În 1990 în Vaslui se nãsteau 8377 de copii, dar în 2010 numãrul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se înregistreazã o prãbusire a natalitãtii de 47% ce a fãcut ca Vasluiul sã ajungã pe ultimul loc între judetele Moldovei. Scãderi majore se înregistreazã si în restul judetelor, Vasluiul fiind urmat la prabusirea natalitãtii de Botosani (46%), Neamt (44%), Bacãu (42%) si Galati (40%). 9. Tendinta generalã de crestere a vârstei de pensionare la femei. 10. Speranta de viatã sub media europeanã a femeilor din România”.

Ciuhodaru: „proiectul va stimula natalitatea si va reduce evaziunea si munca la negru”

Totodatã, deputatul sustine cã acest proiect legislativ va avea impact favorabil asupra: „1. Stimulãrii natalitãtii cu precãdere în familiile în care femeile muncesc. 2. Stimularea natalitãtii în general. 3. Sperantei de viatã a femeilor nevoite sã se împartã între copii si locul de muncã. 4. Reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele având un motiv suplimentar în angajarea cu forme legale. 5. Corectarea mãsurilor de austeritate din 2011 cu impact negativ asupra mamei si copilului. Vã reamintesc doar cã în forma actualã legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare în functie de numãrul de copii nãscuti asa cum prevedea vechea lege, în prezent abrogatã, legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurãri sociale. Acest proiect legislativ se alãturã celorlalte mãsuri pe care le-am initiat în sesiunea parlamentarã precedentã ce prevede încurajarea natalitãtii în cadrul Programului national de stimulare a natalitãtii. Acesta prevede alte patru lucruri esentiale: facilitãti fiscale reale acordate în functie de numãrul de copii în familiile care muncesc, cresterea alocatiilor pentru copii (prin majorarea indicatorului social de referintã), cât si asigurarea de consultatii si tratamente medicale gratuite pentru toate gravidele si nou nãscutii, acordarea „cutiei nou-nãscutului” pentru cele ce se prezintã corect la consultatiile prenatale. România are nevoie în acest moment de politici publice si strategii clare concretizate în acest program national de stimulare a natalitãtii. Vã solicit tuturor sprijinul pentru adoptarea acestui demers legislativ”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.