spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
25-mai-2024

Caricaturistul BOA, despre publicul vasluian: „entuziasmat, cuminte si rãbdãtor”

- Advertisement -

DIN FESTIVAL… Ovidiu Ambrozie Bortã este din Suceava si are o experientã de peste 20 ani în caricaturã si graficã satiricã. Are zeci de expozitii atât în tarã, cât si în strãinãtate, premii peste premii, si o modestie iesitã din comun. L-am întâlnit, zilele trecute, în cadrul Festivalului de Umor „Constantin Tãnase”, unde a avut o expozitie colectivã, alãturi de alti caricaturisti, si nu ne-am putut abtine sã nu-l descoasem putin. Ce pãrere are evenimentul organizat de autoritãtile locale, cum s-a simtit la Vaslui, cum i s-a pãrut publicul si care sunt temele lucrãrilor sale, cititi în rândurile urmãtoare.

Ovidiu Ambrozie Bortã (BOA) a debutat în caricaturã de presã în anul 1997 la cotidianul „Bucovina” condus si îngrijit de poetul Ion Drãgusanul. De atunci a continuat sã publice graficã satiricã atât pe plan local („Actualitatea suceveanã”, „Crai Nou”, „Monitorul de Suceava”, „Jupanu’”, „Plus SV”), cât si pe plan national („Plai cu Boi”, „Cotidianul”). Pe plan international si-a fãcut prezenta în paginile sãptãmânalului din New York, „NY Magazin”. Participãrile la concursurile nationale de graficã satiricã i-a adus zeci premii, obtinând în anul 2006 Marele Premiu „George Gavrilen” la Festivalul „Umor la… Gura Humorului”. Peste hotare, caricaturile lui BOA au ajuns la nenumãrate concursuri de gen fiind încris în expozitii si în cataloagele de graficã satiricã din Serbia, Portugalia, Turcia, Italia. Astãzi este muzeograf la Muzeul Bucovinei din Suceava, biroul „Artã”, unde organizeazã douã concursuri, unul de graficã satiricã si altul de artã fotograficã.

Caricaturistul BOA, expozitie la Vaslui despre „gratia migratorilor în Europa”

La Vaslui, în foaierul Casei de Culturã, graficianul a avut o expozitie de caricaturi reunite sub genericul „Migratia”. „Sunt lucrãri fãcute de mine de-a lungul anului 2018, pe care le-am mai expus si în cadrul altor expozitii. Chiar dacã au mai fost vãzute în alte locuri, consider cã trebuie sã oferim sansa de a le vedea si celor care nu au fost la alte expozitii de ale mele. Am abordat tema migratiei. Dacã silabisesti cuvântul „migratie”, vei vedea cã e compus din <mi> si <gratie>. <Mi> poate fi un pronume sau o notã muzicalã. <Gratia> îi poate ilustra pe migratorii care au pãtruns în Europa cu multã gratie, prin nefericirea poporului german, unde au fãcut niste lucruri nu tocmai ortodoxe. De asemenea, am abordat si alte teme precum Europa, lupta împotriva coruptiei, dezarmarea, ecologia, potrete caricaturã ale diferitelor personalitãti ale lumii”, spune artistul grafician. Cât priveste evenimentul care a gãzduit aceste lucrãri, acesta spune cã cea de-a XXV-a editie depãseste cu mult editiile precedente. „Eu am mai fost la câteva editii si se observã cã s-au fãcut investitii importante: foarte multe expozitii, artisti, invitati de seamã, spectacole. Felicitãri organizatorilor, m-am simtit foarte bine la acest festival. Mi-a plãcut si publicul. Am vãzut persoane de toate vârstele, de la cei mici, în cãrurcior, adusi de pãrinti, pânã la bunici. Un public entuziasmat, oameni cuminti si rãbdãtori. Voi reveni cu drag ori de câte ori voi fi invitat”, spune caricaturistul BOA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.