spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Postasii vasluieni sãrbãtoresc Ziua Mondialã a Postei

- Advertisement -

FESTIV… Postasii din toatã lumea sunt în sãrbãtoare. Astãzi, 9 octombrie, se împlinesc 144 de ani de când 22 de state, printre care si România, au semnat actul de constituire a Uniunii Postale Universale – Berna 1874. Scopul marcãrii acestei zile este de a constientiza rolul sectorului postal în viata oamenilor si a societãtilor de afaceri, contributia sa la dezvoltarea socialã si economicã a tãrilor. Cititi în rândurile urmãtoare mesajul transmis de directorul Oficiului Judetean de Postã Vaslui, Irinel Grigore Marcu, cu aceastã ocazie.

„Marti, 9 octombrie 2018, se împlinesc 144 de ani de când 22 de state, printre care si România, au semnat actul de constituire a Uniunii Postale Universale – Berna 1874. În amintirea acestui eveniment postasii din întreaga lume sãrbãtoresc Ziua Mondialã a Postei. La nivel judetean, marcãm aceastã zi chiar dacã este declaratã zi liberã pentru toti salariatii. Dragi colegi, vã multumesc pentru toate sacrificiile pe care le faceti zilnic, indiferent pe ce pozitie ierarhicã vã aflati, pentru a asigura buna functionare si a pãstra imaginea Postei Române! Vã felicit pentru modul în care vã îndepliniti îndatoririle, indiferent de vreme, de distantã si anotimp! Sunteti cei care pãstrati spiritul si identitatea Postei Române! Vom asigura servicii pentru populatie cu personal redus. Prin mãsurile pe care noua conducere a Companiei Nationale Posta Românã le-a luat sunt convins cã, în cel mai scurt timp, clientii care si-au pierdut în trecut încrederea si au plecat, vor reveni.’’, a declarat Irinel Grigore Marcu, directorul Oficiului Judetean de Postã Vaslui.

Istoria Postei

TRECUT…Activitatea postalã în zona României a fost semnalatã chiar din primele perioade ale consolidãrii Tãrilor Românesti. Epoca modernã a postei a început odatã cu schimbãrile petrecute în timpul domniei lui Al.I. Cuza, când a fost introdusã prima emisiune de timbru, cap de bour. Tot atunci a fost unit serviciul postal cu cel telegrafic, iar cîtiva ani mai târziu la aceste douã servicii postale s-a adãugat serviciul telefonic. Prima lege de organizare a fost datã în aceeasi perioadã, a lui Al.I. Cuza, în 1865, iar în 1874 Posta Românã a devenit unul dintre fondatorii UPU. Schimbãrile petrecute în România dupã 1990 au determinat o specializare accentuatã a serviciilor românesti de comunicatii. În 1991, au fost separate serviciile postale de cele de telecomunicatii, astfel cã Posta Românã are gestiune economicã proprie. O importantã deosebitã asupra evolutiei acestui domeniu a avut-o promulgarea Legii Serviciilor postale din 1996, care a fãcut ca Posta Românã sã se pregãteascã pentru liberalizarea serviciilor postale. Din 1998 Posta Românã s-a transformat în societate pe actiuni devenind Compania Nationalã Posta Românã. Institutia a suferit multe transformãri si reorganizãri într-o perioadã de timp relativ scurtã, fapt ce a condus, în general, la îmbunãtãtirea modului de functionare si diversificare a serviciilor, care sã rãspundã cerintelor beneficiarilor si în conditiile liberalizãrii serviciilor postale. România, ca membru fondator si activ al UPU, a organizat al 23-lea Congres la Bucuresti, în 2004. Reprezentantii României fac parte din conducerea acestei organizatii, iar în anul 2004 Gabriel Mateescu, director în cadrul Companiei, a fost ales presedintele Consiliului de Administratie al UPU. În acest an, Posta Românã a aniversat si 151 de ani de la înfiintare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.