spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Preasfintitul Ignatie, cãtre studentii la Teologie: “Dacã nu ne ancorãm în Liturghie, suntem niste teologi mincinosi”

- Advertisement -

ÎNVÃTÃTURI… Preasfintitul Ignatie le-a transmis studentilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxã “Dumitru Stãniloae” din Iasi un mesaj plin de întelepciune si realism. Prezent la Sfânta Liturghie arhiereascã, alãturi de IPS Pãrinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Pãrinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rãdãutilor, Episcopul Husilor le-a explicat tinerilor cã “adevãrul pe care nu-l constientizãm întotdeauna este cã, ori de câte ori noi participãm la Sfânta Liturghie, si mai cu seamã atunci când ne împãrtãsim, devenim teologi. Adevãrata teologie o învãtãm în interiorul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. Din pãcate noi avem o perceptie foarte individualistã asupra participãrii si împãrtãsirii noastre cu Hristos, în sensul cã ne gândim ori de câte ori ne împãrtãsim, cã Trupul si Sângele lui Hristos este mai întâi pentru noi si nu pentru întreaga Bisericã, nu reusim sã ne dãm seama de dimensiunea comunitarã, de dimensiunea comunionalã a Sfintei Euharistii, a Sfintei Liturghii. (…) Prin Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie nu facem altceva decât sã ne activãm sau sã ne permanentizãm starea aceasta de mãdular al lui Hristos, de membru al Trupului lui Hristos”.

Preasfintitul Ignatie i-a îndemnat pe tineri sã fie realisti si sinceri, pentru cã “putem sã absolvim foarte multe facultãti, sã avem diplomã de Teologie, de master, de doctorat, dacã nu ne ancorãm în Liturghie si dacã nu descoperim ce înseamnã Hristos din Împãrtãsanie suntem niste teologi mincinosi. Noi am dezgolit de continut ceea ce înseamnã sã fii teolog, noi credem cã a fi teolog înseamnã sã ai o diplomã în mânã, sã absolvi niste cursuri de teologie, master sau doctorat”.

“Devenim astfel niste falsori, niste impostori”

Episcopul Husilor a explicat, totodatã, ce înseamnã a fi teolog: “În gândirea patristicã, toti putem sã fim teologi, cãci prin termenul acesta de teolog se întelege cel care vede pe Dumnezeu, cel care îl contemplã pe Dumnezeu si din aceastã vedere a lui Dumnezeu, capãtã dacã am putea sã ne exprimãm în felul acesta modern, competenta de a vorbi cu Dumnezeu si despre Dumnezeu. Din vedere vorbesti despre Dumnezeu, nu din auzite, nici mãcar din cunostintele teologice care le avem la îndemânã, pentru cã devenim astfel niste falsori, niste impostori. Adevãrata teologie este cea care vine, se naste, are drept sursã vederea lui Dumnezeu. Cât de departe suntem noi de aceste lucruri si cu câtã usurintã ne arogãm un anumit statut pe care nu putem sã-l dovedim, statutul acesta de teolog! (…) Adevãrata catedrã a teologiei este Sfântul Altar, nimic altceva! Dacã ceea ce învãtãm în sala de curs nu poartã aceastã amprentã, sau nu este reflexul, rodul rugãciunii noastre în Liturghie, în slujbele Bisericii, atunci teologia de acolo din sala de curs se transformã într-o filosofie complicatã, apetisantã din punct de vedere intelectual, care ne dã o oarecare satisfactie interioarã, dar nu ne îndumnezeieste, nu ne apropie de Hristos, nu ne face asemeni lui Hristos. (…) Ori de câte ori ne împãrtãsim, suntem chemati sã devenim teologi, suntem chemati sã-L vedem pe Dumnezeu si, din aceastã vedere a lui Dumnezeu, sã ne întemeiem fiecare dintre noi experienta apropierii de El, experienta apropierii celorlalti de Hristos. (…) Prin toate acestea tu devii o mãrturie a lui Hristos în lumea aceasta, care are atâta nevoie de dragoste, are atâta nevoie de luminã si de multã pace”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.