spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

„Balul Bostanilor” la Spitalul din Murgeni!

- Advertisement -

EVENIMENT…Asociatia TeraPsi si Spitalul orãsenesc de Psihiatrie din orasul Murgeni organizeazã pe 31 octombrie, pentru bolnavii din spital, un Bal al Bostanilor. Sufletul acestui eveniment, asistentul social Sergiu Stratulat, a lansat un apel cãtre cei care vor sã doneze un dovleac pentru aceastã activitate. Dovlecii vor fi folositi pentru a fi confectionate ornamente de Halloween. “Este al patrulea an când sãrbãtorim acest eveniment. Vrem sã fie o sãrbãtoare a toamnei, sã sãrbãtorim Halloween-ul si sã se distreze bolnavii, actiunile de acest gen fiind extrem de benefice pentru terapia lor. Va fi si un adevãrat bal mascat, pentru cã vom confectiona si mãsti pentru bolnavii care participã”, a spus Sergiu Stratulat. Asadar, donati un dovleac! E doar un … fleac!

Cei 130 de bolnavi ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni vor avea si anul acesta o sãrbãtoare de Halloween, pe 31 octombrie. Cum nu se poate Halloween fãrã dovleac, pentru a putea intra în “atmosferã” este nevoie de foarte multi dovleci: pentru lampioane, pentru ornamente si pentru …plãcinte. Spitalul de Psihiatrie Murgeni si-a prezentat recent, pe pagina sa de facebook, activitãtile lunii octombrie, cea mai de rãsunet fiind organizarea pe 31 octombrie, a unui bal special, pentru a atrage atentia asupra prejudecãtilor privind bolnavii psihici. Evenimentul denumit, potrivit sezonului „Balul Bostanilor” va combina distractia unei petreceri cu o serie de momente inedite precum o paradã a rochiilor de mireasã (provenite din donatiile prietenilor spitalului) ale cãror manechine vor fi pacientele însesi, concursuri (cea mai frumoasã mascã, costum, cel mai bun dansator) si alegerea regelui si reginei balului. Oricine se poate alãtura acestui eveniment si sã doneze bostani, cât de multi, pentru ca bolnavii sã poatã beneficia de cât mai multe…plãcinte si distractie.

„Ne propunem sã «deschidem ochii» opiniei publice asupra acestor oameni abandonati si marginalizati, asupra lipsei de întelegere a problemelor lor si a acceptãrii existentei lor ca membri ai societãtii, a legãturilor profunde pe care le avem unii cu altii, legãturi care trebuie redescoperite. Initiativa acestui bal, încã de la debutul sãu de acum patru ani, este o creatie a spitalului nostru, în ideea diversificãrii activitãtilor de terapie din unitate, de aceastã datã prin muzicã, dans, socializare si se prezintã ca o metaforã a vietii de zi cu zi, când suntem determinati sã purtãm mãsti pe care, la finalul fiecãrei zile, le dãm jos si reintrãm în pielea noastrã cea adevãratã, de oameni singuri si încãrcati cu diverse griji si temeri.” a declarat Sergiu Stratulat, asistentul social al Spitalului de Psihiatrie Murgeni. Balul este precedat de un atelier de creatie a mãstilor si costumelor de carnaval, la care va participa artistul plastic Mihai-Millu Trandafir si elevi voluntari de la Liceul Tehnologic „Ghenutã Coman” din Murgeni. „Costurile ce implicã tratamentul unui bolnav psihic sunt ridicate si nu se limiteazã doar la medicamente sau internãri în spitale de specialitate. Acestea continuã în viata cotidianã, coplesitoare prin multitudinea nevoilor. În acest tablou pacientii de psihiatrie oscileazã între nevoia de întelegere si nevoia de resurse (umane si financiare), între nevoia de programe de terapie ocupationalã si consiliere psihologicã în mediul institutional si nevoia de acceptare acasã, si prin acasã întelegând atât propria familie, cât si comunitatea localã (de la simplii vecini pânã la institutii locale) conchide managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni, jrs. Ionel Carp.

Bolnavii sunt foarte bine îngrijiti!

Din calendarul evenimentelor recente ale spitalului mai amintim: 16 octombrie concertul Fanfarei de la Bãcesti, rezultatul unui proiect al Centrului de Asistentã Medico-Socialã Bãcesti finantat în cadrul Programului judetean pentru finantare nerambursabilã a activitãtilor nonprofit de interes general pentru anul 2018 – Domeniul Culturã si trei excursii la Mãnãstirile Floresti, Grãjdeni si Fâstâci programate deasemenea în aceastã lunã. De asemeni, de curând, Spitalul de Psihiatrie Murgeni si-a îmbogãtit efectivul de medici cu un psihiatru nou în persoana dr. Oana-Alexandra Tãnasã, huseancã de origine, care a ales judetul Vaslui în detrimentul Bucurestiului, unde a lucrat pânã în prezent. Astfel cã pacientii vasluieni pot apela serviciile spitalului din Murgeni întrucât cei trei medici psihiatri ai unitãtii sunt pregãtiti sã ofere asistentã psihiatricã de specialitate doritorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.